vezbe stomak kuceNemojte da vas vremenske prilike nateraju da odustanete od vežbi.Vreme je za zdravlje i lepu figuru, posebno za jake trbušnjake i ravan stomak!

Trbušni mišići su najslabija tačka, jer je reč o gustim vlaknima kojima je potrebno mnogo krvi,zbog toga vežbe za stomak treba raditi posle svakog treninga, najmanje 3 x nedeljno. Broj ponavljanja zavisi od individualnih mogućnosti. Da bi sagoreli sve masti, najbolje je da radite po 25 ponavljanja, bez pauze, po 15 minuta uveče.

Trbušnjaci su oslonac celog kičmenog stuba i kada oni oslabe, dolazi do povreda. Oslonac su i vitalnih organa, pa slab trbušni zid može da izazove i kilu. Trbušni zid sastoji se od gornjih, donjih i kosih mišića, kao i središnjeg sloja, u delu oko struka. Svaki segment ove složene mišićne strukture, radi za sebe.

Da bi skinuli salo sa stomaka ove vežbe za stomak koje možete raditi i kod kuće neće biti dovoljne.Iz jelovnika izbacite hleb i slatkiše, a uključite sveže sezonsko voće, meso i povrće, čime ćete dodatno da pomognete trbušnjacima i doterate stomak.

Čak i oni koji imaju diskus herniju mogu da rade ove vežbe za stomak kod kuće, ali treba da vode računa da ne izdižu isuviše kičmu od podloge. Dovoljno je da na kratko zategnu sve 4 mišićne tačke u predelu stomaka.
Naravno, ove vežbe za stomak se ne preporučuju trudnicama.

VEŽBA ZA STOMAK 1. SVEĆA U PARTERU
Telo je u ravnom položaju na podlozi, a ruke su na tlu. Prvo istovremeno lagano podignete trup i noge, tako da su ramena dignuta, a noge su ravno iznad tela. Zatim spustite ramena, a noge podignite u “sveću”. Radite 2 serije ove vežbe, po 10 ponavljanja.

VEŽBA ZA STOMAK 2. NOGE PLUS GLAVA
Lezite na podlogu i podignite noge pod uglom od 90 steeni, bez savijanja kolena. Potom podižite lagano lopatice od podloge i vraćajte ih u početni položaj. Radite 2 serije ove vežbe, po 15 ponavljanja.

VEŽBA ZA STOMAK 3. RAVNA KOLENA
Ležite na ledja tako da su noge i kolena ispravljeni, a ruke savijene ispod glave.Na kratko podignite gornji deo tela, pa se vratite u početni položaj. Radite 3 serije, po najmanje 25 ponavljanja.Ako ne možete da izdržite, pokušajte barem 15 ponavljanja.

VEŽBA ZA STOMAK 4. SAVIJENE NOGE
Položaj tela je potpuno isti kao u prethodnoj vežbi, samo što su noge savijene pod uglom od 30 stepeni, a stopala su na tlu. Kolena i zglobovi su sastavljeni, ruke su ponovo ispod glave, pa trup lagano ppdižite i spuštajte. Radite po 2-3 serije ove vežbe, u 20-25 ponavljanja.

VEŽBA ZA STOMAK 5. PRAV UGAO
Oslonac je celim telom na podlozi,a kolena su ovog puta savijena pod uglom od 90 stepeni,dok su nožni prsti lagano povijeni.Ruke su ispred glave,pa lagano podižite i odvajajte lopatični deo od podloge.Radite 3 serije,u 20-25 ponavljanja.