vezbe za cirkulacijuKrv kruži telom složenim sistemom kapilara i krvnih sudova.Arterije je odvode, a vene vraćaju iz udaljenih delova organizma.Ako cirkulacija nije dobra, istovremeno trpi srce, koronarne arterije ne dobi jaju dovoljno kiseonika i javlja se stezanje i gušenje u grudima.

Tegobe u krvotoku i loša cirkulacija retko se vezuju samo za jedan uzrok, već su posledica delovanja više faktora. Povećan rizik donosi pušenje, gojaznost, pasivan način života i masna hrana. Pomažu kardio vežbe, najbolje u jutarnjim časovima.Sledeće vežbe za cirkulaciju nisu teške i možete ih izvoditi svakodnevno.

Duboko disanje
Ovo je vežba disanja za rasterećenje grudnog koša, bolju razmenu kiseonika i eliminisanje ugljendioksida. Ležite na ledja, savite kolena, umirite grudni koš, pa udahnite na nos i lagano izdhnite kroz polutvorena usta. Kako biste bolje kontrolisali pokrete mišića, stavite dlanove na stomak i pratite pomeranje. Izdisaj mora da bude kvalitetan i duplo duži od udisanja vazduha. Vežbu ponovite 10 puta.

Okretanje šaka za bolju cirkulaciju
Ležite na ledja, podignite podlaktice i energično stisnite i opustite pesnice po deset puta. Posle toga kružite šakama u jednu i drugu stranu desetak puta.

Vežba kruženje stopalima
Ležite na ledja i istegnite se maksimalno, povijte nožne prste pa stopalima pravite kružne pokrete u jednu i drugu stranu. Treba da osetite zatezanje prednje i zadnje strane potkolenice, jer mišići guraju krv ka srcu. Ponovite ovu vežbu za cirkulaciju 10 puta.

Zagrevanje prepona za cirkulaciju
Iz istog položaja lagano podignite potpuno ispruženu nogu, pa je pometite bočno u stranu i bez zadržavanja vratite u početni položaj. Radite vežbu 10 puta.

Vežba za cirkulaciju podlaktica
Ležite na ledja, ruke su opružene a dlanovi okrenuti na gore. Savijte podlaktice, dodirujući dlanovima ramena, pa vratite u početni položaj.Ponovite vežbu 15-tak puta brzim pokretima.

Vratna cirkulacija
Sedite, ispravite ledja, ispružite noge i opustite ruke pored tela. Prvo spustite glavu da bradom dodirnete grudi i vratite u početni položaj, pa to ponovite na jednu i drugu stranu. Ponovite oba pokreta po 10 puta.

Cirkulacija ramena

I Ispružene ruke podignite I energično iznad glave, udišući duboko kroz nos, pa vratite izdišući brže vazduh kroz poluotvorena usta. Ponovite vežbu 10 puta.