Unos masti u organizam nije opasan za stvaranje masnih naslaga, već unos ugljenih hidrata, poručuju stručnjaci. Upravo zato je slanina važan sastojak za sve koji planiraju da pre leta dovedu liniju u red

 

U želji da se zdravije i kvalitetnije hrani, Den Kvibel odlučio je da u oktobru 2015. godine pređe na dijetu i jede samo slaninu. Ne samo da je smršao 10 kilograma, već je i znatno smanjio obim struka.

Dijeta sa salninom, verovali ili ne, pomogla mu je da smanji krvni pritisak, poboljša nivo holesterola i stanje jatre. Pored toga, ovaj eksperiment doneo mu je još neke promene – imao je mnogo više energije i mogao je duže da vežba u teretani. Doktorka nije mogla da veruje kada je videla rezultate testa.

– Ne znam šta da kažem, osim da nastavi da radi to što je do sada radio – bio je savet zbunjene doktorke.

Konačno je mogao da kaže zbogom lakoj ishrani zasnovanoj na povrću i voću, koju mnogi nutricionisti preporučuju. Počeo je sa keljom, a završio na slaninici. Izbacio je iz ishrane hleb, što mu nije palo lako, ali je ljubav prema slanini sve nadomestila.

Više se na budim gladan svako jutro. Mogu da izguram pola dana i onda napravim doručak kada imam vremena – rekao je Kvibel.

Ipak, ova dijeta ima i nedostatke, poseno za dijabtičare. Slanina je lišena vitamina C i drugih antioksidanata koji smanjuju zapaljenje i rizik od hroničnih bolesti,” to može dovesti do povećanja krvnog pritiska i opasnost od moždanog udara.