Šetnja je potpuno besplatna gimnastika koja poboljšava opšte stanje, smanjuje kilažu, poboljšava odnos lipida i nivo glukoze, jača srce i smanjuje pritisak.

Šetnja je pomalo zapostavljena fizička aktivnost, koja se gotovo izgubila pred naletom pomodarskih i uglavnom skupih fitnes i velnes programa. Ovaj jednostavni, ali veoma efikasan i potpuno besplatan vid rekreacije, dostupan je svima, i na svakom mestu. Reč je o rutinski jednostavnoj i potpuno prirodnoj gimnastici, koja sigurno donosi zdravlje.

– 30 minuta šetnje dnevno, poboljšava opšte stanje zdravlja
– 30-40 minuta redovne šetnje, štiti od prekomerne kilaže
– 60 minuta svakodnevane šetnje, sagoreva telesnu težinu
– 30 minuta šetnje dnevno, poboljšava odnos lipida u krvi
– 30 minuta dnevne šetnje, poboljšava toleranciju glukoze
– 30 minuta svakodnevne šetnje, poboljšava osetljivost na insulin
– 30 minuta redovne šetnje, poboljšava rad srca
– 30 minuta šetnje svakog dana, smanjuje krvni pritisak
šetnja
DVOMESECNI PLAN

Prva nedelja – 2 šetnje po 10 min, 3 puta nedeljno

Druga i treća nedelja – 2 šetnje po 15 min, 4 puta nedeljno

Četvrta nedelja
– 2 šetnje po 15 min, 5 puta nedeljno

Peta do deveta nedelja – 2 šetnje po 15 min, 5 puta nedeljno, uz lagano pojačavanje tempa

Deseta nedelja – nastavljajući redovne šetnje, insistirajte na stalnoj žustrini i tražite manje uzbrdice koje će značajno pojačati učinak

NAPOMENA

Hronični bolesnici treba pažljivo da pojačavaju tempo, osluškujući stalno kako njihov organizam reaguje. Ukoliko osete da im je ritam prethodne nedelje doneo bilo kakve prolazne tegobe, treba smanjiti opterećenje i vratiti se šetnjama iz nedelje pre.

RAČUNICE

Računica govori da 10.000 koraka odgovara razdaljini od oko 7 kilometara. Takozvani mehanički brojači koraka mogu vam pomoći u praćenju telesne aktivnosti.

Reč je o malom uređaju koji se nosi okačen za pojas i koji prati potrošene kalorije, pređenu udaljenost i vreme provedeno u aktivnosti. Memorija omogućava vođenje dnevnika aktivnosti koji može koristiti za potpuno praćenje telesne aktivnosti.

Šetnja troši otprilike isti broj kalorija po kilometru, kao i trčanje. A brzi hod (1 kilometar za 9,5 minuta) isto je kao kada se ista razdaljina pretrči za 13,5 minuta. Teži ljudi će potrošiti više kalorija hodajući istim ritmom.