Nabacili ste kilograme i izašli iz forme? Ne očajavajte! Nikad nije kasno da pravilnom ishranom, negom i vežbama sve popravite. Ključno je da se, kad već donesete odluku, koncentrišete na kritične tačke: kožu, grudi, noge, stomak i zadnjicu. Posvetite im, svakodnevno, malo vremena. Pravilno se hranite, negujte prirodnim kozmetičkim proizvodima i vežbajte!

Predlažemo jednostavne, ali efikasne vežbe za vraćanje tonusa opuštenim mišićima (svaka je namenjena odgovarajućoj zoni), kao i esencije i ulja za masažu, koja, ukoliko ih koristite posle vežbanja, pojačavaju konačni, dobar ishod. Ne zaboravite: tajna uspeha leži u istrajnosti i upornosti!

Vežbe i ishrana za lepe noge

Butine, naročito unutrašnja i zadnja regija, brzo gube čvrstinu, podjednako kod gojaznih i žena sa normalnom kilažom, jer su mišići ove zone slabo aktivni.

Nega

Negujte ih svakodnevno hidratantnim losionom sa supstancama za zatezanje kože, ili kremom koju koristite za zadnjicu.

Vežba za noge

Da biste ojačali unutrašnju stranu butina, ležite na leda, noge savijte u kolenima držeći stopala na podu. Podižite zadnjicu od poda, istovremeno šireći i skupljajući noge. Uradite 3 serije po 15 ponavljanja. Još jedna efikasna vežba za ovaj deo: ležite na bok, donju nogu ispružite, a gornju savijte u kolenu pod uglom od 90° i podižite je dokle možete 5 puta. Ponovite isto sa drugom nogom.

Zagrejte dobro kupatilo, pa ležite u praznu kadu. Masirajte noge od članaka ka kukovima, mlazom vode na početku mlake, koja vremenom prelazi u hladnu.

ISHRANA ZA LEPO OBLIKOVANE NOGE

Vitamini za vitko telo

Da biste izgledali zategnuto i da na vama ništa ne bi “visilo”, obogatite ishranu:

– vitaminom A – pomaže razvoj i regeneraciju tkiva i kože, a ima ga u mlečnim proizvodima, jajima, mesu i džigerici

– vitaminom C – usporava starenje i oporavlja kožu od štetnih uticaja sunca i zagađenja. U izobilju ga ima u kiviju, dinji, lubenici, citrusima, paprici

– selenom – sprečava procese oksidacije, ovim mineralom obiluju integralne žitarice, morski plodovi, riba, mlečni proizvodi

– cinkom – ovaj antioksidans ojačaće vaš odbrambeni štit i ima ga u crvenom mesu, jajima, morskim plodovima, mahunarkama i suvom voću

Ishrana i vežba za lepo oblikovan stomak

ISHRANA

Da biste se otarasili neprijatne stomačne naduvenosti i osećali se lagodnije koristite kapsule sa ekstraktima bilja poznatog po diuretskim, i digestivnim osobinama kao što su: kopar, konoplja, preslica… Preporučuju se, takode, kapsule obogaćene fruktooligosaharidima i vlaknima sa prebiotičkim delovanjem koja regulišu crevnu floru i obezbeduju dobro varenje.

Nega

Da biste imali ravan i zategnut stomak najbolje je da svakodnevnu negu kozmetičkim proizvodima na bazi morskih algi i bršljena upotpunite laganom masažom. Alge dreniraju kožu i eliminišu višak tečnosti i masti, dok bršljen pomaže da se oslobodite celulita. Najbolje je da se ovakva krema utrlja u kožu odmah nakon tuširanja (dok su pore otvorene, pa aktivne supstance najbolje prodiru u nju). Postoje 3 načina masaže, a vi izaberite onaj koji vam najviše odgovara:

– otvorenim dlanovima lagano, ali energično masirajte trbuh u pravcu kazaljke na satu

– laganim pokretima masirajte stomak kao da mesite testo

– vrhovima prstiju pritiskajte stomak 10 minuta, pa narednih 10 minuta lagano trljajte.

Da koža stomaka ne bi izgubila elastičnost i postala suva, uvek je mazite nekim hidratantnim mlekom ili kremom za telo.

– ne savijajte kičmu ni kada sedite,držite je čvrsto priljubljenu za naslon, a stomak neka vam bude uvek uvučen, jer će tako stomačni mišići uvek da budu zategnuti i održavaće tonus

– duboko dišite da bi se mišići dobro snabdeli kiseonikom

– izbegavajte prženu, preslanu i masnu hranu, slatkiše i gazirana pića

– pijte mnogo vode i jedite dosta voća koje pročišćava (ananas, papaju, grožđe, lubenicu…)

– šetajte posle jela

– dok opušteno leškarite na plaži nije na odmet da uradite i po koju vežbicu (stegnite stomak i zadnjicu, izbrojte do 10 duboko dišući i vratite se u početnu poziciju)

Vežba za stomak

Ležite na pod, savijte kolena na grudi i uhvatite noge rukama. Odižite ramena od poda, ne podižite kičmu, a istovremeno stežite stomačne mišiće i vratite se u početni položaj. Uradite 3 serije po 15 ponavljanja i odmarajte se 1 minut između serija. Ova vežba je dobra i za “lenja” creva! Posle vežbanja izmasirajte stomak aromatičnim esencijalnim uljem od mandarine (3 kapi pomešajte sa 2 kašičice ulja slatkog badema).