svedska lchf dijeta

Kada čujete da je osnovni moto koji LCHF dijeta Anite Šupe ima: manje ugljenih hidrata, a više masti, vrlo je verovatno da ćete pomisliti da je u pitanju šala.

A zapravo je u pitanju režim ishrane koji sve češće biva primenjivan i to kako od strane pripadnica nežnijeg pola, tako i od mnogobrojnih pripadnika jačeg pola, koji su naročito zadovoljni postignutim rezultatima.
Posebno je interesantno pomenuti da je ovu dijetu kreirala osoba koja je kvalifikovana, uzevši u obzir da poseduje diplomu za nutricionistu.

LCHF dijeta pravila

Pre nego što počnemo da govorimo o pravilima koja je potrebno ispoštovati kod primene ovakvog načina ishrane, moramo posebno da istaknemo da se LCHF dijeta mora sprovoditi isključivo nakon prethodne konsultacije sa lekarom, a ukoliko osoba ima dijagnostikovan dijabetes. Zapravo se može dogoditi da dođe do snižavanja nivoa šećera u krvi, odnosno takozvane hipoglikemije, ukoliko se neko striktno bude pridržavao navedenih pravila. Baš iz tog razloga se primarno naglašava da svako ko ima ovo oboljenje ni u kom slučaju ne bi trebalo samoinicijativno da počne da se pridržava LCHF dijete.

svedska lchf dijeta

Zapravo su pravila koja ovakav način ishrane navodi prilično jednostavna, jer je praktično dozvoljeno unositi sve namirnice koje su bogate proteinima, kao što su na primer riba, meso i jaja, ali i masti koje se mogu smatrati prirodnim, kao što su recimo svinjska masta i puter. Isto tako LCHF dijeta navodi da je je obavezan unos povrća, ali isključivo onoga koje raste iznad zemlje, te da se namirnice koje sadrže ugljene hidrate moraju unositi u minimalnoj i tačno propisanoj količini.

Naročito je važno da se izbegavaju namirnice koje imaju visok sadržaj skroba, poput recimo pasulja, hleba, krompira i graška, odnosno pirinča i testenina, ali i one u kojima je prisutan industrijski šećer. Zapravo su industrijski proizvodi u ovoj dijeti, praktično rečeno zabranjeni.
U principu je potrebno unositi isključivo bilo koju vrstu mesa, te nije neophodno odstranjivati sa njega eventualno masne delove koji su prisutni. Svakako je i za meso i za bilo koju drugu namirnicu potrebno koristiti onu koja je proverenog kvaliteta, te je poželjno da to bude organskog porekla.

Isto tako se preporučuje unositi različite vrste ribe, uključujući i masne, kao i jaja spremljena na različite načine. Od masti se koriste samo one prirodne, kao što su recimo puter i svinjska mast, a svakako treba koristiti i maslinovo ili kokosovo ilje.

Kada je u pitanju unos povrća, LCHF dijeta preporučuje da se unosi isključivo ono koje raste iznad zemlje. A to znači da treba, između ostalog jesti tikvice, pečurke i spanać, zatim karfiol, papriku, zelenu salatu i paradajz, te plavi patlidžan, kupus i masline, ali i crni i beli luk, brokoli i prokelj, kao i ostalo povrće izuzev pasullja i graška, odnosno onoga koje je bogato skrobom, pa čak i ako raste iznad zemlje.

Valjalo bi unositi i orašaste plodove, odnosno bobice, ali u ograničenim količinama, te punomasne mlečne proizvode. Izuzev putera i pavlake, pod tim se misli i na grčki jogurt i kefir, te na različite vrste sireva, ali svakako je preporuka da se izbegava industrijsko mleko i ostali industrijski proizvodi iz ove grupe.

Podrazumeva se da apsolutno treba izbegavati gazirana i druga industrijski pripremljena pića, kao i kolače i musli, odnosno sladoled i ostale namirnice koje su bogate ugljenim hidratima.

Rezultati i iskustva

Uvek se javlja pitanje kakva su iskustva i rezultati, to jest da li se kilogrami vraćaju nakon prestanka držanja dijete? Upravo tu nastupa LCHF, jer je u pitanju zapravo specifičan režim ishrane, koga se u principu mnogi pridržavaju i nakon što dostignu željenu kilažu.

Naravno da ni u ovom, kao i u slučaju mnogih drugih principa ishrane ne treba očekivati instant rezultate, ali su oni svakako uočljivi i izuzetni, jer je u pitanju zdravo mršavljenje, pošto se ne vraćaju kilogrami koji su izgubljeni.

Upravo na osnovu svega možemo reći i da su iskustva i rezultati osoba koje su poštovale pravila vezana za LCHF dijetu svakako pozitivna.

Anita Šupe

Tvorac LCHF dijete je nutricionista iz Švedske, Anita Šupe koja je postala poznata nakon izdavanja knjige pod naslovom “Istine i laži o hrani”.

svedska dijeta

Upravo u njoj je ona i navela osnovne principe koje ovaj način ishrane podrazumeva, te je detaljno objasnila i zbog čega se upravo LCHF dijeta smatra naročito uspešnom.
Razlog zbog čega se pomenuta knjiga, ali i generalno princip ishrane koji ova dijeta propagira, smatra revolucionarnim, jeste činjenica da navodi pravila koja su sasvim suprotna opšteprihvaćenim, budući da se je osnovna poruka ove dijete da se treba vratiti na način ishrane koji su poštovali naši preci.

LCHF doručak

lchf dijeta dorucak

Preporuka je da pre doručka svakako popijete šolju mlake limunade, ali LCHF doručak se posmatra kao jedan od najvažnijih obroka. Zato posebno povedite računa da naročito tokom tog obroka unesete namirnice koje će vam dugo stvarati osećaj sitosti, a naravno uz maksimalno poštovanje svih prethodno navedenih pravila.

LCHF jelovnik po danima

U principu, kada je u pitanju LCHF, jelovnik po danima ne postoji, jer se on prilagođava svakome pojedinačno.

lchf dijeta jelovnik po danima

Svakako je poželjno dan započeti limunadom, a koju ćete napraviti samo od mlake vode i limuna. Za doručak možete da jedete omlet ili jaja pripremljena na drzgačiji način, zatim domaće kobasice ili slaninu, odnosno suvo meso. Isto tako možete da se opredelite i za opciju da doručkujete LCHF hleb sa kajmakom i slaninom, odnosno možete pripremiti recept koji je isključivo vezan za ovu dijetu i poznat je kao Egg yolk cappuccino ili Bulletproof kafa.
Ideje za ručak i večeru su, takođe brojne, ali izbor jela i namirnica isključivo zavisi od vaših navika i potreba. Svakako je najvažnije da se pridržavate pravila vezanih za unos dozvoljenih namirnica.

Recepti

Gotovo svako koga zanima LCHF dijeta želi da zna i da li su recepti za pripremu jela komplikovani ili ne, te da li je potrebno izdvojiti više vremena nego kada se pripremaju klasična jela, to jest ona na koja smo navikli.

A odgovor na ova pitanja će svakoga oduševiti, jer su recepti vrlo jednostavni za pripremu, a sve isključivo zavisi od želje i mašte pojedinaca.
Neko će spremiti pečene patllidžane, neko će se radije odlučiti za pripremu tikvica ili, pak kupusa. Isto tako se često priprema kao glavno jelo i odabrana vrsta mesa pečena u rerni, ali ima i mnogo drugih varijanti pripreme i mesa i ribe.

Podrazumeva se da će svako pojedinačno da se opredeli za onu kombinaciju koja najviše odgovara njegovim potrebama, a recepti za ovu dijetu, zapravo nastaju spontano, te se treba samo rukovoditi svojim potrebama, željama i mogućnostima i budite uvereni da će upravo jelo koje ste vi pripremili biti najukusnije.