licni trenerPET DOBRIH RAZLOGA ZA IZBOR LIČNOG TRENERA

1. Pokazaće vam kako da vežbate pravilno da bi ste postigli optimalne rezultate, vodeći računa o vašem zdravlju
2. Uvek će vas držati na oku i pozitivno će uticati na vašu motivaciju
3. Odgovoriće na vaše specifične potrebe i napraviće vam osmišljen i izbalansiran program vežbi i ishrane
4. Vrlo brzo ćete videti prve promene, a lični trener će vam pomoći da uđete u rutinu i konstantno napredujete
5. Naučiće vas kako da se opustite i izborite sa stresom.

Uprkos popularnom mišljenju da je angažovanje ličnog trenera stvar pomodarstva, najčešći razlog zbog koga se ljudi odlučuju za personalizovani program vežbanja je zdravstveno stanje. Slede estetski razlozi, pa tek onda prevencija, iako bi bilo idealno da vežbanje postane preventivno delovanje u procesu redukcije telesne težine. Specijalnost rada mnogih ličnih treneraupravo je redukcija telesne mase kroz usmereno smanjivanje volumena tela. Pristup u izradi programa baziran je na strogo naučnim principima, to jest teorijama koje povezuju korišćenje izvora energije i redukciju depononovanih masnih naslaga. Ipak, za stručno vođenu redukciju telesne težine, pored teza zastupljenih u fiziologiji i anatomiji, neophodno je dobro poznavanje psihologije vezane za proces mršavljenja.

Najvažnije je probiti prvi plato, kada dolazi do krize i pada motivacije usled zastoja u mršavljenju. Ključ je skratiti trajanje platoa što je više moguće pronalaženjem odgovarajućeg psihološkog sistema. Ovo se često dešava kod osoba koje drže dijetu, jer obično brzo dolazi do gubitka određenog broja kilograma, najčešće između četiri i pet, koji je isključivo vezan za procenat vode u telesnoj strukturi. Upravo u toj fazi nastaje prvi plato ukoliko se redukcija ne izvodi na stručan način, osoba prestaje da drži dijetu i kompenzuje izgubljeno u vidu hrane koja joj je bila zabranjena, što ishoduje stvaranjem novih masnih naslaga. Dakle, vrlo je bitan odnos između trenera i vežbača ne bi li se što brže resio problem probijanja platoa, kojih ima više u programu vežbanja, naročito kad su u pitanju ozbiljne redukcije.

Osnova programskog individualnog treninga je dijagnostika, u koju je uključen čitav tim stručnjaka, od kardiologa, preko endokrinologa, nutricioniste i psihologa.Lični trener spaja oblasti, znanja i podatke koje je dobio i pravi specifičan program koji će u optimalnom vremenskom periodu dati rezultate. Sledeći korak u dijagnostici je test opterećenja kojim se određuje maksimalna potrošnja kiseonika i samim tim i maksimalan puls. Na osnovu testa opterećenja i određivanja nivoa laktata (to jest nivoa šećera u krvi u pojedinim trenucima opterećenja) utvrđuju se zone u kojima vežbač troši najviše masti, što je i suština svih programa. Funkcionalno testiranje obuhvata i antropo-metrijsko utvrđivanje strukture tela, metabolička merenja, biohemiju krvi, da bi se kroz sklop rezultata čitave baterije testova i razgovora sa psihologom formirao program koji obuhvata ishranu i trening. Rezultat ovakvog pristupa je postizanje relativnih optimuma u redukciji telesne težine, koji su strogo individualnog karaktera.