Da li znate da svakodnevno morate da zakoračite barem 8.000 puta da ne biste podlegli “sindromu debele Amerike”, a deca i triput više…

Blagi zamor koji osećamo tokom zime, sasvim je razumljiv, jer su praznici kao stvoreni da nam oduzmu i poslednji atom snage, što zbog obilja masne i jake hrane, što zbog lenjosti koja prati praznovanje. A posledice mogu da budu i veoma ozbiljne.

Svake zime podignemo telesnu masu za 1-5 kg, potpuno ubedeni da je do toga došlo slučajno i ne shvatajući šta se zapravo dešava.Hladnoća stimuliše endokrini sistem da poveća apetit i stvori više zaliha masnog tkiva. Nekada su ljudi u potrazi za hranom bili stalno u pokretu i do nje su dolazili u otežanim uslovima, dok savremeni čovek uopšte ne mora da izađe iz kuće da bi se hranio. I tu nastaje problem: hranimo se kao naši preci, a krećemo se kao naši potomci!

Ova hronična pojava smanjenja ukupnog dnevnog kretanja, udružena sa povećanim unosom hrane, donosi zdravstvene probleme koje slobodno možemo da nazovemo “sindromom debele Amerike”. A debljina donosi niz vrlo ozbiljnih bolesti: kardiovaskularne probleme, dijabetes, povišen krvni pritisak, povišen holesterol… Jedini način da se izborimo sa polsledicama su redovne fizičke aktivnosti. Barem lagane večernje šetnje od 40 minuta (3,5- 4 km) 3 x nedeljno, kao i lagane gimnastičke vežbe. Ako ispoštujete ovaj ritam, količina potrošene energije biće na zadovoljavajućem nivou. Čak i srčani bolesnici i astmatičari, iako su pod terapijom, dobro podnose ovakav vid fizičke aktivnosti.

Da biste potrošili višak energije potrebno je da u skladu sa vašim godinama napravite određeni broj koraka u toku jednog dana. Pomoći će vam i ‘pedometar”, mala sprava koja broji korake. Deca treba da naprave čak 20.000, a oni do 35 godina 14.000 koraka. Svi stariji, ako žele da budu zdravi, moraju da naprave dnevno najmanje 8.000 koraka.

Ukoliko nemate mogućnosti da šetate napolju, vežbajte barem u stanu kako biste ispunili dnevnu normu. Mladi vole muziku, tako da svoj broj koraka mogu da naprave i uz igru. U svakom slučaju, svaki slobodan trenutak posvetite šetnji ili vežbanju. To je pravi poklon za vaše telo!

Pamuk odeća
Odeća u kojoj vežbate treba da omogući lako kretanje, ne sme da bude ni previše široka ni previše uska. Preporučuje se ona od pamuka, koja omogućava isparavanje znoja i sprečava nadražaje kože.

Maksimum kiseonika
U toku vežbe udahnite kada je napor najmanji, a izdahnite kod najvećeg napora. Mišići će tako biti maksimalno snabdeveni kiseonikom, i vežbaćete uz najmanji napor!

Zagrevanje i ishrana
Ne počinjite sa vežbanjem bez prethodnog zagrevanja, jer mišići mogu ozbiljno da se oštete. Postepeno povećavajte intezitet napora. Nemojte da vežbate odmah posle jela, ali ni sa praznim želucem. Najbolje je da pojedete neko voće ako vežbate u vreme ručka, ili kasno popodne, a ručak ili večeru pojedite posle vežbanja. Tako telo neće biti opterećeno hranom, ali ni prazno, bez energije. Banana ili breskva, na primer, sasvim su dovoljne.