kako pobediti tremuNe postoji osoba na ovom svetu koja nije iskusila tremu i strah od nastupa – na ispitu, poslovnom ili ljubavnom sastanku, čak i na sopstvenom venčanju. Trema je za neke ljude ogroman problem, koji s vremenom postaje sve veći jer se u svaku situaciju ulazi s ubeđenjem da će se desiti neuspeh. To dodatno povećava nervozu i čini da osoba u ponašanju proizvodi upravo efekat kojeg se najviše plaši. Koliko ste puta čuli velike umetnike, glumce i muzičare koji ni posle stotina pozorišnih predstava i koncerata nisu uspeli da savladaju tremu od nastupa, ali koji su na sceni delovali savršeno sigurno. U ovom slučaju trema je bila jedan od faktora motivacije, ali to, nažalost, nije uvek tako. Ova vrsta bojazni ponekad nas sprečava da se prikažemo u najboljem svetlu, blokirajući ispoljavanje naših potencijala i suštinskih vrednosti.

Kako reaguje telo?
Crvenilo lica, drhtanje ruku, lupanje srca, kočenje vrata, hladan znoj i mučnina -najčešće su fizičke manifestacije treme, a glavni krivac za ove organske smetnje jeste adrenalin. Kad se čovek nađe u stresnoj situaciji, a svaki javni nastup to svakako jeste, njegovo telo bori se proizvodeći hormon koji mu daje snagu i energiju da se odbrani. Znojenje i drhtavica najčešći su propratni simptomi pojačanog lučenja adrenalina.

Šta se dešava u glavi kad se javi trema
Osoba pod tremom opisuje svoje stanje kao konfuziju, haos i “prazninu u glavi”, misli su joj potpuno blokirane, zamuckuje ili brzo govori, glas joj je isprekidan i drhtav.

Kakav se problem krije iza treme
Psiholozi tremu tumače kao strah da će na videlo izaći naši nedostaci i da ćemo zbog toga postati manje vredni u očima drugih ljudi, to jest da ćemo se osramotiti. Naravno, takav osećaj nije realan, a problem se krije u izuzetno visokim kriterijumima i težnji ka savršenstvu. Ali šta možete izgubiti ako se otkrije vaša nesavršenost? Baš ništa, osim što ćete nakon toga naučiti da se nosite sa svojim manama, istaknete vrline koje posedujete i shvatite da nijedan nastup nije pitanje života i smrti.

6 trikova Kako pobediti tremu
1. PRIPREMA
Jedan od preduslova za razbijanje treme jeste postizanje maksimalnog nivoa sigurnosti koju u datoj situaciji možete imati. U nekim slučajevima neće sve zavisiti od vas, ali u onima poput javnih nastupa, ispita i prezentacija – tremu možete donekle ublažiti dobrom pripremljenošću. Dakle, morate biti
dobro informisani o onome o čemu govorite i obavezno uvežbati tekst koji treba da prezentujete (naučite napamet prvih nekoliko rečenica, to će vam pomoći da se ne zbunite). Takođe da bi mogli pobediti tremu, poželjno je da se unapred upoznate s prostorom u kome ćete govoriti, da prošetate njime i razmislite o tome kako ćete se kretati, a mogli biste razmisliti i o prikladnoj garderobi.

2. VIZUALIZACIJA
Zamišljajte situaciju i mentalno uvežbavajte nastup. Stvorite u glavi sliku kako uspešno prolazite kroz sve faze.

3. SKRETANJE PAŽNJE
Kako je trema najveća pre početka istupanja, dok čekate – fokusirajte se na neutralne situacije i predmete u okolini (brojte ih i zapažajte im oblike ili nedostatke). Tako ćete sprečiti ispoljavanje znakova treme i nećete biti obuzeti zamišljanjem najgorih scenarija i katastrofe koja će uslediti ako se “izblamirate”.

4. RACIONALIZACIJA
Zapitajte se čega se toliko bojite. Umirite se, recite sebi: “Polako, biće sve u redu. I ranije sam prolazila kroz to, pa se ništa loše nije desilo. Pogledajte oko sebe i primetićete da se mnogi ljudi u sličnoj situaciji osećaju nelagodno, da i njima drhti glas, ukratko – da niste jedini tremaroš. Staviše, neki od njih ispadali su smešni, ali to je okolina primala sa simpatijama, pa su čak i učvrstili svoje pozicije,tako ćete pobediti tremu.

5. KONTAKT S OKRUŽENJEM
Započnite govor s osmehom na licu – tako signalizirate da ste sigurni u ono što govorite. Ostvarite kontakt očima s publikom, fiksirajte osobe koje ćete proceniti kao blagonaklone. Govorite lagano, ne brzajte i pravite pauze – slušaoci će tako moći da razmisle o onome što govorite, a vi ćete za to vreme promisliti o sledećoj rečenici.

6. RAD NA SEBI
Što ste sigurniji u sebe u bilo kom području, to će i vaš strah postajati manji. Zato – vežbajte, učite, savladajte što više veština i ne pokušavajte da budete ono što niste.

OPUŠTANJE
Opustite se u sedećem ili stojećem položaju. Spustite glavu opustite ramena i zatvorite oči. Šake i prsti neka
varm slobodno vise uz telo ili opušteni na naslonu stolice. Kružite glavom oslobađajući vratne mišiće, koji su najugroženiji kad ste napeti. Dišite spontano i slobodno.
PRAVILNO DISANJE
Dišite duboko i udišite na nos dok brojite u sebi do 5, 7 ili 9, što duže to bolje. Izdahnite lagano i šumno na usta, pokušavajući da što duže zadržite dah mišićima (međurebarni, dijafragma). Ponovite vežbu tri do četiri puta
ARTIKULACIJA
Izgovarajte azbuku vodeći računa o tome da svaki glas pravilno formirate i fokusirate. Čitajte naglas bilo koji tekst, pazeći na kretanje jezika i usana. Tako ćete uočiti greške u artikulaciji i popraviti ih.
TRENING ZVUČNOSTI
Neka vam glas bude zvučan. Pevajte vokale (a, e, i, o, u), održavajte ih što dužim, neka bruje. Govorite bilo koji tekst i vodite računa o tome da vam glas bude zvučan i snažan. Snimite ovu vežbu i budite iskreni prema sebi kad je preslušate.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *