kako poboljsati pamcenje i koncentracijuKako poboljšati pamćenje-Koliko vam se puta dogodilo da su vas prekinuli upola rečenice, a kasnije se niste mogli setiti gde ste stali? Zaboravljete li važne datume, rođendane i godišnjice? Više ne pamtite imena omiljenih glumaca i zapisujete i recepte najjednostavnijih kolača? Sve češče zaboravljate gde ste ostavili kjučeve, parkirali automobil… a na poslu brinete o tome jeste li, po izlasku iz kuče, isključili peglu, ringlu ili televizor? Niste jedini. U današnje vreme sve više ljudi ima problema s koncentracijom i pamćenjem, što im stvara teškoče u svakodnevnom životu, bilo da je reč o poslu, školi ili obavezama u domaćinstvu. Ako je ovo vaša svakodnevica, onda nema sumnje da treba da učinite nešto kako biste poboljšali koncentraciju i pamćenje. Srećom, bez obzira na starosnu dob ili posao kojim se bavite, postoje metode pomoću kojih će vam male sive ćelije procvetati, a mentalna kondicija dostići maksimum. Iako se stručnjaci slažu u mišljenju da kognitivne sposobnosti počinju da opadaju već nakon 27. godine života, istraživanja su pokazala da odgovarajuć način života pomaže da se pamćenje i koncentracija održe u dobroj formi i do duboke starosti. Pitate se kako?

ZA BOLJE PAMĆENJE UZIMAJTE MAGNEZIJUM
Ovaj mineral pokazuje izuzetne rezultate u poboljšanju koncentracije i pamćenja. Posebno je efikasan u sprečavanju gubitka memorije u srednjem dobu, a utvrđeno je da deluje pozitivno i na ključne receptore u mozgu, odgovorne za učenje. Potrebna dnevna količina magnezijuma iznosi oko 400 mg, ali najbolje ga je uzeti više u jutarnjnim satima kako bi se mozak pripremio za dnevna iskušenja

Čudesna ginko biloba poboljšava pamćenje
Ova drevna azijska biljka možda je najpoznatiji osveživač pamćenja. Smatra se prirodnim lekom za smetnje u cerebralnoj cirkulaciji. Pritom, smanjuje količinu ! slobodnih radikala, odgovornih j za starenje mozga i odumiranje j nervnog sistema.
Kako se upotrej bljava? Najbolje je da uzimate suvi ekstrakt oko 120 mg dnevno, ali ne duže od tri meseca.

HRANA ZA POBOLJŠANJE PAMĆENJA
Jabuke su idealne za jačanje mentalnih sposobnosti: sok od tog voća podstiče intenzivniju proizvodnju neurotransmitera acetilkolina, koji predstavlja vezu između nervnih ćelija, a komunikacija među njima presudna je za normalno funkcionisanje organizma.
-Vitamini B-grupe veoma su važni za normalnu moždanu funkciju. Vitamin B1 (tiamin) obezbeđuje dobru koncentraciju, a B2 brze mentalne reakcije (tim vrednim nutrijentima obiluju bademI žitarice, mleko, jaja, iznutrice…)
-Beta karoten je materija od koje telo stvara vitamin A, antioksidans ključan za dobro pamćenje.
-U mozgu se stvara više slobodnih radikala nego u bilo kojem drugom organu, pa mu je zato neophodna i veća količina antioksldansa, naročito vitamina A. Tim vrednim nutrijentom bogati su šargarepa sok od narandže i lisnato zeleno povrće.
-Nedostatak cinka u organizmu povezuje se s depresijona oslabljenim pamćenjem i senilnošću. Dakle, obogatite trpezu morskim plodovima južnim voćem i integralnim žitaricama.
-Ako vas čeka naporan poslepodnevni sastanak – doručkujte borovnice. One aktiviraju enzime koji podstiču cirkulaciju u mozgu i poboljšavaju koncentraciju tokom narednih pet sati.
-Studenti koji su pre ispita žvakali žvakaću gumu pokazali su bolje rezultate na testu.

PROMENITE RUTINU
Ponekad i najmanje promene mogu napraviti čudo u mozgu – kao kad ispremeštate nameštaj po kući, pa sve dobije neki nov izgled i sjaj. Slično se dešava i u glavi.
-Za početak, sedite uspravno kad nešto radite. Iako ćete možda pomisliti da vam pravilno sedenje neće pomoći da se bolje koncentrišete I POPRAVITE pamćenje, varate se. Na ovaj način možete ubrzati cirkulaciju, a mozgu šaljete poruku da ste spremni na aktivan rad, a ne na spavanje za stolom.
-Kad god je to izvodljivo, na poslu najpre ispunjavamo manje i lakše obaveze, a to nije dobra odluka, jer nas one krupnije sačekaju kad tad. Ako komplikovaniji posao ostavljate za kasnije, stalno ćete brinuti o tome kako ćete ga završiti. Zato postavite rimajndere na desktop i obavite to čim dođete na posao. Osećaćete se rasterećenije i lakše ćete se koncentrisati, a mali dnevni zadaci rešavaće se gotovo sami od sebe.
-Ako radite u većoj kancelariji s mnogo kolega, pa se zbog toga teže koncentrišete – slušalice i muzika dobro su rešenje. Na taj način sklonićete se od nepotrebnih informacija i lakše fokusirati na posao. Stručnjaci preporučuju relaksirajuću muziku i ritmove koji ne odvlače pažnju, a opuštaju mozak.

TRENIRAJTE MOZAK
Pamćenju je potrebna vežba. Zaposlite mozak nečim što će ga motivisati za rad, a što je vama zanimljivo. Rešavajte ukrštene reči, pišite, čitajte, slikajte, učite nešto novo… Pored memorijskih vežbi, pomoći će vam i fizička aktivnost, jer dotok veće količine kiseonika u organizam poboljšava pamćenje

U ZDRAVOM TELU – ZDRAV DUH!
Fizička aktivnost pospešuje dotok kiseonika u mozak, pa zato vežbaj-te ne preskačući treninge. Ukoliko nemate vremena da odete u teretanu, naterajte sebe na petnaestominutnu jutarnju gimnastiku. Ako niste u mogućnosti da vežbate ujutro, odvojte vreme tokom dana. Izbegavajte gradski prevoz, ili bar izađite iz autobusa nekoliko stanica ranije.

POGLEDAJTE SE U OGLEDALO
Ukoliko je unutrašnja strana vašeg donjeg kapka bleda, odnosno nije dovoljno prokrvljena, možda vam poteškoće sa koncentracijom stvara nizak nivo gvožđa u krvi. Uradite potrebne analize krvi kako biste otklonili sumnju na anemiju i pojačajte unos tamnozelenog lisnatog povrća i suvog voća. Dokazano je da ishrana obogaćena gvožđem poboljšava moždanu aktivnost.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *