patoloska ljubomora

Da li je prirodno sumnjati u privrženost i emocije voljene osobe? Ima li razlike između ženske i muške ljubomore? Kakve su osobe najčešće sklone ljubomori? Kako se izboriti s ljubomorom u prijateljskom odnosu ili s onom koja se javlja kod dece?
ljubomora
Jedno istraživanje na Univerzitetu u Teksasu pokazalo je da čovek oseća ljubomoru već u prvim mesecima života. Bebe koje su učestvovale u eksperimentu bivale su vrlo uznemirene kad god bi njihove majke usmerile pažnju na lutku – kopiju novorođenčeta.
Je li to dokaz da je ljubomora prirodno osećanje? Većina psihologa slaže se u mišljenju da je to normalna pojava, ali je ipak definišu kao negativnu emocionalnu reakciju. Ljubomora u suštini predstavlja borbu sa stvarnim ili iracionalnim ugrožavanjem ljubavnog ili nekog drugog važnog odnosa, a ukoliko se otrgne kontroli, izaziva raskol između emotivnih partnera, prijatelja, braće, sestara…

Muški i ženski princip ljubomore
Muškarci uglavnom osećaju (i ispoljavaju) ljubomoru ukoliko pomisle da ih partnerka vara, dok ženama predstavlja problem činjenica što bi im se partner mogao emocionalno vezati za drugu osobu. U skladu s tim, mogu se
očekivati i odgovarajuće reakcije: ona će biti ljubomorna ukoliko primeti da je njen partner brižan i preterano pažljiv prema nekoj dami, dok će on proključati ako mu se učini da partnerka izazovnim pokretom ili stavom mami drugog muškarca. No, kako priznaju mnogi parovi, ukoliko se u ovakvim ili sličnim situacijama ispolji “normalna” doza ljubomore, to deluje vrlo stimulativno na emotivni odnos.

Šta se krije u pozadini ljubomore?
U korenu ljubomore koja prelazi granice dozvoljenog može biti čitav niz problema koji izazivaju takva osećanja – počev od onih koji proističu iz osobina ličnosti pa do trauma iz detinjstva ili prethodnih veza. Evo nekoliko najčešćih razloga:
– Strah od gubitka voljene osobe
– Nizak nivo samopoštovanja
– Potreba da se po svaku cenu bude u vezi, jer se jedino u tom slučaju osoba oseća vrednom poštovanja.
– Paničan strah od samoće
– Prevara bivšeg partnera
– Narcisoidnost (partner se doživljava kao vlasništvo na koje niko nema pravo).
– Odrastanje u porodici u kojoj su ljubomorne scene bile česta pojava
– Sklonost impulsivnim reakcijama “Formula za ljubomoru glasi: nesigurna osoba puta nesiguran odnos”, objašnjava poznati američki psiholog S. Stosni i dodaje da je veoma važno kontrolisati to osećanje, jer čovek obuzet sumnjom u partnerovu vrednost postaje manje privlačan, usled čega dodatno gubi samopouzdanje i još više destabilizuje vezu, upadajući tako u začarani krug.

Rešenje za ljubomoru- uprostiti problem
Ljubomora je, zapravo, čitav skup raznih osećanja – straha, ljutnje, izdaje, anksioznosti, tuge, paranoje, depresije, usamljenosti, nemoći…

Definsanje primarne emocije krupan je korak ka rešavanju problema, tvrde psiholozi.

“Od jedne pacijentkinje zahtevali smo da svoju ljubomoru razloži na sastavne delove, i to u procentima. Na kraju smo dobili da je reč o 50 odsto straha, 20 procenata ljutnje, 20 procenata nesigurnosti i deset odsto osećanja izdaje. U terapiju se tada uključio njen suprug, uz čiju smo pomoć, jedno po jedno, eliminisali sva negativna osećanja osim straha, s kojim smo se kasnije mnogo lakše izborili”, kaže Stiven Stosni.

Prijateljstvo na probi
Sve veze, uključujući i prijateljstvo, zasnivaju se na ravnoteži moći. Kad jedan od prijatelja napreduje, balans se narušava, pa ukoliko se druga strana ne potrudi da dostigne prvu, osećaće se nedostojnom i manje vrednom, zbog čega će prijateljstvo stagnirati. U takvim okolnostima javlja se ljubomora, jer se prijatelj viđa sa drugim, novim ljudima, što dodatno opterećuje odnos.

Da li postoji rešenje?
Da, pod uslovom da se ljubomora označi kao glavna prepreka za nastavak prijateljstva i ukoliko postoje jasni znaci da je prijateljima stalo do tog odnosa, uprkos narušenoj ravnoteži snaga.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *