Čučnjevi predstavljaju najbolju vežbu za noge – oni utiču na povećanje otpornosti, snage i veličine mišića. Takođe je i veoma važno kako da pravilno izvodite čučanjeve. Saznajte koja je pravilna tehnika tako što ćete da naučite šta zapravo ne treba da radite. Ovih osam grešaka često možete da vidite u svakoj teretani u bilo kom gradu – ali mi više nećemo da ih ponavljamo.
pravilni cucnjevi
Nepravilan položaj stopala.
Ukoliko su vam stopala preblizu jedno drugom, tetive i gluteusi otežano pružaju oslonac kvadricepsima. Ukoliko su vam stopala previše udaljena, desiće se suprotna stvar.

Odvajate pete od poda
Stegnuti mišići listova su ovde glavni krivci. Možete da postavite neku dasku ispod peta, ali biste, ipak, morali da poradite na fleksibilnosti kako biste rešili ovaj problem.

Previše se saginjete pri spuštanju
Ovo obično ukazuje na slabija donja leđa. Zbog toga, pokušajte da ojačate ovaj deo tela izvođenjem određenih vežbi.
pravilni cucnjevi 1
Previše gurate kolena napred
Kod čučnja sa šipkom pri velikim težinama, ukoliko vam kolena prelaze nožne prste, taj pritisak može da bude
opasan za kolena. Stoga, možete da izvodite čučnjeve spuštajući se na klupu ili stolicu, da biste naučili da držite kukove pozadi.
Ukoliko suviše visoko postavite šipku izložićete donja leđa većem naporu. Ukoliko postavite šipku suviše nisko, više ćete se i nagnuti napred.

Nepravilan položaj glave
Dok ne steknete osećaj za to, ukoliko držite glavu suviše visoko možete da izgubite ravnotežu, dok ukoliko vam je glava suviše spuštena može da dođe do povijanja leđa. Stoga, dok izvodite čučanj gledajte pravo ispred sebe (vidite tabelu za položaj šipke koji odgovara vašoj građi).
Na taj način se butine nedovoljno razvijaju. Kako biste izgradili što veću mišićnu masu uz pomoć čučnjeva, zamolite nekoga da vam ukaže na to kada ste postigli paralelan položaj, sve dok za to ne steknete osećaj.

Nepravilno disanje
Udisanje prilikom sduštanja i izdisanje prilikom podizanja nije dobro kod serije napornih čučnjeva. Morate da udišete i da zadržite dah dok se spuštate, a zatim da se iz čučnja podignete u uspravni položaj, izdišući samo jednom kada se skroz uspravite. Pluća ispunjena kiseonikom povećaće pritisak unutar grudi i abdomena, što je od velikog značaja za kičmu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *