vegetarijanska dijeta

Vegetarijanska dijeta može pomoći u skidanju kilograma i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.Takodje kod mnogih hroničnih bolesti može doprineti značajnom poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.
vegetarijanska dijeta

Teorija:
Možete da se kuvate savršeno zdrave obroke, bez mesa koji pomažu gubitak težine i smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Kako vegetarijanska dijeta funkcioniše?
Zavisi, koja vrsta vegetarijanca želite da budete?
Većina će izabrati lakto pristup, okrećući leđa mesu, ribi i živini, ali još uvek će jesti mlečne proizvode i jaja. Vegani isključuju sve proizvode koji imaju veze sa životinjama što znači da u ishrani ne koriste ni mleko ni jaja.

Vegetarijanska dijeta i mršavljenje
Verovatno da ćete smršati ako budete držali vegetarijansku dijetu posebno ako se budete hranili kao vegan.. Istraživanja pokazuju da vegetarijanci imaju tendenciju da jedu manje kalorija, teže manje,i imaju niži indeks telesne mase (mera telesne masti) nego ljudi koji jedu meso. Ako jedete puno voća, povrća i integralnih žitarica,verovatno ćete se osećati siti sa manje kalorija nego što je dozvoljeno svakog dana. Sa tim “kalorijskim deficitom” i malo fizičke aktivnosti, gotovo je sigurno da ćete skinuti kilograme.Koliko brzo i da li ćete ih držati pod kontrolom je na vama.U svakom slučaju ako vegetarijanska dijeta i vegetarijanski način života budu vaše trajno opredeljenje verovatno ćete dugoročno imati vitko telo.Ipak iako nisu životinjskog porekla ,beli hleb ,proizvodi od belog brašna i slatkiši ne bi trebalo da budu na vašem meniju ,barem ne često.Integralne žitarice pa i integralni pirinač bi trebalo da budu zamena za obroke na koje ste verovatno navikli ako želite vitku liniju.

Da li ima kardiovaskularnih koristi?

Da, pod uslovom da pratite zdrav plan ishrane (pomfrit se računa kao vegetarijanska hrana ali ga nemojte jesti). Istraživanja pokazuju da vegetarijanska dijeta utiče na smanjenje holesterola, krvnog pritiska i rizika od srčanih oboljenja. Sve dok ne jedete velike količine kalorija i pazite na svoj unos zasićenih masti, vi ćete svesti rizik na minimum.

Da li uz pomoć vegetarijanske dijete može da se spreči ili kontroliše dijabetes?

Da, vegetarijanska dijeta je dobar izbor i za sprečavanje i za kontrolu dijabetesa.

Da li postoje rizici po zdravlje?

Ne, sve dok imate razuman plan ishrane.

Kalijum. Dovoljna količina ovog važnog minerala nije tako lako da se obezbedi veganskom ishranom preporučeni dnevni unos je 4.700 mg. iz hrane. (Banane su bogate kalijumom, a ipak biste morali da jedete 11 dnevno).
Kalcijum je važan ne samo za izgradnju i održavanje kostiju,već i da krvni sudovi i mišići funkcionišu pravilno. Ako iz ishrane izbacite i mlečne proizvode teško ćete dostići preporučeni unos od 1.000 do 1.300 mg.
Vitamin B-12 i vitamin D takodje mogu da budu deficitarni pa bi najbolje bilo da se ne odreknete i mlečnih proizvoda barem ne onih sa veoma malo masnoće ispod 1%.

Koliko je lako pratiti vegetarijansku dijetu?
Koliko volite meso? Ako niste ljubitelj mesa verovatno neće biti previše teško.Plus ste slobodni da odlučite da li možete da živite bez (omleta i sladoleda?) Imajte na umu da u početku može biti teško dok se ne naviknete na hranu bez mesa.

Vegetarijanska dijeta nije naročito skupa a zaobilazeći mesara možete dosta uštedeti.

Vegetarijanstvo je samo pravilo o životinjskim proizvodima, ali to ne znači da ne treba da vežba.
Bez obzira na ishranu, više se krećete, brže ćete videti kako se salo topi a tako ćete brže smanjiti i rizik od razvoja dijabetesa, srčanih problema i drugih hroničnih bolesti. Odraslima se obično preporučuje najmanje 3 sata umerene aktivnosti (kao brza šetnja) tokom svake nedelje.
Da li je vegetarijanska ishrana zdrava

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *