Lepe, savršeno izvajane noge ponos su svake žene, a da bi takve postale, neophodno je da mišići listova i butina budu čvrsti i zategnuti. To se može postići kombinovanjem brzog hoda i ciljanih vežbi za butine, koje podstiču aktiviranje svih mišića, pa i onih najosetljivijih, sa unutrašnje strane butina, koji najbrže gube elastičnost.Vežbe za učvršćivanje mišića butina su veoma važne. Ovi mišići, inače, imaju veoma važnu ulogu jer doprinose stabilnosti karlice i poboljšanju pokretljivosti nogu. Da biste očuvali tonus mišića butina dovoljno je da najmanje dva puta nedeljno radite vežbate za učvršćivanje mišića butina po petnaestak minuta.

VEŽBA ZA BUTINE 1 POLUČUČANJ ZA ZAGREVANJE
Široko raskoračite (više od širine ramena) tako da vrhovi stopala budu okrenuti spolja i blago savijte noge u kolenima. Uvucite stomak, ruke oslonite na bokove, napravite što dublji polučučanj pazeći da mišići nogu i zadnjice budu maksimalno zategnuti. Stopala su u istoj vertikali kao i kolena, a kičma prava. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, potom se uspravite i istegnite noge. Uradite tri serije po 15 vežbi.

VEŽBA ZA BUTINE 2.UHVATITE ZAMAH
Raskoračite i blago nagnite gornji deo tela napred sa šakama spojenim u visini grudi. Pomerite desnu nogu pozadi i ukrstite je sa levom savijajući kolena (kao na slici), a zatim promenite položaj nogu. Uradite tri serije po 15 vežbi.

VEŽBA ZA BUTINE 3.NOGU GORE!
Ispravite se, oslonite ruke na bokove, podignite desnu nogu napred sa blago savijenim kolenom ka spolja. Savijte stopalo (kao čekić), usmeravajući pažnju na petu. Podignite je u vis što više možete, ostanite u tom položaju nekoliko sekundi pazeći da ne pomerate bokove. Zatim polako spustite nogu na pod i ponovite po 3 serije po 20 vežbi, najpre desnom, pa levom nogom.

VEŽBA ZA BUTINE 4.VEZBA ZA BOKOVE
Opružite se na levi bok, ispružite levu nogu, oslonite glavu na levu ruku čiji je lakat oslonjen na pod. Savijte desnu nogu u kolenu i oslonite je na pod, ispred tela. Desnu ruku oslonite na desni bok. Savijte stopala što više možete. U tom položaju podignite ispruženu levu nogu u vis koliko možete, ne zatežući koleno, i zatim je spustite na pod. Uradite tri serije po 20 vežbi, a zatim promenite stranu i ponovite još tri serije po 20 vežbi.

VEŽBA ZA BUTINE 5.LEŽITE I VEŽBAJTE MAKAZE
Opružite se na ledJa, ispružite ruke uz telo, podignite i raširite noge, savijte stopala. Uvucite stomak da bi kičma bila prilepljena za pod. Vežbajte makaze, trudeći se da maksimalno angažujete mišiće unutrašnje strane butina. Ponovite tri serije po 20 vežbi.

VEZBE ZATEZANJE butina

VEŽBA ZA BUTINE 6.VEZBA ZA KRAJ
Sedite, oslonite laktove na pod (kao na slici). Savijte levu nogu u kolenu i oslonite stopalo na pod, a desnu ispružite u vis, ka spolja, sa savijenim stopalom. Uvucite stomak i ispruženom nogom napravite 10 zamišljenih krugova u vazduhu u smeru kazaljke na časovniku. Zatim napravite 10 krugova u suprotnom smeru. Ponovite po tri serije najpre jednom, pa drugom nogom.