masaza i samomasazaPriprema
Prvi uslov za uspešnu masažu je da je osoba koja masira dobrog raspoloženja, i da osoba koja je masirana pasivno podnosi masažu, da se ne pomera mnogo i da ne čavrlja. Prostorija u kojoj se vrši masaža mora biti bez buke, čista i uredna. Poželjno je da u sobi preovlađuju pastelne tj. neutralne boje, ukrasite sobu svežim cvećem, činijom s voćem, kristalima i pustite muziku koja opušta.

Ukoliko nemate sto za masažu ili neki čvršći sto, radite masažu na podu, stavite nekoliko ćebadi (nemojte raditi masažu na krevetu, jer je suviše mekan). Pokrijte osobu koju masirate, samo delovi tela koji se masiraju mogu biti izloženi.

Za masažu celog tela treba vam 20 ml spremljenog ulja. Za lice ili samo jedan deo tela ne treba vam više od 10 ml. Nikada ne sipajte ulje direktno na telo. Vaše ruke moraju biti tople. Sipajte manju količinu na dlanove. Zatim lagano trljajte dlanove pre nego što počnete masažu.

Šta se sve postize masažom:
-Masažom ćete povećati nove energije tela.
Povećaćete cirkulaciju limfatičnih izlučevina da bi se izbacili toksini.
Razbićete naslage u umornim ili bolnim mišićima.
Slabe mišiće ćete ojačati. Za bolje raspoloženje. Za bolji stav tela,

Napomena: Nikada ne masirajte osobu koja može imati neke od sledećih oboljenja bez saveta lekara:
-Groznica ili infekcija
-Skorašnja operacija ili neki lom
-Visok ili nizak krvni pritisak
-Ozbiljno oboljenje, kao što je srčano oboljenje ili kancer
-Trudnoća
-Varikozne vene
-Epilepsija
-Otekli zglobovi, nastali od artritisa ili reumatizma

Osnovna tehnika masže

1. Tehnika efluraž
Masiranje celom površinom šake dugim i masirajućim pokretima

2. Tehnika frikcija
Jagodicom palca ili prstiju masirate zatim se prave kružni pokreti iznad određene površine

3. Pero tehnika
Kraći, lagani pokreti prstima; pomerajte prste nežno neprekidno, jedne za drugim, pređite na drugi deo pošto ste prešli 5 cm.

4. Mešanje testa tehnika

Istovremeno sa obe šake podignite i stisnite mesnati deo mišića (kao kada mesite testo).

Samomasaža

Kada nemate ko da vas masira, možete sami sebe masirati. Za otekle zglobove primenite efluraž tehniku dlanom na deo koji je otekao. Za bolje, čvornate delove ko što su ramena, jagodicama prstiju pravite kružne pokrete.
Udaranje tj. lupkanje šakama se retko koristi u aromaterapija masaži, više u sportskoj masaži.

Pritisak se vrši često laganim pokretima. Morate osećati mišiće pod prstima, osoba koju masirate ne treba da oseća grube pokrete ili golicanje. Uvek držite ruke u kontaktu sa telom, čak kada i dodajete još ulja. Nikada ne pritiskajte jako kičmu i koščate delove tela kao što su kolena i ključna kost.Čvrstim pokretima prelazite preko većih površina mišića kao što su obe strane kičme ili zadnjica.
Pokreti u aromaterapiji su generalno lagani, duboki i smirujući. Zavisno od stanja osobe koju masirate, ovi pokreti mogu da smiruju ili stimulišu. Aromaterapija masaža ima balansirajući efekat na telo i duh. Kad masirate nekoga, masirajte celim telom, a ne samo rukama, kada masirate noge nagnite se i masirajte celom težinom svoga tela, umesto samo rukama. Dišite duboko dok masirate.