zona dijeta

Zona dijeta nije klasična dijeta već se ovde radi o programu sa kojim treba da se promeni čitav način života a posebno način ishane…
zona dijeta
Hrana je kao lek,govorio je tvorac dijete u zoni Beri Sirs, biohemičar. Morate uzeti pravu dozu u pravo vreme. Ključ za mršavljenje je postizanje odgovarajuće ravnoteže hormona i održavanje šećera u krvi na stabilnom nivou.Prema Sirsu, povišeni nivo insulina, hormona koji kontroliše nivoa šećera u krvi, i drugih hormona može dovesti do stvaranja sala kao i nastajanja upala.On veruje da je česta nestabilnost insulina u krvi glavni pokretač procesa gojenja.Možete osigurati stabilnost insulina i drugih hormoni jedući “u zoni”, i to svaki obrok u proporcijama: 40 % ugljenih hidrata, 30 % proteina i 30 odsto masti. Telu je potreban dobar balans ovih hranljivih materija da ostane zdravo, vitko, i radi sa vrhunskim performansama.

Kako Zona Dijeta dovodi do mršavljenja?
Zona dijeta obično dozvoljava niži unos kalorija nego što je organizmu potrebno i to za žene oko 1.200 i 1.500 za muškarce. To je dve trećine do tri četvrtine količine kalorija koja se uobičajeno preporučuje zdravim osobama.Ako se odlučite za Zona dijetu Vi ćete jesti pet puta dnevno: tri obroka i dve užine.
Svaki vaš obrok treba da sadrži 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 30 odsto zdravih masti.Jedini alati za merenje treba da budu vaše ruke i vaše oči. Kada pravite večeru, na primer, podelite svoj tanjir na tri jednaka dela. Stavite malo masne hrane i mesa u jednom delu tanjira ne više nego što može da stane u dlan vaše ruke.Zatim popunite druga dva dela sa ugljenim hidratima (sveže voće ili povrće kuvano na pari). Povrh svega sa dozom zdrave masti, maslinovo ulje, riblje ulje, bademi, avokado…

Iskustva s mršavljenjem na Zona dijeti?

Ono što ograničeno istraživanje o zoni pokazuj je da je umereno efikasna za mršavljenje.A i sam odnos 40:30:30 ugljenih hidrata/ proteina / masti nije magična kombinacija,u stvari, naučni dokazi bacaju sumnju na njegovu efikasnost.

Da li postoje rizici po zdravlje?

Nema indicija da postoje ozbiljni rizici i neželjeni efekati,niti zabeleženih slučajeva da su se pojavili.Zona dijeta je generalno bezbedna za sve. Međutim, ako imate neki ozbiljan zdravstveni problem, proverite sa svojim lekarom kako bi Zona dijeta uticala na vas.

Koloko je lako pratiti ovu dijetu?

Obezbediti da svaki obrok sadrži odgovarajući procenat ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti može biti zamorno a posebno u dužem periodu.Zona dijeta nije plan ishrane koji traje 7 ili 14 dana i posle toga se prekida.Gubitak težine je postepen a vi treba da se opredelite da živite i hranite se po principima ishrane u zoni više meseci ili godina da biste osetili blagotvorne efekte na zdravlje i da bi skinuli kilograme i održavali vitku liniju.

Recepti su dostupni, ali na engleskom jeziku i u skladu sa pravilom 40:30:30.Razmak izmedju obroka nikad ne bi smeo da bude veći od 5 sati a potrebno je piti i minimalno dva litra vode svakog dana.Takodje važno je da oborci budu ispod 500 kalorija kako bi se sprečilo prejedanje i skok insulina.

Zona dijeta primer jelovnika
Doručak:
Voće i sir- 200 grama sira (3/ 4 šolje),jedan kivi, jedna jabuka ,  3 kašičice naseckanih badema,malo cimeta. Izmešati svež sir sa malo cimeta i jesti sa kriškama jabuka, kivija i badema.
Ručak:
Sendvič sa salatom od morskih plodova  150 grama morskih plodova,jedna glavica luka,jedna zelena paprika,jedan paradajz, jedna kašika lajt majoneza,kriška integralnog hleba, kašika maslinovog ulja,sirće, so,jedna jabuka.
Morske plodove pomešajte sa majonezom, poslužite na hlebu, a uz to napravite salatu od luka, paprike i paradajza, začinite maslinovim uljem, solju i sirćem.
Užina:
šolja sira,jedna mandarina,tri badema.
Večera:
Pečena riba – 120 g ribljeg fileta, 1 kašika maslinovog ulja, 200 grama zelene boranije,jedna narandža, kriška limuna, so, biber, beli luk, peršun.
Ribu premažite uljem i pecite . Posoliti, pobiberiti,dodati beli luk, peršun i krišku limuna. Zelenu boraniju skuvati na pari i jesti uz ribu.
Ako mislite da dugoročno možete izdržati na zona dijeti potražite recepte i jelovnik na sajtu Zone diet com.
Ako tražite jednostavniju dijetu pogledajte > > > Najpoznatije svetske dijete

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *