Korektivno plivanje može da reguliše gojaznost, ali i mršavost, probleme kičmenog stuba, kokošije i “šusterske” grudi, ravna stopala, “X” i “O” noge…

Ako vaš klinac, ili klinceza imaju krivu kičmu, loše držanje, muče ih problemi sa kukovima, ili nogama, ili u slučaju da su im drugari zbog viška, ili manjka kilograma, već nadenuli pogrdne nadimke… put pod noge, pa na bazen! Isto važi i ako sve to želite da predupredite i po principu “bolje sprečiti, nego lečiti”.

I u jednom i u drugom slučaju pre nego što krenete na vežbe treba da konsultujete lekara i da se naoružate strpljenjem (rezultati se ne postižu preko noći!). Dobro osmišljen program korektivnog plivanja pomoćiće sigurno da problemi padnu u zaborav.

– Dva su karakteristična perioda u razvoju deteta kada se javljaju deformiteti, ili gojaznost.Polazak u školu je prvi, jer se tada iz osnova menja ritam života, dete nosi tešku torbu i dugo sedi u klupi, ili za radnim stolom. Drugi kritičan period je vreme intezivnog rasta između 10. i 15. godine. Tada devojčice i dečaci izrastu i do 15-17 santimetara godišnje, pa meka tkiva i ligamenti ne mogu da prate rast dugih kostiju.

Korektivno plivanje pomaže kod:

-regulisanja telesne težine (gojaznost, ali i mršavost)

-problema kičmenog stuba (kifoza, grbava kičma i skolioza, nagib kičme na levu, ili desnu stranu)

-grudnog koša (kokošije i “šusterske” grudi)

-problema lokomotornog aparata (kukovi i noge),

-ravnih stopala, “X’Pi “O” nogu, kraće

STILOVI

Delfin ispravlja kičmu

– slobodan stil (kraul) jača ruke i noge
– leđno plivanje jača ruke i noge, a nekim elementima utiče da se reše problemi kifoze, skolioze i grudnog koša
– delfin (leptir) stil nekim elemetima utiče da se reše problemi kičme, grudnog koša, kukova i nogu
– prsno plivanje (žensko) jača ruke i noge, a nekim elementima utiče da se reše problemi grudnog koša i kukova

Pre nego što se počne sa vežbama dete bi trebalo da je već ovladalo tehnikom pravilnog plivanja, jer se vežbe korektivnog plivanja zasnivaju na tim pokretima.

Ne bi bilo loše da i neko od roditelja to isto zna da bi mogao da prati dete radi pravilnog plivanja,ako se voda oko deteta mnogo talasa, sigurno ne radi kako treba. – Vežbe korektivnog plivanja rade se 3 x nedeljno i kombinuju sa plesom, korektivnom, ili ritmičkom gimnastikom. Bitna je, takode, i bilo koja svakodnevna fizička aktivnost.
Potrebno je strpljenje i dece i roditelja,jer je nepisano pravilo daje za rešavanje problema potrebno onoliko vremena koliko i za njegov nastanak.

VEŽBE

Plivanje i ronjenje

Uvodna vežba

Dete se odgurne nogama od zida bazena, legne na površinu vode (na leđa) i ispruži ruke. Trebalo bi što više da se istegne, da se zadrži u tom položaju 5-10 sekundi i vežbu ponovi 20 x.

Opšta vežba 1

Dete kraul tehnikom preplivava klasičan bazen po širini 20 x i odmara se 2-3 sekundi posle dve ‘širine”. Umesto kraula može da pliva prsno, ili leđno.

Opšta vežba 2

Dete legne na površinu vode na leda, ukrsti ruke na potiljak, a laktove povuče nazad (da se ne vide) i u tom položaju radi naizmenično sve nožne tehnike.

Legne na leđa, stavi ruke iza leđa (na krsnu kost), odgurne se od zida bazena i nogama radi pokrete karakteristične za delfin stil, pomerajući kičmu.

Ronjenje jača pluća

Dete pliva bilo kojom tehnikom sa zaranjanjem, a uvek kada izroni napravi pauzu od 20-30 sekundi.