Kvalitetnim i pravilnim vežbama možemo ojačati leđne mišiće a kičmu učiniti gipkijom i pokretljivijom.

Dugotrajno, nepravilno sedenje i smanjena fizička aktivnost glavni su krivci za sve učestalije pojave bolova u leđima i krivljenje kičme. Ako se manje krećemo slabe mišići leđa i stomaka, a krajnji rezultat je krivljenje kičmenog stuba. A loše držanje, osim što umanjuje pokretilji-vost tela, remeti pravilno disanje i postepeno narušava zdravlje.

Ukoliko još nije došlo do ozbiljnijeg oboljenja kičmenog stuba koje zahteva medicinski tretman i nadzor u lečenju, kvalitetnim i pravilnim vežbama možemo ojačati leđne mišiće a kičmu učiniti gipkijom i pokretljivijom. Vežbe koje ovom prilikom prikazujemo jačaju mišiće leđa i oslobađaju od nepotrebnog bola.

korektivne vezbe za ledja

VEŽBA 1

Zauzmite sedeći položaj. Ispravite leđa i opružite noge, ali u onoj meri koliko vam to leđa dozvoljavaju. Ruke postavite ispred tela sa savijenim laktovima i šakama oslonjenim na laktove. Udahnite i lagano kroz izdisaj spuštajte se unazad ka podu, ali ne do kraja već do pozicije u kojoj snagom stomačnih i leđnih mišića i zadržavate prava leđa. Ponovo udahnite i sa sledećim izdisajem okrenite telo u stranu vodeći računa da vam leđa ostanu prava. Istovremeno okrečite glavu i trup, a kukovi treba kda ostanu fiksirani za pod. Vratite se u početni položaj i ponovite isto u drugu stranu. Ponovite 5-8 puta u levu i desnu stranu.

VEŽBA 2

Početni položaj je isti kao u prethodnoj vežbi. Ako ne možete da potpuno opružite noge, slobodno ih blago savijte u kolenima. Ruke postavite ispred tela u vi ramena. Udahnite pa na izdisaj nagnite telo napred dok ne osetite izduživanje mišića do njeg dela leđa i mišića zadnjeg dela nogu. Ka da vraćate telo u početni položaj ispravljajte pršljen po pršljen dok leđa ne budu potpuno uspravna. Ponovite vežbu 5-8 puta.

VEZBA 3

Kod ove vežbe telo je oslonjeno na bok. Noge su ispružene tako daje gornja noga ispred donje. Struk je odvojen od poda, a ruka na koju ste oslonjeni treba da je u liniji sa ramenom. Udahnite i prilikom izdisaja podignite donji deo tela od poda oslanjajući se na ruku i pazeći da mišići leđa i stomaka ostanu zategnuti. Podignite se što više i potom se istežite u stranu. Kod vraćanja početni položaj vodite računa da “ne propadnete” već se spuštajte lagano. Ponosite 4-6 puta u obe strane.

VEŽBA 4

Za ovu vežbu zauzmite ležeći položaj na boku, tako daje ćelo telo u pravoj liniji. Ruke podignite iznad glave i donjom šakom uhvatite gornju. Istovremeno donjom rukom povlačite gornju što više i podižite gornju nogu istežući je što više iz kuka. Posle bočnog istezanja cdog tela, promenite položaj i istu vežbu ponovite i sa druge strane boka 2-3 puta.

VEŽBA 5

Ležite na stomak, a ruke ispružite u stranu i savijte u laktovima (kao na slici). Glava je oslonjena na pod, sa pogledom ka podu. Podižite gornji deo tela na gore (ne zabacujte glavu unazad već je postepeno podižite tako da ostane u liniji sa kičmom), stežući mišiće leda i stomaka (a ne zadnjice i nogu). Ramena treba da su spuštena, a lopatice više ka i kičmi. Ponovite 5-8 puta.