Jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavamo kod viška kilograma jeste salo na stomaku, posebno ono u zoni kaiša. Dodatne probleme pravi nam činjenica da dugo sedimo na poslu ili u školi. Donji trušnjaci nalaze se negde ispod tog viška, a da bi postali vidljivi, predstoji nam velika borba. Jačanje trbušnjaka i skidanje sala naš su cilj. Nisu dovoljne samo vežbe, neophodna je i odgovarajuća i prilagođena ishrana, ali najviše upornost i doslednost. Izvajani trbušnjaci nas čine privlačnijima, ali isto tako su nam važni za stabilnost tela i pravo držanje.

Ishrana

Prvi korak koji bi trebalo da napravimo ka našem cilju jeste odluka da ćemo promeniti uobičajen način ishrane.

ishrana trbusnjake

Najverovatnije smo do sada uživali u belom hlebu, brzoj hrani i slatkišima. To je potrebno redukovati. Teretana može da sačeka dok se naviknete na novi režim ishrane. Svoj meni trebalo bi da bazirate na pasulju i drugim mahunarkama. Ovo su odlične namirnice za sagorevanje masti i regulisanje probave, kao i za izgradnju mišića. Koristite što više zelenog povrća, a naročito spanać. Oni smanjuju slobodne radikale, i tako utiču na smanjenje obima.

Maslinovim uljem i kikiriki puterom zamenite one koje te koristili do sada, jer će vam sniziti holesterol, ojačati imunitet i uticati na mišiće. Jaja su neizostavna, kao odličan proteinski izvor, koji će uticati na vašu definiciju. Beli šećer zaboravite, a ako baš morate – tu je fruktoza. Možete ih koristiti tri do četiri puta nedeljno. Tu su i bademi i bobičasto voće, kao idealna užina koja će vam utoliti glad, a ujedno će se boriti protiv gojaznosti. Naravno, čarobna reč je umerenost, jer svako preterivanje stvara kontra-efekat.

Vežbe

Kada ste ustalili ritam i način ishrane, vreme je da uključite svoj pretraživač i ukucate reči „teretana beograd“. Ulazite u svet u kome želite da iskoristite maksimum, ali i da ga dostignete. Odaberite najbolje mesto za sebe, gde vas očekuju sprave koje će vam olakšati put do cilja. Svakako, važno je da vaš akcenat bude na trbušnjacima, ali i da aktivirate celo telo, te da balans napravite sa leđnim mišićima, koje ćete vežbati svaki put nakon serije trbušnjaka.

za donje trbusnjake

Pronađite mesto u teretani gde se možete uhvatiti rukama, tako da vam noge vise. Podižite ih ispružene do nivoa struka i spuštajte ponovo dole. Naravno, moguće je da na samom početku nećete moći u potpunosti da ispoštujete vežbu, ali budite uporni i napredujte svakog treninga sve više. Ukoliko teretana nudi konopac sa tegovima sa druge strane sprave, iskoristite je za sledeću vežbu. Kleknite, uhvatite konopac tako da laktovi budu pod pravim uglom, a glavu primaknite dlanovima. Potom se spuštajte do nivoa do kog možete i ponovo ispravljajte. Za bočne mišiće sedite na klupu, ispružite ruke, a slobodnu šipku stavite iza vrata, Uvrćite trup u jednu, pa u drugu stranu.

Ukoliko ove vežbe želite da dopunite, učinite to na klasičan način plank vežbom, podizanjem nogu u vis i odvajanjem zadnjice, simulacijom vožnje bicikla i slično. Uradite 10 do 20 ponavljanja u pet serija. Naravno, krenite lagano, a potom pojačavajte svoj tempo.