Kažu da je sat vremena masaže celog tela ekvivalentno 8 sati čvrstog sna. Švedska ili klasična masaža, najpopularnija je vrsta masaže, pomaže u oslabađanju od fizičkog i mentalnog stresa. Pročitajte ovaj članak kako biste naučili šta se podrazumeva pod švedskom masažom i kakve koristi ona donosi.

Arheološki dokazi nam pokazuju da je terapija masažom bila popularna i u mnogim antičkim civilizacijama. Doktori koriste masaže prilagođene različitim oboljenjima i povredama već hiljadama godina. Ovo je možda najstariji i najbolji vid alternativne terapije. Postoje stotine vrsta, stilova i metoda masaže, na primer, akupresura, masaža dubokog tkiva, šiacu, vulkanski kamen, sportska, Tai masaža i refleksologija. Najpopularnija je švedska masaža, terapeutska masaža koja obuhvata čitavo telo i omogućava relaksaciju mišića i zglobova.

Prednosti terapije masažom uglavnom zavise od ozbiljnosti oboljenja, učestalosti i trajanja samih seansi, zatim veštine terapeuta u izboru pravih poteza, pravilne primene pritiska itd. Atmosfera u ambijentu gde se odvija masaža mora biti osvežavajuća, čista, sterilisana.

svedska masaza

Šta je švedska masaža

Holandski maser Johan Georg Mecger je 1878. upotrebio pet francuskih termina za pet osnovnih masažnih tehnika. Takođe, naveo je i frazu „švedski sistem masaže“, po prvi put. Sistem obuhvata upotrebu pet stilova ili zahvata koji su i dan-danas poznati po svojim francuskim nazivima.

1. Efleraž (effleurage), što znači dotaći nežno,
2. Petrisaž (petrissage), ili gnječiti,
3. Friksion (friction), što se prevodi kao čvrsti, kružni, trljajući pokreti,
4. Tapotman (tapotement), uključuje reska, brza udaranja po telu, prstima, skupljenom šakom ili bočnim delovima prstiju,
5. Vibrasion (vibration), dakle, vibracija predstavlja brzo trešenje određenih mišića i uključuje nagle pokrete. Može biti izvođena i nekim električnim aparatom.

Naziv „švedska masaža“ se koristi uglavnom u zemljama enleskog i holandskog govornog područja, kao i u mađarskoj. U ostalim zemljama, pa i u samoj Švedskoj, termin u upotrebi je „klasična masaža“.

Prednosti švedske masaže

1. Masaža čitavog tela omogućava i opuštanje svih delova tela. Ova masaža se može pokazati kao podmlađujuća, revitalizujuća, i samim tim može pozitivno uticati na raspoloženje.

2. Upražnjujući švedsku masažu, ljudi koji pate od osteoartritisa mogu osetiti napredak u funkcionalnosti obolelih zglobova, posebno kolena, za svega nekoliko meseci. Koristi od ove masažne terapije će naravno varirati od pacijenta do pacijenta, zavisno od stepena oboljenja.

3. Masaža pomaže telu da se oslobodi akumuliranih toksina (na primer laktična kiselina) u tkivu, kostima i zglobovima. Dakle, ona pomaže u eliminaciji uzroka različitih bolesti.

4. Poboljšava cirkulaciju krvi u velikoj meri. Kao rezultat ovoga, ćelije primaju više hranljivih materija i kiseonika, čime se poboljšava funkcionalnost organa i telesnog sistema. Imunitet takođe jača, čime se smanjuju rizici od oboljenja.

5. Povećava fleksibilnost zglobova smanjujući ukočenost, bol, pritisak. Sledstveno, ovi pomaci omogućavaju veću pokretljivost, a povećana fizička aktivnost poboljšava zdravstvenu situaciju na različite načine.

6. Pošto poboljšava cirklaciju, u velikoj meri smanjuje periode zaceljivanja i promoviše brz oporavak.

7. Pomaže u smanjenju stresa tako što snižava nivoe hormona, kao na primer kortizola. Studije pokazuju da masaža dovodi do nižih nivoa hormona koji utiče na lučenje kortisola, vazopresina. Višak kortizola može loše da utiče na funkcionisanje imuniteta. Štaviše, višak kortizola vodi do povećanja telesne težine. Dakle, masaža posredno dovodi do očuvanja zdravlja i optimalne težine kod čoveka.

8. Regularna masaža sa esencijalnim uljima može dovesti do sjajne i mladalačke kože. Blagi udari tokom „efleraža“ dovode do opuštanja mekih tkiva i poboljšavaju spavanje, pa se koriste i pri masaži lica. Duboki „efleraž“ uključuje istezanje i opuštanje napetih mišića sa dugim kližućim potezima rukama.Takođe ova masaža poboljšava cirkulaciju.

9. „Efleraž“ pomaže da se mišići zagreju pre dubljih zahvata u tkivo, pomoću „petrisaža“ i ostalih tehnika.

10. Masaža pospešuje pokretljivost pokorice koja se formira na rani, kako bi nakon zarastanja ožiljak bio manje izražen.

11. „Tapotman“ pomaže sportistima da se spreme i oporave od napornih treninga, a pomaže i u opuštanju istegnutih mišića,

12. Redovna masaža promoviše mentalnu i fizičku ravnotežu. Osoba može osetiti i uživati u ravnoteži uma i tela, što unapređuje kvalitet života u svakom smislu.

13. Pošto masaža poboljšava cirkulaciju krvi, ona otklanja simptome glavobolja i migrena koje su uzrokovane stresom. Mnoge studije su pokazale da masaža može da ublaži simptome depresije i anksoznosti.

14. Istraživanje iz 2003. pokazalo je da masaža smanjuje potrebu za lekovima protiv bolova, u slučaju učestalih bolova leđa, za 36%. Masaža može biti vrlo efektivna, posebno u slučaju bolova u leđima.

15. Kod osoba obolelih od raka, masaža smanjuje nuspojave radijacije i hemoterapije.

Terapija masažom se koristi kao komplementarna terapijama koje uključuju lekove. Možete se odlučiti za masažu, nakon konsultacije sa doktorom, posebno u slučaju povrede ili bolesti, pod uslovom da je maser dobro obučen, iskusan i licenciran. Švedska masaža ne samo da promoviše opuštanje tela već i jača imunitet smanjujući toksine u mišićima, povećavajući nivo kiseonika u krvi, smanjujući stres i poboljšavajući cirkulaciju krvi.