spining treningSpining trening predstavlja jedan od najpopularnijih programa grupnog vežbanja koji se pojavio poslednjih godina. Svojom pojavom napravio je revoluciju u fitnes industriji. Beneficije ove vrste vožnje stacioniranog bicikla čine ga najboljom dostupnom opcijom treninga u zatvorenoj prostoriji za ozbiljne fitnes i entuzijaste ali i za one koji bi želeli brže i vidljive rezultate.

Spining se izvodi na specijalno patentiranim, specifično modifikovanim stacioniranim biciklima, koji omogućavaju vozaču da kontroliše (povećava, smanjujej opterećenje na pedalama. Prateći uputstva koja daje instruktor, vozači smanjuju opterećenje u pojedinim fazama časa, kako bi izazvali simulaciju vožnje po ravnom terenu ili nizbrdici, da bi u drugom delu časa povećavali opterećenje simulirajući opterećenje nagiba na uzbrdici. Spining predstavlja univerzalni trening, tokom kojeg broj srčanih otkucaja u minuti ne silazi ispod 130, a u pojedinim fazama časa doseže čak 180 otkucaja u minuti.

Zanimljivo je da se ovaj broj odnosi i na veoma dobro utrenirane vežbače što nam govori da se intenzitet rada tokom ove vrste najpopularnijih programa grupnog vežbanja koji se pojavio poslednjih godina. Svojom pojavom napravio je revoluciju u fitnes industriji. Beneficije ove vrste vožnje stacioniranog bicikla čine ga najboljom dostupnom opcijom treninga u zatvorenoj prostoriji za ozbiljne fitnes entuzijaste ali i za one koji bi želeli brze i vidljive rezultate.

Intenzitet treninga koji je naveden bez sumnje sagoreva 500-800 Kkal na jednočasovnom treningu (u zavisnosti od nivoa treninga i samih fizičkih sposobnosti vozača).

Fitnes stručnjaci se slažu da je pojavom spininga dobijen izuzetan kardiovaskulami trening, čime su beneficije i uticaj na telo vidljivi sa svega 3 časa nedeljno. Neke od beneficija su: niži krvni pritisak, smanjenje LDL holesterola, jači kardiovaskularni sistem, bolja kontrola telesne težine i telesnih masti, oblikovanje kako donjeg tako i gomjeg dela tela i vidno poboljšanje psihičkog statusa osobe. Ovaj pravi kardio izazov neki smatraju preintenzivnim za svj ukus dok drugi pak uživaju u stalnom izazovu časa i posle jednog odrađenog časa retko da se priključuju drugim fitnes programima.

Jedno je sigurno, populamost, svežina i novina treninga u zatvorenoj prostoriji privukla je ne samo rekreativce oba pola (što je retkost) već i bivše sportiste kao i početnike, stare i mlade. Ima i onih koji nikada nisu seli na bicikl. Sve ovo je odgovor na pitanje zašto se fenomen spininga širi u sve više fitnes klubova i studija za vežbanje širom sveta.
Nažalost,u našoj zemlji sve je vezano za visoku cenu opreme koja je potrebna da bi se održao jedan čas spininga (bicikli).

Dvadesetak vežbača postavljenih na stacionirane bicikle, zajapurenih lica, mokrih do gole kože, euforično i skoncentrisano okreće pedale u ritmu jako glasne muzike, pokušavajući da dostigne neverovatnu brzinu okreta pedala instruktora. Da li ste razmišljali da im se pridružite? Ako ste pomalo uplašeni od same pomisli da se priključite času, znajte da niste jedini. Vlada pogrešno mišljenje da je spining veoma intenzivno mučno iskustvo koje mogu da izdrže samo osobe sa kondicijlm.Nasuprot takvom mišljenju sve polaziike na početku instruktor podstiče da podešavaju sopstveni nivo intenziteta na času, podešavajući opterecenje i brzinu okreta pedala prema sopstvenim mogućnostima, tako da vaše godine telesna težina i fizička kondicija nisu važne.

– Tokom vožnje obratite pažnju na održavanje pravilnog položaja tela – donji deo leđa blago je povijen, ramena opuštena, laktovi blago povijeni, hvat šakama je poprilično blag, kukovi u stojećem radu ostaju u ravni sedišta sem ako instruktor zahteva drugačije, tokom vožnje kolena se ne otvaraju u polje već se trudite da ostanu u paraleinoj poziciji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *