zena-trcanje-staza-vezbanje

Vežbanje može lako pasti na marginu naših prioriteta. Između posla, porodičnih obaveza i druženja sa prijateljima, čini se da nikada nemamo dovoljno vremena za neki oblik fizičke aktivnosti. Međutim, redovno vežbanje ima brojne koristi za naše fizičko i mentalno zdravlje. Uvođenje vežbanja u svakodnevnu rutinu može biti izazovno, ali svakako nije nemoguće.

U nastavku pročitajte kako sve možete implementiranje vežbanje u svoj dan, a da u tome uživate ili da vam ne oduzme previše vremena.

Bavite se stvarima koje volite

Vežbanje ne mora biti dosadna rutina. Naprotiv, to može biti prilika da istražite različite aktivnosti i pronađete onu koja vam najviše odgovara. Različite vrste vežbi odgovaraju različitim ljudima, tako da je važno eksperimentisati i pronaći ono što vam najviše odgovara.

Ako vam vežbanje donosi zadovoljstvo, veće su šanse da ćete ga kontinuirano praktikovati. Zato je važno da pronađete aktivnosti koje volite i koje vam donose radost. Možda volite trčanje po parku, vožnju bicikla kroz prirodu ili ples. Ukoliko odabir pada na plivanje, to je odlična kardio vežba koja će itekako doprineti zdravlju, pa sve što preostaje jeste da odabereš bikini kupaći kostim po svojoj meri za uživanje u plivanju, ali i sunčanju.

Ukoliko volite da provodite vreme u prirodi, možete poćeti sa kratkim šetnjama koje ćete iz dana u dan produžavati, a onda s vremenom možete istražiti i trčanje za početnike i tako postaviti sebi neki izazov i cilj.

Kada radite aktivnosti koje volite, veće su šanse da ćete biti motivisani da nastavite sa vežbanjem i da redovno praktikujete tu aktivnost. Naravno, uz fizičku aktivnost je bitno i da povedete računa o tome šta unosite u sebe, a Neodoljiva magazin ima dosta informacija o zdravim namirnicama i ishrani koje možete iščitati.

Pronalaženje podrške

Vežbanje može biti lakše i zabavnije kada imate podršku drugih ljudi. Bez obzira da li je to porodica, prijatelji ili kolege, podrška okoline može biti bitna za održavanje motivacije i konačni uspeh u ostvarivanju vaših fitnes ciljeva.

Jedan od načina da pronađete podršku je da podelite svoje ciljeve sa bliskim osobama. Kada drugi znaju šta želite postići, mogu vam pružiti podršku, ohrabrenje i motivaciju. Na primer, možete reći prijateljima ili članovima porodice da ste odlučili da počnete redovno vežbati i da biste cenili njihovu podršku na tom putu. Osim toga, možete ih zamoliti da vam se pridruže u vežbanju ili da vam pomognu da ostanete odgovorni tako što će vas podsećati na vaše ciljeve i motivisati vas da nastavite.

Pored podrške od prijatelja i porodice, takođe možete potražiti podršku u grupi vežbača ili zajednici. Grupne vežbe mogu biti odličan način da upoznate ljude sa sličnim interesovanjima i ciljevima, te da se osećate deo zajednice koja vas podržava. Mnoge teretane i fitnes studiji nude grupne treninge kao što su grupni časovi joge, plesa ili treninga snage. Osim toga, možete potražiti online zajednice i forume posvećene vežbanju gde možete razmenjivati iskustva, savete i motivisati jedni druge.

Ako vam je potrebna dodatna podrška i motivacija, razmislite o angažovanju profesionalne pomoći. Personalni trener može vam pomoći da postavite realne ciljeve, napravite plan vežbanja prilagođen vašim potrebama i motiviše vas da istrajete. Rad sa personalnim trenerom može vam pružiti stručno vođstvo, podršku i odgovornost, što može biti ključno za postizanje uspeha u vašem fitnes putovanju.

zena-stena-more-zalazak-sunca

 

Postavljanje realnih ciljeva

Postavljanje ciljeva je neophodno za uspeh u bilo kom poduhvatu, pa tako i u procesu uvođenja vežbanja u svakodnevnu rutinu. Međutim, važno je da ciljevi koje postavljate budu realni, merljivi i ostvarivi, kako biste održali motivaciju i kontinuirano napredovali.

 

Kada je reč o postavljanju fitnes ciljeva, važno je da budete realni u vezi sa svojim trenutnim nivoom fizičke spreme, vremenom koje možete posvetiti vežbanju i svojim životnim obavezama.

Na primer, ako do sada niste bili redovno aktivni, možda nije realno očekivati da ćete odmah početi trčati maraton ili raditi ekstremne treninge svakodnevno. Umesto toga, možete postaviti manje, realne ciljeve kao što su šetnje 30 minuta tri puta nedeljno ili početak sa kratkim treningom kod kuće nekoliko puta nedeljno.

Kada postavljate ciljeve, važno je da budu merljivi i konkretizovani. To znači da ciljevi treba da budu definisani na način koji vam omogućava da jasno pratite svoj napredak i da znate kada ste ih postigli.

Na primer, umesto postavljanja cilja da “želite smršati”, postavite cilj da “želite izgubiti 5 kilograma u naredna dva meseca”. Na taj način imate merljiv cilj prema kojem možete pratiti svoj napredak i prilagođavati svoje napore.

Osim toga, važno je da ciljevi budu ostvarivi, odnosno da budu izvodljivi u okviru vaših mogućnosti, resursa i vremena. Ako postavite ciljeve koji su nerealni ili previše ambiciozni, možete se osećati demotivisano i razočarano kada ne uspete da ih postignete. Umesto toga, postavite ciljeve koji su izazovni, ali i ostvarivi u okviru vaših trenutnih mogućnosti. Na taj način ćete održati motivaciju i kontinuirano napredovati ka ostvarivanju svojih ciljeva.

Naravno, nemojte se obeshrabriti ako ne postignete sve ciljeve odmah. Važno je da budete uporni, fleksibilni i da nastavite raditi na svojim ciljevima, bez obzira na izazove koji se mogu pojaviti. Sa svakim korakom napred, postajete sve bliži svojim ciljevima i stvarate navike koje će vam pomoći da održite zdrav i aktivan način života dugoročno.