devojke-trening

Svako od nas bar jednom u životu prođe kroz fazu veoma duge pauze u treningu, i svaki put kada se to desi veoma nam je teško odlučiti se da se vratimo.

Ako je pauza bila kratka – do deset dana, forma se, naravno, neće izgubiti. Međutim, ako ta pauza traje nekoliko sedmica ili čak meseci, onda je situacija nešto ozbiljnija. Forma će vam se donekle promeniti, a vi ćete se otrgnuti od rutine koju ste imali.

S obzirom na to da se ovakve stvari dešavaju vrlo često, odlučili smo da vam pomognemo i pokušamo da vam olakšamo povratak na prethodni put.

Kako biste saznali kako se najlakše vratiti treninzima nakon duže pauze, pročitajte ostatak našeg teksta.

#1 Nabavite novu kvalitetnu opremu za vežbanje – daće vam motivaciju za pokret

Trebalo bi da nabavite novu kvalitetnu odeću za vežbanje jer je jako važno da se u njoj osećate ugodno i da vam je ugodno dok trenirate. Sportski šorc, kvalitetne patike i ženski sportski grudnjaci odličnog kroja su samo deo opreme koja će vam pomoći da lakše radite vežbe u teretani ili van nje.

S obzirom na njihovu funkcionalnost, spasiće vas brojnih povreda koje bi se mogle dogoditi. Patike će vam pružiti stabilnost tokom trčanja i neće dozvoliti da vam stopalo sklizne. Zato uzmite one za koje mislite da će vam pružiti dobru podršku tokom treninga.

Ženski sportski grudnjak treba da se prilagodi vašem telu i njegovim pokretima i pruži podršku pri tome. Sportska oprema je dizajnirana na način da vam olakšava pokretanje i pomaže u poboljšanju performansi.

trening-vezbanje

#2 Planirajte svoje jutro – neka vam trening bude prva stvar koju radite u danu

Kako biste ponovo uspostavili naviku vežbanja i lakše se vratili pređašnjoj rutini, dane morate započeti treningom, barem u početku.

Jutarnje vežbanje je odlično za vraćanje starih navika jer, kada se uspijete natjerati da odradite trening tačno kada ustanete, iz dana u dan, ulazite u novu rutinu i lakše ćete obavljati ovu vrstu obaveza.

Kako dani budu prolazili, primetićete da ranije ustajanje više nije problem jer ćete se nakon svakog treninga osećati mnogo bolje, što će vas dodatno motivisati da nastavite s radom.

Da biste to postigli, morate ostati fokusirani i posvećeni. Možete pokušati da planirate svoje treninge unapred svake nedelje, tako da znate koje vežbe treba da radite ujutru. Na ovaj način ćete nakon jutarnjeg buđenja trošiti manje vremena na razmišljanje, a energija će ići isključivo na vežbanje.

#3 Kreirajte novi plan ishrane – promenite svoje prehrambene navike i primetićete razliku

Kada odlučite da se vratite na stari režim treninga, veoma je važno da promenite i ishranu. Uključite i u svoj dnevni plan ishrane zdrave namirnice koje jačaju organizam i poboljšavaju krvnu sliku, kao što su borovnice, mliječni proizvodi, kajsije i plodovi mora.

Takođe, kako biste se osigurali od pada šećera koji će dovesti do vrtoglavice, kao i glavobolje tokom samog treninga, morate uključiti određene namirnice koje će to sprečiti. Složeni ugljeni hidrati su idealan izbor za obrok jer se sporo probavljaju, a obezbediće vam dovoljan izvor energije tokom treninga.

Voće kao što su jabuke, narandže i banane možete dodati vašoj prehrani pre treninga. Oni složeni ugljeni hidrati koji se apsolutno ne preporučuju ni pre ni posle treninga su svakako šećeri. Umesto njih u svoju ishranu uvedite ovsene pahuljice, testeninu od integralnog brašna, ražani hleb i slično.

Važno je da se u ishranu unose proteini jer su telu potrebni nakon vežbanja. Najbolji izvor proteina nakon vežbanja je protein jer se brzo apsorbuju. Proteini veoma pozitivno utiču na učinak onih koji treniraju, kao i na efekat samog treninga. Takođe, ako kombinujete složene ugljene hidrate i proteine, podstaći ćete sintezu proteina u mišićima.

#4 Postavite cilj – definišite tačno šta želite da postignete i držite se plana

U zavisnosti od toga da li vam je cilj smršati, povećati mišićnu masu, povećati elastičnost i slično, kreiraćete neku vrstu plana rada koji će vam služiti kao priručnik tokom vežbanja. S obzirom na to da niste stručnjak, ne morate ni da ulazite u detalje, samo treba da počnete da radite.

Možete sebi postaviti mesečni cilj koji morate postići. Pobrinite se da vaši ciljevi budu realni, posebno na početku, jer ne možete očekivati ​​da telo koje je odviknuto od vežbanja bude spremno za velike izazove. Na taj način ćete svake nedelje moći da pratite dokle ste stigli, a postignute rezultate označiti u svojoj beležnici ili planeru.

Ovo je bio naš tekst o povratku treninzima nakon duže pauze. Nadamo se da vam se svidelo i da ste uspeli povratiti određenu dozu motivacije koja će vas podstaknuti da počnete ponovo ono što ste davno pauzirali.

Želimo Vam uspešne treninge i postizanje svih Vaših ciljeva!