U samo 30 minuta uz vežbe s vijačom izgubićeš oko 370 kalorija i sigurno smršati!

PRESKAKANJE užeta je jedan od najboljih načina da se rešite viška kilograma. Ovaj jednostavan komad opreme omogućava intenzivan trening kojim se može oblikovati celo telo. U samo 30 minuta vežbe s vijačom utroši se oko 370 kalorija.

Možda se plaštite da će skakanje biti teško za Vaša kolena, međutim kada se pavilno vežba rizici se svode na minimum, preskakanje vijače ima veoma mali uticaj na zglobove. Kada krenete da skačete tj. preskačete vijaču nema potrebe da skakanje bude više od 2,5cm i pronađite mekanu podlogu na kojoj ćete raditi trening. Preskakanje vijače će izazvati mnogo manje stresa na Vaše zglobove nego preskakanje vijacetrčanje i zapravo će ojačati Vašu muskulaturu kolena.

Na duge staze pored mršavljenja, prednosti kontinuiranog preskakanja vijače će rasti još više. Pored očiglednih prednosti na kardiovaskularni sistem, povećava se gustina kostiju, minimizirajući rizik od osteoporoze. Ovo je posebno važno za žene čiji rizik od osteoporoze je dvostruko veći.

Preskakanje vijače nije potpuno bez rizika kao i svaka druga vežba, ali uz malo planiranja opasnost od povreda će se svesti na minimum. Prvo, izaberite adetvatne sportske patike za Vas, koje će Vas štititi od udraca od podlogu. Drugo, izbegavajte skakanja na tvrdim podlogama kao što su beton ili pločice. Umesto toga izaberite podlogu kao što je drvo, ili onu koja će apsorbovati udrace, kao što su gumene podloge.

vezbe sa vijacom mrsavljenje

Kako vežbati sa vijačom

1. korak

Nabavi vijaču koja ti odgovara težinom i dužinom. Stani na sredinu užeta, a ručke rastegni prema ramenima. Ako drške ne sežu do pazuha, uže je prekratko.

2. korak

Pronađi vežbe koje ti odgovaraju. Nije bitno ako skačeš sa jednom ili obe noge, vežba ti mora biti prijatna kako bi se održao pravilan ritam. Skakanje na travi smanjiće pritisak na kolena.

3. korak

Počni skakati 1-2 minuta, a zatim napravi kratku pauzu. Preskakanje vijače je intenzivna vežba, pa je moguće da ćeš nakon 60 sekundi ostati bez daha. Kad se to dogodi, napravi pauzu od 10 do 15 sekundi, pa nastavi sa treningom.

4. korak

Svaki drugi dan vežbaj minut više. Cilj je doći do 15 minuta, pa takav trening raditi dva puta dnevno.

Ukoliko želite još više da angažujete muskulaturu nogu onda pokušajte sa preskocima jednom nogom, menjajući stajnu nogu na svakih 30 preskoka, vrlo brzo ćete primetiti zamor i zatezanje u listovima, prednjoj i zadnjoj strani butina….

Vežbe sa vijačom

Postoji baš puno vežbi sa vijačom. Ovo su neke od najčešće korišćenih:

skokovi sa obe noge u mestu
skokovi sa obe noge napred-nazad, levo desno
trčanje u mestu
dupli preskoci
osmice
čučanj u preskoku

Često možete čuti od nekih vežbača, pa čak i od trenera da je preskakanje vijače dosadno i monotono. Takvi ljudi verovatno nikad nisu ni držali vijaču u rukama a kamoli radili sa njom. Postoji preko 25 raznoraznih varijanti (vežbi) koje možete koristiti u treningu sa vijačom. Vijača vam dozvoljava i da se krećete u svim mogućim pravcima (napred – nazad, levo – desno, okreti na levo, okreti na desno, puni okreti….itd).

Koje su koristi od vežbanja sa vijačom

· poboljšava kardiovaskularnu i mišićnu izdržljivost
· sjajno sagoreva masti (odličan je u borbi protiv celulita)
· poboljšava i razvija koordinaciju i ravnotežu
· poboljšava eksplozivnu snagu tipa skočnosti
· zateže mišiće (ramena, ruke i noge)