Želite da izgubite višak kilograma i da ostanete u dobroj formi? Dijeta dr Pjera Dikana, neodoljivi koktel mršavljenja i dobrog raspoloženja, pomoći će vam da istopite masne naslage i udvostručite energiju.

Cilj ove dijete jeste da se ubrza metabolizam, čime se automatski podstiče mršavljenje

Tokom mnogih dijeta preporučuje se da se svakoga dana jede isto, što obično vrlo brzo dosadi. Dr Dikan je zato osmislio režim ishrane koji se zasniva na smenjivanju tematskih dana.

– Jednog dana jedu se belančevine, drugog belančevine i povrće, trećeg belančevine, povrće i voće, pa se onda kreće ispočetka, sve do nedelje, koja je praznični dan – objašnjava francuski nutricionista, uz napomenu da je unošenje masti i šećera svedeno na minimum.

– Zahvaljujući smenjivanju tematskih dana ishrana je raznovrsna, što se odražava na rezultat dijete, ali i na tonus mišića – napominje dr Dikan.

Glavni adut ovog programa predstavlja proteinski dan, tokom koga se metabolizam ubrzava, što podstiče mršavljenje, dok gurmanska nedelja pomaže da se sačuva dobro raspoloženje. Ovakav način kontrolisane ishrane omogućiće vam da se lako i trajno oslobodite suvišnih kilograma

Pridržavajte se nedeljnog plana ishrane

PONEDELJAK I ČETVRTAK: PROTEINI

Jedite posno meso, kuvana jaja, proizvode od mleka s malim procentom masnoće i hleb od integralnog brašna

UTORAK I PETAK: PROTEINI I POVRĆE

S proteinima kombinujte sveže ili bareno povrće. Kašičicom maslinovog ulja začinite svaku salatu, a možete da pomešate povrće koje želite.

SREDA I SUBOTA: PROTEINI, POVRĆE I VOĆE

Najbolje je da jedete sezonsko voće i povrće.

NEDELJA

Jedite sve kako biste zadržali dobro raspoloženje, ali ne zaboravljajte šta vam je cilj.

Dr Dirkan vam otrkriva i neke trikove uz pomoć kojih ćete se brže i uspešnije osloboditi neželjenih kilograma.

HLADNA HRANA TOPI KILOGRAME

Hladnoća nam pomaže da se razmrdamo, ali i topi kilograme. Dr Dikan zato preporučuje da izbegavate topla jela, zagrejane prostorije i tuširanje toplom vodom (dve poslednje mere omogućiće vam da potrošite isto kalorija kao i tokom 15 minuta vežbanja). Nije na odmet znati da organizam potroši 65 kalorija da bi litar vode, čija je temperatura četiri stepena Celzijusa, zagrejao do temperature tela. Ako pored viška kilograma imate i celulit, pijte litar i po negazirane mineralne vode dnevno da biste pročistili organizam.

AUTOMASAŽA

– Neki jednostavni trikovi mnogo pomažu-  objašnjava dr Dikan.

Tako, na primer, automasaža ublažava stres i suzbija apetit. U predelu vrata, ispod obe ključne kosti pa sve do mesta gde počinju grudi, oko grudne kosti i rebara, napipaćete udubljenje u kome se nalazi međurebarni mišić. Udahnite duboko (da bi se udubljenje otvorilo) i pritisnite mišić vrhom srednjeg prsta. Masirajte mišić od jednog do drugog udubljenja, prvo na jednoj, pa na drugoj strani.

Saveznici u dijeti: Kad ogladnite posegnite za napitkom od kakaoa ili mirišite karanfilić

TRIK ZA SUZBIJANJE APETITA

Stres ili nervoza navode vas da opustošite frižider. Ova vežba će vam pomoći da to izbegnete: spustite ramena, gurajući istovremeno teme ka tavanici. Duboko udahnite, a zatim izdahnite sav vazduh iz pluća. Na ovaj način ćete izbaciti negativnu energiju iz sebe.

NAPITAK UMESTO SLATKIŠA

– Kakao ima lekovita svojstva i deluje okrepljujuće – kaže dr Dikan. Kad vam se prijede slatko, posegnite za čudesnim napitnikom od jedne supene kašike bezmasnog kakaoa, dve supene kašike jogurta i dve supene kašike meda.

PREVARITE GLAD

U flašicu koja se hermetički zatvara ubacite malo iseckanog karanfilića, pet izmrvljenih zrna kafe, cimet i vanilu. Kad padnete u iskušenje da prekinete dijetu, otvorite flašicu i pomirišite njen sadržaj. To će vas smiriti. Na svakih pet dana ispraznite flašicu i ubacite sveže sastojke.

JEDITE MEKINJE

– To je jedina namirnica na svetu koja ima globalno dejstvo na telesnu težinu – tvrdi francuski stručnjak.

Kako da je koristite? Možete, recimo, da dodate supenu kašiku mekinja u jogurt ili supu. Ili napravite lepinjice: pomešajte dve supene kašike mekinja sa supenom kašikom belog posnijeg sira i jednim jajetom, posolite, pobiberite, dodajte malo kakaoa i pecite na teflonu dva minuta sa svake strane dok lepinjica ne porumeni.

Saznajte više>>> Visoko proteinska dijeta od 1200 kalorija