Pomoću izbalansirane ishrane možete smršati ili održavati telesnu težinu, ali se mnogi odlučuju za visoko proteinske dijete kako bi došli do željene kilaže. Dobro zvuči da gubite neželjene kilograme dok jedete meso, sireve i slaninu, međutim pre nego što se odlučite za ovakav vid ishrane, proučite za i protiv razloge za držanje ove dijete.

visoko proteinska dijeta

Proteini su esencijalne materije za mnoge procese u organizmu. Potpomažu rast i razvoj organizma u ranom periodu života, učestvuju u proizvodnji hormona, pomažu oporavku mišićnog tkiva i učestvuju u izgradnji enzima. Ovo su samo neke od njihovih mnogobrojnih uloga. Uravnoteženom ishranom unos proteina je sasvim dovoljan, međutim mnogi se fokusiraju na pojačan unos proteina, a pri tom smanjuju konzumiranje masti i ugljenih hidrata.

Da li nam je zaista potreban povećan unos proteina?

Većini nije. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da proteini čine 10-15% od ukupnih dnevnih energetskih potreba. To znači da je poželjno da žene unose oko 50 g proteina, a muškarci oko 60 g. Povećan unos proteina se preporučuje trudnicama, dojiljama,deci i adolescentima, kao i u određenim bolestima. Naravno i bodibilderi i sportisti unose dosta ovih hranljivih materija, ali naravno podjednako im je važan unos masti i ugljenih hidrata.

Međutim kada u časopisima ili na internetu pročitate naslov „Visoko proteinska dijeta“, uglavnom se misli na povećan unos proteina na račun smanjenja masti i ugljenih hidrata. Dobra strana ovakve ishrane je da ćete smršati, međutim postoji mnogo više loših strana. Može doći do pojave kamena u bubregu, osteoporoze i visokog nivoa holesterola u krvi. Takođe je jedna od neželjenih posledica ovakve dijete gubitak mišićne mase, zbog toga što da bi organizam dobio potrebnu energiju koju inače uzima razgradnjom ugljenih hidrata, mora da razgrađuje proteine. U ovakvim dijetama se smanjuje unos voća, povrća i žitarica.

Trebamo da prestanemo da se fokusiramo na povećan ili smanjen unos nekih makronutrijenata( proteini, masti i ugljeni hidrati) i jednostavno da vodimo izbalansiranu ishranu.

Saznaj više>>>Dijeta 1200 kalorija