kriza srednjih godina simptomi

Između četrdesete i pedesete godine u muškom organizmu nastaju promene uzrokovane sve slabijim lučenjem testosterona. To podrazumeva niz psihofizičkih promena, poznatih kao kriza srednjih godina….
kriza srednjih godina simptomi
To je period kada većina ljudi podvlači crtu i preispituje vrednosti i osećanja koje nikad ranije nisu dovodili u pitanje. Muškarac, koji životni uspeh povezuje prvenstveno s karijerom, postaje nezadovoljan čak i ako ima vrhunski status na poslu. Čini mu se da je propustio neke važne stvari i da mu vreme izmiče.

Pritom, porodica i miran život više mu ne predstavljaju utočište i ultimativni izvor sreće – želi nove izazove, ili pak oseća potrebu da se distancira od svega. Istovremeno, panično se plaši budućnosti i starenja.

Kako se manifestuje?
Kriza srednjeg doba ispoljava se na brojne načine, a njeni simptomi mogu se podeliti
u dve osnovne grupe, koje se međusobno prepliću.

Simptom povratak u mladost
Vaš partner, poput većine muškaraca, nipošto neće priznati da više nije onaj stari, već će se truditi da dokaže suprotno. Sve češće će izbijati iz kuće u potrazi za novim uzbuđenjima i izazovima, pa se nemojte začuditi ako jednog dana saopšti kako je odlučio da podigne kredit za motor ili neki besan auto, ili ukoliko se pojavi obučen u markiranu majicu koja priliči tinejdžeru. Možda će gubljenje mišićnog tonusa kompenzovati besomučnim vežbama u teretani ili svakodnevnim igranjem tenisa, a slabljenje seksualne želje – besramnim flertovanjem s mladim koleginicama ili kasirkama u samoposluzi. Nezadovoljstvo će prenositi na decu, besmisleno insistirajući na njihovom uspehu u sportu ili nekoj drugoj oblasti, a sigurno nećete biti pošteđeni ni vi: vrlo je verovatno da će vas optuživati za sve što je propustio u životu.

Simptom povlačenje u sebe
Može se desiti da se vaš čovek sasvim povuče s obrazloženjem da mu prija samoća, ili da komunikaciju s najbližima svede na razmenu najosnovnijih informacija. U ovakvim slučajevima, muškarac za sve neuspehe i promašene poteze optužuje sebe, razmišljajući o prošlosti i razmatrajući opcije tipa “šta bi bilo da sam tad učinio ovo ili ono”. Uz to, naravno, ide i žal za starim ljubavima, što, uz zloupotrebu alkohola, koji je čest pratilac takvog ponašanja može biti okidač za sukobe u porodici.

Kako se boriti s promenama?
Ne navaljujte. Dajte mu prostora i vremena – podstičite ga da izlazi sam ili s drugarima, pustite ga da dobro razmisli o turbulentnom periodu života i posledicama koje to nosi. Budite strpljivi. Ne dozvolite sebi da se osećate krivim kad vam prebacuje da ste odgovorni za neke njegove loše poteze u životu. Posvetite se sebi. Nađite se s prijateljicama, idite u bioskop, pozorište, šoping, posetite salon za ulepšavanje i prestanite da patite zato što ne želi da vam se pridruži u šetnji ili izlasku.
Kad je reč o psihičkim faktorima krize srednjih godina, najveći problem predstavlja odnos muškarca prema starenju. Mnogi pripadnici jačeg pola shvataju ovo životno doba kao “kraj svega”, zbog čega se neki trude da strah od starosti maskiraju mladalačkim stilom života, dok drugi, opet, padaju u depresiju i otvoreno izražavaju žaljenje za vremenom kad su bili puni poleta i snage. Muškarci, po pravilu, u ovakvim slučajevima ne traže pomoć psihoterapeuta, mada je depresivno stanje ponekad toliko ozbiljno da zahteva psihoterapiju i upotrebu lekova. Stručnjaku se uglavnom obraćaju supruge, i to kad otkriju da im muž ima ljubavnicu.

Žena, zapravo, podnosi najveći teret partnerove krize srednjih godina, a savet psihoterapeuta glasi: predupredite problem! Razgovor o starosti može biti od velike koristi (imaćemo više vremena, putovaćemo, izlaziti, zabavljati se…), jer će muškarac početi da sagledava to doba i iz drugih, pozitivnijih aspekata.
Pritom, ako žena vodi računa o sebi (njemu je to veoma važno, jer zapuštenost smatra simptomom starenja), pomaže partneru da usvoji zdrav režim života (ishrana, fizička aktivnost) i potrudi se oko organizacije zajedničkih aktivnosti – manje su šanse da će on “zastraniti”.
Povezani tekstovi>>> Kriza srednjih godina kod muškaraca

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *