hrana-tanjir

U moru raznih tipova dijeta, keto dijeta je jedna od najpoznatijih. Ko god da je želeo da izgubi višak kilograma, suočio se sa tom dilemom na koju dijetu da krene i koja je najzdravija a da ne ubija uživanje u jelu dosadnim menijem.

U ovom tekstu ćemo odgovoriti na sva važna pitanja koja se tiču toga kako ketogena ishrana utiče na Vaše zdravlje i koliko je pouzdana za bezbedan i lak gubitak viška kilograma.

Šta je keto dijeta?

Sigurno Vam je neko do sada preporučio keto dijetu kao najefikasniji i najbrži način gubljenja kilograma ukoliko ste se raspitivali o tome. Ali zašto ovaj režim ishrane tako dobro funkcioniše?

Keto dijeta je izuzetno primamljiva svima koji se bore sa viškom kilograma zato što zahteva jako malo odricanja i uopšte nema bezukusnih obroka. Trik je u tome da iako se ne odričete ukusne hrane, Vi zapravo svoje telo i metabolizam reprogramirate većim unosom masti umesto ugljenih hidrata. Kada Vaše telo prihvati ovaj režim ishrane, umesto energije koju dobijate sagorevanjem ugljenih hidrata, Vi zapravo sagorevate masne naslage koje Vam prave sve te nepotrebne kilograme.

Stanje u kome se Vaše telo nalazi kada počne da funkcioniše na bazi masti se zove ketoza, te otuda i ime „keto dijeta“.

Veoma je bitno da se unos obroka pravilno rasporedi jer treba uneti tačno toliko masti koliko će telo sagoreti za potrebnu energiju a ne ostaviti ništa u „rezervi“ (masnim naslagama). Mada, čak iako se ovaj posao obavi dobro, postoje neke opasnosti vezane za keto dijetu što znači da ona ipak nije baš za svakoga.

Jedan od rizika keto dijete je taj što ona može dovesti do opadanja nivoa šećera i insulina u krvi, što je loše za svakoga ko ima nizak šećer, ali može biti dobra stvar za ljude koji imaju na primer insulinsku rezistenciju.

Najbolje je da se posavetujete sa doktorom ili nutricionistom pre nego što se odlučite na keto dijetu kako biste bili sigurni da je ona prava stvar za Vas, kao i da Vam neće izazvati nepotrebne probleme.

zdrava-hrana-povrce

Šta podrazumeva keto ishrana?

Najveći deo keto dijete podrazumeva veći unos masti i redukovanje unosa ugljenih hidrata. Kako biste bili sigurni da su te masti i dalje zdrave po Vas, morate pažljivo birati namirnice. Neki od predloga namirnica koje imaju dovoljno masti u sebi su:

 • Avokado
 • Čia semenke
 • Orašasti plodovi
 • Mlečni proizvodi
 • Masna riba i živina
 • Maslinovo ulje

Kako bi Vaša ishrana ostala raznovrsna, ali i kako bi Vaši mišići nastavili da se razvijaju uprkos gubljenju kilograma, potrebno je da unosite i proteine koji se nalaze u sledećim namirnicama:

 • Jaja
 • Badem
 • Tuna
 • Proteinski šejkovi
 • Meso

Da ne biste u potpunosti izbacili ugljene hidrate i time napravili sebi problem sa šećerom i insulinom, poželjno je da gornja granica unosa ugljenih hidrata bude do 50 grama. Ovo su neke namirnice koje Vam neće smetati povremenim unosom:

 • Brokoli i karfiol
 • Zelje, spanać, kupus i ostalo lisnato zeleno povrće
 • Čumsko voće
 • Citrusi – pogotovo limun

Kako treba da izgleda jelovnik za keto dijetu?

Svuda na internetu i na raznim forumima možete naći inovativne recepte i predloge za jelovnik za nedelju dana na keto dijeti. Šta god da se predlaže, i dalje je najbolje prvo se posavetovati sa nutricionistom jer je svako telo različito i može na različiti način reagovati na neke od namirnica.

Suština svakog jelovnika jeste da se u jedan dan inkorporiraju namirnice ribljeg, crvenog, živinskog mesa sa dodacima salate ili preliva od limuna za ručak, a za doručak i večeru nešto lagano i proteinsko poput proteinskog šejka, jaja ili orašastih plodova.

Ako ste jedan dan uzimali za doručak jaja, sledeći dan bi trebalo uzeti orašaste plodove, a ako ste za večeru jednog dana imali avokado tost, sledeći dan bi trebalo riblje meso. Isto tako, ako ste jedan dan za ručak imali ribu, sledećeg dana bi trebalo da imate živinsko ili crveno meso kako bi Vaša ishrana ostala izbalansirana u toku nedelje.

Nuspojave keto dijete

Keto dijeta sa sobom nosi određene rizike, a evo i koji to rizici mogu biti:

 • Loš uticaj na zdravlje srca – ova mogućnost postoji u svakoj dijeti, ali tokom keto dijete se nivo holesterola i triglicerida u krvi podiže, što može biti štetno.
 • Problemi sa digestivnim sistemom – ovaj rizik postoji jer keto dijeta nije baš obogaćena vlaknima.
 • Vraćanje kilograma –kao i kod svake dijete, nakon što izgubite kilograme ovim režimom ishrane, postoji rizik da Vam se svi ti kilogrami vrate nakon što prestanete sa dijetom, a s obzirom na to da keto dijeta nije previše istražena, i dalje nisu poznati dugoročni efekti po zdravlje ukoliko ste sve vreme na ovoj dijeti.

U suštini, svaka dijeta funkcioniše po principu sagorevanja viška kalorija i unosa manje kalorija (ali dovoljno za normalan rad organizma). Ukoliko već imate nezdrave navike poput neredovnog sna, čestog unosa alkohola, neredovne i minimalne fizičke aktivnosti – prvo je neophodno da se ti sistemi poprave kako Vaše telo ne bi ušlo u potpuni šok kada uvedete skroz novi način ishrane.

Posavetujte se sa lekarom i farmaceutom i uključite suplementaciju za mršavljenje koja će vam pomoći da postepeno i zdravo skinete višak kilograma a ostanete zdravi i jaki.