kako pobediti usamljenost

Ako želite pobediti usamljenost, usmerite pažnju na sopstvene potrebe i naučite kako da ih zadovoljite, a radost i ispunjenost doći će sami po sebi…
kako pobediti usamljenost
Šta obično radite kada ostanete sami a nemate nikakvih obaveza? Koristite li to vreme za odmor i opuštanje: čitate knjigu, ležite u toploj kupci, igrate se sa kućnim ljubimcem… Ili se osećate tužnim i odbačenim, neprestano razmišljajući o tome šta vam to u životu nedostaje?

Da li vas usamljenost opušta ili ste u tim trenucima nezadovoljni, uznemireni i tužni? Ako to vreme provodite u nespokojstvu, moguće je da ste usamljeni. Taj bolni osećaj emocionalne praznine može da bude posledica raznih životnih okolnosti, prekida ljubavne veze, razvoda braka, smrti drage osobe, promene životne sredine…
Ukoliko se osećaj usamljenosti javlja često i traje dugo, trebalo bi da se zabrinete, jer je on neretko posledica nedostatka samopoštovanja ili loše razvijenih socijalnih veština, kao i negativnih iskustava iz detinjstva. Taj osećaj navodi vas na to da pomislite da ste neshvaćeni i drugačiji od ostalih, a opstaje jer ne činite ama baš ništa da biste to promenili.

ZAŠTO SE OSEĆAM USAMLJENO KAO DA SAM NA PUSTOM OSTRVU?

Veoma često svojim ponašanjem doprinosite ovom problemu.
Često i sami doprinosite nastanku ovog problema. Ako ste povučeni, ne cenite sebe dovoljno, radije birate sedenje pred televizorom i kompjuterom nego izlazak sa prijateljima, ili svojim ponašanjem, sebičnošću, agresivnošću i ljubomorom odbijate ljude od sebe. Naravno, nemojte pošto-poto pokušavati da uspostavite bliske odnose sa drugima jer i to može prouzrokovati usamljenost.
Pogrešno je ako “na silu” pokušavate da pronađete pravog partnera i ulazite iz jedne veze u drugu ili se trudite da po
svaku cenu sačuvate brak koji ne funkcioniše. U želji da stvorite idiličnu vezu, punu ljubavi i razumevanja, izgubićete poštovanje partnera, a kad posle izvesnog vremena postanete svesni situacije, počećete da patite i da se osećate odbačeno i usamljeno.

Ukoliko se osećate usamljeno, analizirajte svoje potrebe, želje i postupke. Pokušajte da pronađete uzrok problema i potrudite se da ga otklonite. To je najvažniji korak na putu do pobede. Ako se plašite zbližavanja zbog loših iskustava iz prošlosti, dajte sve od sebe kako biste savladali taj strah. Potrudite se da ne sudite o drugima na osnovu prošlih iskustava, već da upoznajete svaku osobu iz nove perspektive. Prilikom zbližavanja budite strpljivi, imajte u vidu da je za izgradnju kvalitetnog prijateljstva potrebno mnogo vremena. Nemojte prenagljivati sa bliskošću, ostavite prostora za otvaranje i deljenje emocija. Ukoliko imate buran karakter, ljubomorni ste, netolerantni, prepotentni ili agresivni, nastojte da suzbijete svoje mane. Naučite da kontrolišete izjave i reakcije da ne biste odbijali ljude od sebe jer u protivnom nikada nećete pbediti usamljenost. Osim toga, tokom dana obavezno pronađite vremena za druženje, nemojte konstantno da sedite pred televizorom ili računarom, već dogovorite susret sa prijateljima i porodicom. Tokom borbe protiv usamljenosti budite uporni i aktivni, nemojte sedeti skrštenih ruku i čekati da osećanje ispunjenosti dođe samo, jer to može potrajati.

Ako sve ovo ne urodi plodom, potražite stručnu pomoć.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *