Tokom perioda treninga ili trke, ishrana igra veliku ulogu u tome kako vaše telo obavlja i prilagodjavanje snaporu i trcanju. Glavni fokus za trkače je pre trke ishrana i ako se takmiče na duzim daljinama takoreci ishrana i hidracija u toku trke.

Međutim, oblast koja prima manje pažnje od trkača je ono što se konzumirati posle treninga i na dan trke kako bi se oporavili i vratili na osnovni nivo utreniranosti i bacali se ponovo na trening.

Ishrana posle treninga

Oporavak počinje čim pređete liniju cilja, pa imajte za cilj da podstaknete proces oporavka u prvih 60 minuta po završetku trening ili trke. Ne samo da će obezbediti svoje telo sa svim ključnim sastojcima i nutrijensima , nego i oporavak posle treninga igra veliku ulogu u optimizaciji fiziološke adaptacije u vezi sa stimulacijom tela za predstojece napore, ali i smanjuju rizik od povrede, bolesti i umora koji će imati negativan uticaj na performanse, ali i opšte zdravstveno stanje i blagostanje.

Rehidaratacija

– Konzumirajte tescnost malo i često nakon vežba za rehidrataciju.
Uključujući ugljene hidrate-elektrolite, piće će obezbediti telu sa ključne elemente koji su vezbanjem osiromašeni. Piće koje je sa ukusom i sadrži elektrolite će povećati pitkost pića, i naravno to će sve pomoći za dovoljnu rehidraciju organizma.

Dopuna

– Dopuna ugljenim hidratima od 1g po kilogramu vaše telesne tezine ce početi obnavljanje ugljenih hidrata u krvi veoma brzo sto je dobar početak za ponovnu dopunu .
– Rezerve goriva u telu će postati osiromašene tokom vežbanja, tako da je važno da se ove rezerve popune uzimanjem ugljenih hidrata.

Popravka

– Protein ce pomoci rastu misica i snazi istih
– Konzumacijom od 20-30 g posle treninga, da li to bilo iz mesa, ribe ili drugih produkta, se preporučuje za stimulaciju rasta i održavanje misićne mase.

Šejkovi ili proteinski šejkovi

– Da biste podstakli proces oporavka nakon prelaska ciljne linije, kao što smo rekli, treba da konzumirate hranu koja sadrži ugljene hidrate i proteine. Malo je verovatno da ćete želeti pun obrok u ovom trenutku, tako da stvari kao što su Smoothies, ukusom mleka pružaju sjajan izvor tri ključna elementa, proteina, ugljenih hidrata i vode . Ako preferitate cvrstu hranu kao sto je sendvic od piletine , i to moze biti sjajan izbor.

Ishrana u narednih 24 sata i dalje

– Kada zavrsite sa prvim obrokom, važno je da pazite koju vrstu hrane konzumirate u narednih 24 sata, a i nadalje da se obezbedi proces oporavka je i naravno vracanje organizma u stanje u kom je bio pre treninga.
– Uzimajte protein i ugljene hidrate tokom dana , sa dodatkom voca i povrca kako bi obezbedili potrebne vitamine i minerale za organizam, da bi organizam lakse podneo stres koji je prouzrokovan treningom i naporom.