trcanje za mrsavljenje stomaka

Stomačne masti se obično sastoje od dve vrste masti: dubinske, visceralne masti koje okružuju organe, kao i potkožnog masnog tkiva. Obe ove vrste masti mogu narušiti vaš zgled, ali prekomerno nakupljanje dubinskih ,visceralnih masti je najopasnije za vaše zdravlje.

Dubinske, visceralne stomačne masti deluju skoro kao endokrini organ. One oslobađaju inflamatorna jedinjenja u vaše telo, što povećava rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, neke vrste raka i dijabetes tipa 2.

Dok gubljenje potkožnih masti čini mnogo za vašu figuru, gubljenje masti koje su duboko u stomaku poboljšava zdravlje i može vas zaštititi od dugoročnih bolesti.

Dubinske, visceralne masti u stomaku se osećaju čvrsto pri dodiru i ”vire” preko vašeg struka. Muškarci i žene koji imaju problema sa mastima na stomaku bi trebalo da razmisle o njihovom smanjenju, pre svega zbog zdravlja.

trcanje za mrsavljenje stomaka

U okviru ovog članka ćemo se baviti time kako vožnja bicikla i trčanje utiču na skidanje stomaka.

 Povezano>>>  Kako skinuti stomak u 3 koraka

Vožnja bicikla za skidanje stomaka      

Sagorevanje telesnih masti jeste komplikovan proces koji podrazumeva stvaranje kalorijskog deficita, odnosno sagorevanje više kalorija za energiju nego što ih unesete u jednom danu. Nisko-kalorijska dijeta u kombinaciji sa vežbama je ključ za gubljenje masti po celom telu, uključujući i stomak.

Bilo da šetate, plivate, trčite, plešete ili vozite bicikl, to su sve aktivnosti koje će vam pomoći da sagorevate kalorije da bi se postigao taj deficit koji vodi ka gubljenju masnog tkiva.

voznja bicikla za mrsavljenje stomaka

Vožnja bicikla za skidanje stomaka – da li je ovo moguće?

Vožnja bicikla sama po sebi neće dovesti do gubitka masti ukoliko jedete previše kalorija. Prvo morate da preuzmete kontrolu nad svojom ishranom i povedete računa o unosu kalorija, ako želite da se oslobodite sala sa stomaka.

Čovek mora da unosi oko 500 kalorija manje dnevno ukoliko želi da smrša. Međutim, ovo je samo procena – koliko kalorija treba jesti da izgubite na težini će zavisiti od vaše trenutne težine i toga koliko ste aktivni.

Vožnja bicikla za mršavljenje može datirezultate, ali samo u kombinaciji sa zdravom i izbalansiranom ishranom.

Ukoliko smanjite dnevni unos kalorija za 250, a sagorite 250 kalorija dnevno vozeći bicikl, teorijski možete očekivati da ćete izgubiti oko pola kilograma telesne masti nedeljno. To podrazumeva da trenutno ne unosite značajan višak kalorija. Ukoliko to činite, moraćete onda da smanjite dnevni unos kalorija za 500 ili više, kako bi vožnja bicikla za skidanje sala dala rezultat, što podrazumeva da biste morali dosta da vozite kako biste stvorili kalorijski deficit.

Naravno, možete potencijalno da ne promenite svoju ishranu i da samo vozite bicikl dovoljno da sagorite 500 do 1.000 kalorija dnevno, ali to nije moguće za većinu ljudi, a ni najbolji način da izgubite masti sa stomaka.

Mnoge varijable su u igri pri izračunavanju kalorija koje možete da sagorite vožnjom bicikla, uključujući i vašu telesnu težinu i tempo kojim vozite bicikl.

Evo nekih proračuna do kojih su naučnici došli – koliko kalorija može da sagori vožnja stacionarnog bicikla različitim intenzitetom 30 minuta za ljude različitih težina:

– Kada je u pitanju vožnja bicikla umerenim tempom – osoba od 56 kg sagoreva 210 kalorija, osoba od 70 kg sagoreva 260 kalorija i osoba od 85 kg sagoreva 311 kalorija.

– Kada je u pitanju vožnja bicikla snažnim tempom – osoba od 56 kg sagoreva 315 kalorija, osoba od 70 kg sagoreva 391 kaloriju i osoba od 85 kg sagoreva 466 kalorija.

Vožnja bicikla za mršavljenje napolju može povećati potrošnju kalorija zbog faktora kao što su variranje terena i otpor vetra:

– Vožnja bicikla tempom od 22-25 km za 30 minuta će sagoreti 300 kalorija ako ste teški 56 kg i 444 kalorija, ako ste teški 85 kg.

– Vožnja bicikla tempom od 25-30 km na sat će sagoreti 360 kalorija ako ste teški 56 kg i 533 kalorija, ako ste teški 85 kg.

– Vožnja bicikla tempom od 32 km na sat će sagoreti 495 kalorija ako ste teški 56 kg i 733 kalorija ako ste teški 85 kg.

Iako je vaš cilj vožnja bicikla za skidanje stomaka, možda ćete morati da radite na tome izvesno vreme pre nego što vidite rezultate. Vi ne možete odrediti tačno jedno mesto na vašem telu gde treba da smršate. Uz pravilnu ishranu i vežbe, vi ćete izgubiti ukupne telesne masti, a ne samo stomačne masti. Ovo nas dovodi do toga da vožnja bicikla za mršavljenje može dati rezultat.

Zanimljivo je da žene imaju tendenciju da izgube masti sporije od muškaraca.

Oblik vaše građe takođe igra ulogu. Ukoliko prirodno imate telo oblika jabuke i nakupljaju vam se više masti oko abdomena, verovatno će vam trebati više vremena da izgubite masti u toj oblasti. Međutim, držeći se zdrave ishrane i redovnog vežbanja, uz pridržavanje kalorijskog deficita – to će vas na kraju nagraditi željenim rezultatima.

Trčanja za skidanje stomaka     

Gubljenje masti sa stomaka zahteva posvećenost ishrani i vežbama, a koji je bolji način fizičke aktivnosti od trčanja?

Trčanje za skidanje stomaka, verovali ili ne, može dati odlične rezultate. Naravno, to ne može biti jedina strategija. Koristite trčanje za skidanje stomaka kao deo sveobuhvatnog programa za gubitak stomačnih masti.

Kako trčanjem skinuti stomak?

Kada sagorite više kalorija nego što ih konzumirate, vaše telo mora da ”zađe” u vaše masne naslage kako bi dobilo gorivo za aktivnosti. Trčanje je dobar sagorevač kalorija, budući da osoba koja ima 80 kg sagori 355 kalorija za 30 minuta trčanja tempom od 8 km na sat i 444 kalorija kada trči 9 km na sat. Sagorevanje 3.500 kalorija više nego što se unosi je teoretski razlog da izgubite pola kilograma tih masnih naslaga.

Trčanje za skidanje stomaka zapravo može pomoći da izgubite težinu svuda, ne samo ciljajući na potkožne masti na stomaku.

Vežbanje snažnog intenziteta, kao što je trčanje, dokazano izaziva gubitak stomačnih masti kod gojaznih muškaraca i žena. Jedna studija je pokazala da trčanje od 32 km nedeljno može dovesti do značajnog gubitka visceralnih i nešto potkožnih masti sa stomaka.

Ovih 32 km nedeljno predstavlja količinu vežbanja više od preporučenih 150 minuta nedeljno, umerenog intenziteta, preporučenih od strane velikih zdravstvenih organizacija za zdravlje.

Trčanje za mršavljenje može dati rezultate samo uz zdravu i izbalansiranu ishranu! To podrazumeva:

– jedenje manje šećera i rafinisanih žitarica;

– ograničenje unosa alkohola na jedno ili dva pića dnevno;

– minimiziranje unosa zasićenih masti i eliminisanje trans masti (nalaze se u brzoj hrani i nekim grickalicama).

Ovi koraci ne samo da smanjuju unos kalorija, oni uklanjaju namirnice koje imaju veće šanse da izazovu skladištenje kalorija kao stomačnih masti.

Vežbanje sa tegovima će takođe pomoći da ubrzate gubitak masti sa stomaka. Pored trčanja i zdrave ishrane, savetuje se i vežbanje u teretani dva do tri puta nedeljno, gde ćete raditi na svim velikim grupama mišića. Vitkije telo sagoreva masti efikasnije nego ono koje je još uvek opušteno, mlitavo.