nutricionistička dijeta

nutricionistička dijetaZdrava i efikasna nutricionistička dijeta je plan obroka za korekciju gojaznosti.Razna sredstva i preparati za mršavljenje, koja se sve češće nude, nisu pouzdana niti dovoljno ispitana na štetnost po zdravlje, ali su dobar način da se zaradi.Ako imate problem sa viškom kilograma koji nemožete da otklonite iako ste probali mnoge dijete najbolje rešenje za vas bi bila nutricionistička dijeta.Ovakvu dijetu sastavlja kvalifikovani nutricionista potpuno je prilagodjavajući vama a na osnovu ispitivanja koja će sprovesti.Svi mi imamo svoje specifičnosti i uzroke gojaznosti zato svakom ne odgovara ista dijeta.U svim većim gradovima postoje nutricionisti u domovima zdravlja posavetujte se sa svojim lekarom i uzmite uput jer nutricionistička dijeta je i zdrava i efikasna.
Nutricionisti su uvek kritični prema većini popularnih dijeta,posebno prema onima koje nude,
brzo mršavljenje i izbacivanje mnogih važnih namirnica iz ishrane.Brzo mršavljenje uglavnom dovodi do jo-jo efekta što znači da će se kilogrami brzo vratiti posle dijete.Zato treba biti strpljiv sa mršavljenjem kako bi se zdrava težina dugoročno zadržala.Kao i kod svake dijete važno je piti najmanje 2 litra vode svakog dana.
Evo preporuka nutricionista: koliko čega treba konzumirati dnevno ali na osnovu vaše težine,starosti,pola i još mnogo faktora može biti odstupanja.

Primer nutricionističke dijete
— Polubeli hleb ili hleb od integralnog brašna: 3 kriške od po 50 g.

— Mleko: 6 dl obranog, 4 dl poluobranog ili 3 dl punomasnog.

— Maslac ili margarn 15 g.

— Krompir: 100 g kuvanog, 1 veliki pečen u ljusci (ili 60 gr pirinča).

— Voda, čaj, kafa, mineralna voda: neograničena količina.

Treba jesti u tri obroka dnevno: doručak i dva glavna obroka. Doručak: 1 pomorandža ili 1 dl svežeg soka ili polovina grejpfruta, bez dodatka šećera; kriška hleba; čaj ili kafa.

Glavni obrok:izabrati jedno od ponudjenih
— Meso: nemasna junetina (šnicla ili mleveno), nemasna jagnjetina, nemasna svinjetina (bez masnih delova), piletina (bez kože), divljač, džigerica, srce, jezik — 60 grama
— ili riba: bela riba: 90 gr (girice, oslić, škrapina, ugor, zubatac, cipal) ili masna riba (haringa, jegulja, skuša, losos), pastrmka, sardina: 60 grama
— ili sir: 60 gr.
— ili jaja: 65 g (2 komada).

Meso i riba mogu biti samo kuvani ili pečeni, ne prženi.— Povrće: špargla, kupus, karfiol, celer, salata, krastavac, boranija, spanać, pečurke: neograničeno

— ili grašak, pasulj, sočivo, šargarepa, bundeva, praziluk, repa: 50 grama.
— Voće: jabuke, kruške, pomorandže, grejpfrut, breskve, šljive i sve sočno voće, dinje: 100 grama.

Tokom dijete ne preporučuje se sledeće:
Šećer, slatkiši uključujući čokoladu, med, džem, prerađevine od voća u limenkama, kolači i pudinzi, milk-šejk, bezalkoholna zaslađena pića, likeri, alkoholna pića, sosovi.

Šta obezbeđuje ovakva nutricionistička dijeta?

Energija 1200 kalorija (5040 kJ)
Belančevine 78 g
Ugljeni hidrati 172 g
Masti 19 g
Biljna vlakna 36 g

Dijeta treba da se sprovodi dok se ne postigne ciljana težina a posle toga treba nastaviti sa umerenom ishranom jer ako naglo povećate unos kalorija težina će se ponovo povećavati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *