nesanica uzroci lecenje

Dva su sata ujutro i još ste budni u krevetu.

Nervozni ste, uznemireni i svako malo gledate na sat.

Okrećete se u krevetu, na trenutak zaspite i kad ponovno pogledate na sat vidite da je prošlo svega 10 minuta.

I već sada možete pretpostaviti kakav vas dan očekuje. Bit ćete umorni, šeprtljavi, misli će vam lutati na sve strane i jedva ćete čekati da dođete kući i legnete u krevet.

No, kada ćete doći do kreveta oseća ćete se odmornije nego ujutro.

I što tada radite? Verovatno imate neki svoj ritual ili lek koji vam pomaže usnuti u san. Na primer, meditacija, tehnike disanja, čitanje knjige pre spavanja, čaša vina…

No jeste li probali sa šoljicom toplog mleka – dobro znanim receptom naših baka ili ipak mislite da tu samo bapske priče i da je mleko ipak rezervirano za mališane?

Pa prema Drew Dawsonu, direktoru Appleton instituta za spavanje i nesanicu, šoljica toplog mleka može zaista pomoći, ali ne iz razloga kojeg mislite.

Toplo mleko i njegov uticaj na san

Šoljica ovog toplog napitka nekima može pomoći da lakše zaspe, no ipak je to u neku ruku bapska priča. Zašto?

Mleko sadrži dva sastojka koji su povezani sa spavanjem i opuštanjem. To su hormon melatonin i aminokiselina triptofan.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koju prirodno naše telo ne proizvodi, već se unosi putem namirnica kao što su mleko, ćuretina, svinjetina, piletina, govedina, neki sirevi, jaja i banane.

Triptofan zapravo potiče proizvodnju neurotransmitera serotonina koji se često naziva hormonom sreće, a on se pak pretvara u melatonin – hormon spavanja. Melatonin zapravo ima veliki uticaj na naš biološki sat koji nam govori kada je vreme za spavanje, a kada za najveću aktivnost.

Osim što mleko sadrži triptofan, takođe je bogat izvor kalcijuma koji pomaže umiriti središnji nervni sistem i laktoze (prirodnog šećera) koja utiče na oslobađanje endorfina – hormona za ublažavanje stresa.

No sada dolazimo do onog famoznog ALI.

Suprotno tome što mleko sadrži sve ove stvari koje pozitivno utiču na san, u jednoj šoljici mleka ih ipak nema dovoljno da bi imali značajan uticaj na spavanje.

Dakle mleko može pomoći za bolji san, ali samo u maloj mjeri.

Mleko ima smirujući uticaj na nas

Iako je malo verovatno da toplo mleko utiče na naš san, ono može pomoći iz sasvim drugih razloga. Naime, šoljica toplog mleka pre spavanja daje umirujući osećaj i vraća nas u detinjstvo. Taj učinak dugujemo bioaktivnim peptidima iz mleka koji potiču okrepljujući i opuštajući san.

Dakle, iako možda nema toliko fizičkog uticaja na nas, ima psihičkog, pa mleko možemo i shvatiti nekom vrstom meditacije ili kao wellness tretman

Koje mleko je najbolje?

Ipak ste se odlučili isprobati ovu metodu i možda se pitate koje je mleko najbolje? Ono punomasno ili light?

Prema nekim istraživanjima, što je veći procenat masnoće u mleku ima više triptofana, melatonina i proteina.

A ako vam je sam spomen punomasnog mleka odbojan jer odmah pomislite kako ćete se udebljati, razmislite ponovno.

Nesanica i nedovoljno sna jedan su od glavnih razloga nekontroliranog debljanja, pa vam jedna šoljica punomasnog mleka na dan neće odmoći već će vam pomoći

Recept za topli napitak pre spavanja

Obična šoljica mleka može postati zanimljivija i ukusnija, dodate li u nju nekoliko sastojka:

  • šoljica mleka
  • kašika meda
  • malo cimeta ili muskatnog oraščića
  • 2 kapi ekstrakta vanile

Zagrijte mleko do željene temperature i u njega umešajte med, cimet (ili muskatni oraščić) i ekstrakt vanile. Zavucite se ispod posteljine i neka vas ova šoljica toplog mleka ugreje i pripremi za spavanje.