upala-misicaPosle napornog vežbanja, treninga ili neke druge fizičke aktivnosti koja se duže vreme ne upražnjava, mogu da se jave neprijatni bolovi u mišićima, koji otežavaju kretanje.
Do upale mišića, kako se o ovoj pojavi češće govori, dolazi zbog mikrooštećenja mišićnih vlakana koji se nakon vežbanja „kidaju”, a u pukotinama koje nastaju, nakuplja se mlečna kiselina i ona izaziva bolove. U zavisnosti od intenziteta upale, razlikuje se i stepen bola, a, kako je reč o veoma neprijatnom osećaju, uglavnom se svi trude da ga što pre izleče. Jedna od poznatih metoda je lečenje upale mišića preparatima acetilsalicilne kiseline.

Od davnina se acefilsalicilna kiselina koristila za lečenje raznih upala, na primer, reumatskih upala kostiju i zglobova. Danas se smatra da je znatno važnije antiagregaciono dejstvo acetilsalicilne kiseline. Zbog toga da se spreči zgrušavanje krvi i nastanak brojnih kardiovaskularnih oboljenja propisuju preporučene doze leka. Zato se ovi preparati ne preporučuju za smirivanje upale mišića onima koji već uzimaju acetilsalicilnu kiselinu kao antiagregacionu terapiju, jer može da se poništi njeno delovanje. Takode se ne preporučuje onima koje imaji „slab želudac”, kao ni drugi nesteroidni antireumatici, jer mogu da prouzro-kuju krvarenje u želucu. Čak i potpuno zdravi ne smeju da piju acetilsalicilnu kiselinu nekontrolisano dugo, već samo po potrebi.

Za upalu mišića savetuje se uzimanje nove generacije nesteroidnih antireumatika koji ne oštećuju sluzokožu želuca. Dostupne su i antireumatske kreme sa lokalnim delovanjem koje po potrebi mogu da se namazu na bolno mesto i da olakšaju tegobe.

Postoji i gel koji deluje kao terapija hlađenjem, poboljšava cirkulaciju i smanjuje upalu. Ni jedan od ovih preparata ne mogu da se uzimaju preventivno, da spreče pojavu upale mišića, već mogu samo da ublaže postojeće tegobe. Ipak, možda je najbolji način sačekati da upala mišića.prođe sama od sebe. Za upalu mišića važi pravilo „klin se klinom izbija”, tako da ponovljeno vežbanje, umerenog intenziteta, može da ubrza cirkulaciju što pomaže da se mlečna kiselina što pre izbaci iz organizma.

Deci mladoj od 16 godina se ne preporučuje uzimanje preparata acetilsalicilne kiseline.

Za lečenje upale mišića natopite pamučnu tkaninu jabukovim sirćetom i umotajte upaljeni mišić. Oblogu držite oko 20 minuta, ako je potrebno postupak ponovite nekoliko puta u razmaku od četiri sata, sve dok bol ne umine. Jabukove sirce opušta mišiće i pomaže da se „izvuče” mlečna kiselina iz mišića.

Ako je sirce jako ili je starije od šest meseci treba a razblažiti vodom, bloge će bolje delovati ako su tople.