masaza ledjaPriprema za masažu ledja: Osoba koja se masira treba da legne na stomak, glava na jednoj strani, a ruke opušteno položene uz telo.
Po želji, možete staviti urolani peškir ispod njihovih članaka (nogu). Pokrijte osobu sa dva veća peškira od vrata do stopala. Ako koristite sto za masažu, stojte na stopalima malo razmaknutim da se možete saviti u kolenima. Ako radite na podu onda se savijte, sa kolenima malo razmaknutim. Pre nego što nauljite ruke, položite ih na gornji i donji deo leđa osobe koju masirate. Zamolite je da diše duboko, na taj način ćete disati zajedno. Ovo će smiriti vas i osoba koju masirate će se naviknuti na vaš dodir.
Zagrejte ulje i šake.
Spustite peškir do malo ispod leđa. Nanesite ulje preko celih ledja čvrstim neprekidnim efluraž pokretima na gore. Ponovite po četiri puta,svaki od pokreta koje ćemo objasniti.

Tehnika efluraž
Masiranje celom površinom šake dugim i masirajućim pokretima

1. Počnite od masaže donjeg dela leđa, stavite šake na obe strane kičme, prsti treba da budu jedni uz druge ali opušteni i okrenuti ka glavi. Efluraž pokretima idite ka gore s obe strane kičme, nagnite se dok prelazite dok ne dođete do vrata. Raširite prste čvrsto preko ramena i počnite da klizite rukama na dole s prstima koji samo što ne dotaknu sto ili pod. Kada dođete do donjeg dela leđa i zadnjice, povucite ih ka kičmi i lagano vratite u početni položaj.
Limfatička masaža poboljšava drenažu limfe, naročito je dobra za lečenje edema (zadržavanje tečnosti).
Efluraž pokretima pređite peko tela celom šakom, laganim pritiskom. Težina ruke dovoljno pritiska da bi se limfa kretala kroz spoljne krvne sudove. Pokreti uvek idu ka najbližim limfnim čvorovima.

2. Počnite sa rukama na donjem delu leđa. Kao i pre, efluraž pokretima čvrsto idete na gore, kada dođete do ramena, stavite jednu šaku preko druge. Prstima ka glavi, uradite jedan efluraž pokret u obliku osmice na svakoj lopatici.

3. Raširite prste i opustite ih preko ramena. Jagodicom palca, pokretom frikcija, pravite kružne pokrete između lopatica. Možda ćete osetiti ispod kože manje čvoriće koji su poruzrokovani skupljenim mišićnim vlaknima i akumulacijom nataloženim materijama. Nastavite da radite na ovom mestu, dok ne osetite da nema više napetosti. Osoba koju masirate ponekada može da oseti “terapeutski bol”, tupi osećaj. Ukoliko bolno vrisne to može da znači da je došlo do grčenja mišića. Ukoliko se to desi, odmah popustite pritisak.

4. Sklonite prste sa ramena, nežnim efluraž pokretima idite niz telo do podnožja leđa, zatim opet počnite sa efluraž pokretima kao pod br. 1.

5. Kada ste došli do podnožja kičme, stavite palčeve u nivou struka s obe strane kičmenog stuba. Opustite prste sa obe strane struka, pa jagodicama prstiju, kružnim frikcionim pokretima, 2,5 cm u prečniku, masirajte niz telo, ka stolu ili podu. Povucite prste natrag, do podnožja kičme i stavite palčeve s obe strane kičmenog stuba, 2,5 cm niže nego prethodnog puta. Nastavite sa kružnim frikcionim pokretima preko donjeg dela kičme i dela zadnjice idući na dole ka stranama tela. Nastavite masažu u četiri pet linija, prelazeći ceo struk, donji deo leđa i deo zadnjice.

6. Stavite ravni deo šake na struk i donji deo leđa. Raširite prste sa svake strane tela, palčevi treba da ostanu okrenuti ka glavi. Pritisnite celim dlanom i pređite preko struka i dela zadnjice na stranu. Ostavite da se šake i prsti opuste na ležaju, otvorite šaku i vratite na struk i ponovite pokret.

7. Ponovo uradite efluraž tehniku masaže na celim leđima.

8. Da biste završili masažu leđa, pošto ste završili efluraž tehniku, vratite se do podnožja vrata i kratkim pero pokretima od 2,5 cm vrhovima prstiju idite niz kičmu i zavšrite sa podnožjem leđa.

9. Pokrijte osobu koju ste masirali peškirom.