kako smanjiti napetost

Kako smanjiti napetos osloboditi se stresa i sačuvati zdravlje?.Evo nekoliko predloga za smanjenje napetosti koji će vam pomoći da okrepite i dušu i telo…
kako smanjiti napetost
Svakodnevni fizički i mentalni napor, brz i dinamičan životni tempo, brojne obaveze, tenzija na poslu, nerviranje zbog gužve u saobraćaju, čekanje u redovima i povremene zdravstvene tegobe neminovno dovode do napetosti. U takvim situacijama najbolje je osloniti se na sebe i – pažljivo se ophoditi prema svom telu. Osim pozitivnog razmišljanja,za smanjenje napetosti pomažu i fizičke aktivnosti i zdrava ishrane a veoma je važna i svakodnevna relaksacija koja organizam i te kako štiti od pogubnog, uticaja stresa. Zato pronađite tehniku za opuštanje koja vam najviše odgovara kako bi smanjili napetost.

Masaža za smanjenje napetosti- relaksacija i terapija
Masaža je jedna od najstarijih terapeutskih metoda za smanjenje napetosti i zaista blagotvomo deluje na organizam. Antistres masaža otklanja napetost, ubrzava metabolizam i podstiče cirkulaciju, a stručnjaci preporučuju kombinaciju tehnika – “obične”, refleksne i šijacu masaže, akupresure i aromaterapije, a trebalo bi je praktikovati bar jednom nedeljno, po sat i po vremena. Međutim, ne morate da odlazite u luksuzne spa centre da biste uživali u blagodetima masaže. Postoji mnogo tehnika samomasaže koju možete praktikovati na bilo kom mestu, a koje će vam pomoći da se opustite i oslobodite napetosti. U tom slučaju, važno je znati koje tačke treba da pritiskate.

Samomasaža može smanjiti napetost
Masaža glave: palčeve postavite iza ušiju, a ostale prste raširite na vrhu glave koju ćete lagano pomerati napred-nazad, praveći krugove vrhovima prstiju 15-20 sekundi. Napravite kratku pauzu, pa ponovite vežbu. Postavite vrhove prstiju u predelu korena nosa. Prstima pređite niz nos, preko vrhova jagodica i iznad očiju. Kružne pokrete ponovite nekoliko puta.
Opustite i odmorite oči: zatvorite oči i postavite domale prste ispod obrva, blizu korena nosa. Lagano pojačavajte pritisak 5-10 sekundi, a onda ga ponovo smanjite. Ponovite ovo dva-tri puta.
Opuštanje napetosti u ramenima: rukom uhvatite suprotno rame (lakat treba da bude naslonjen na grudi). Kružnim pokretima nekoliko sekundi čvrsto pritiskajte mišiće iznad lopatice, a zatim to činite i drugom rukom. Vežbu ponovite nekoliko puta.

POKUŠAJTE DA SMANJITE NAPETOST MEDITACIJOM
Cilj meditacije jeste rasterećenje od svakodnevnih briga i postizanje unutrašnjeg mira. Neka ova jednostavna tehnika relaksacije bude deo vašeg svakodnevnog života jer ćete se posle mini-seanse osećati potpuno rasterećeno i opušteno. Meditirajte redovno, dva puta dnevno po pet minuta. Postepeno produžavajte meditaciju dok ne uspete da se fokusirate na otprilike 20 minuta. Vizualizacija je slična metoda, a pomoću nje misli se usmeravaju ka nekom mirnom i okrepljujućem mestu. Zamislite scenu koja vas opušta, recimo kako sedite na livadi. Da biste imali kompletan doživljaj, upotrebite sva čula i potpuno se premestite na svoje “srećno mesto”, uživajući u mirisu cveća, vetra u kosi, u svežem vazduhu…
Da biste praktikovali vizualizaciju, potrebno je da se udobno namestite u ležeći ili sedeći položaj, zatvorite oči, udahnete duboko i zamislite predeo koji vas smiruje. Kada završite sa opuštanjem, izbrojte do tri, otvorite oči i polako se vratite u stvarnost.

KAKO ZAPOČETI MEDITACIJU ZA SMANJENJE NAPETOSTI
Potrebni su vam:

Mirno okruženje
Izaberite skrovito mesto u domu, kancelariji, dvorištu, ili negde na otvorenom gde se možete opustiti a da vas niko ne ometa.

Udoban položaj
Smestite se udobno, ali izbegavajte ležeći položaj, jer se može desiti da zaspite. Sedite na stolicu ili na pod tako da vam leđa budu prava, prekrstite noge ili ih namestite u lotos položaj.

Tačka fokusa
Izaberite reč ili frazu koju ćete ponavljati tokom seanse. Da biste se što bolje koncentrisali, možete se fokusirati na neki objekat u okruženju, ili pak zatvoriti oči.

Ostanite koncentrisani.
Ne dozvolite da vas ometaju misli koje vam prolaze kroz glavu, najbolje bi bilo da se uopšte ne borite s njima. Umesto toga, polako se vratite na tačke fokusa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *