pritkinova dijeta

Pritkinova dijeta promoviše ograničenje masnoća i proteina u svakodnevnoj ishrani uz povećanje unosa složenih ugljenih hidrata koji bi trebalo da čine oko 80% dnevne potrošnje kalorija.Izaberite hranu koja radi za vas a ne protiv vas je moto PRITKINOVE DIJETE
pritkinova dijeta
Ukratko Pritikin dijeta se zasniva uglavnom na voću, povrću, žitaricama i  malo masti koje treba da čine do 10% od ukupnog dnevnog unosa kalorija. Ova dijeta je u osnovi jednostavna, jer se zasniva na principu da jedete manje kalorija dnevno nego što vaše telo sagoreva.Pritikinova dijeta takođe promoviše vežbe i smanjenje stresa uz tehnike za smirenje kao što je joga.

Kako Pritikinova dijeta funkcioniše

Pritikinova dijeta nije uravnotežena kao većina dijeta koje predlažu unos oko 50% ugljenih hidrata 20-25% proteina i 20-25% masti. Na ovoj dijeti treba unositi što je manje proteina moguće.

Pritkinova teorija je da se izbegavanje prostih ugljenih hidrata i visoko kalorijske hrane, možete postići obraćanjem pažnje na kalorijsku gustinu vaših dnevnih obroka.Preporuka je povrće jer većina povrća ima ispod 200 kalorija po kilogramu i to kada se konzumira sa mesom i skrobom.Pritkinova ideja je da se zasitite sa dosta povrća dok ćete uz njega jesti veoma male količine posnog mesa.Riba je dobar izbor za ovu dijetu jer većina vrsta ima samo oko 400 kalorija po kilogramu, dok govedina ima tri puta više a slanina pet puta više kalorija po kilogramu.Takođe se naglašava značaj prirodne neprerađene hrane bogate složenim ugljenim hidratima.

Šta možemo da jedemo?

Jedite braon pirinač umesto belog pirinča.Pokušajte da izbegnete što više prerađenu hrane i hranu sa mnogo holesterola i zasićenih masti. Skoro svo povrće je dozvoljeno samo ako nije prženo na masnoći.Dinstanje,kuvanje,kuvanje na pari i pečenje su dozvoljenje metode termičke obrade.

Prilikom izbora govedine birajte posne delove kao što je but, a kada se meso priprema bolje je kuvati ili peći na roštilju, a ne pržiti u tiganju. Prilikom konzumiranja piletine uvek skinite kožu i uglavnom konzumrajte grudi.
Losos je odličan izbor kad su u pitanju ribe jer je bogat Omega-3 kiselinama,a možete da trošite mnogo veće količine nego kad je u pitanju govedina.Takođe, pokušajte da ograničite unos hrane koja sadrži veliku količinu soli.

Svo voće je dozvoljeno,ali pokušajte da ne preterate sa plodovima koji su preterano slatki kao groždje, ili da je bogato u skrobom kao banane.Voće koje sadrži mnogo vode poput lubenica je odlično za ovu dijetu ali i jabuke, kruške, breskve,kajsije ,dinja su veliki dodaci za svaki od tri obroka ili dve užine.

Za i protiv
Tokom ove dijete nije potrebno brojati kalorije ali morate da imate osnovno razumevanje prosečnih kalorijskih vrednosti namirnica koje svakodnevno trošite.
Pritikinova ishrana, zbog niskog kalorijskog unosa često može dovesti do osećaja gladi što može da dovede do kršenja pravila dijete ili prekida dijete.Takođe, ako prekinete ovu dijetu i to posle bilo koliko vremena postoji velika verovatnoća da ćete dobiti sve kilograme nazad od težine koju ste izgubili na ovoj dijeti.
Ova dijeta je za mnoge teška jer uvek morate da kuvate kod kuće s obzirom da nije lako u svakoj prilici i svakog dana naći odgovarajuću niskokaloričnu hranu za tri obroka i dve užine.

S pozitivne strane, međutim nema sumnje da će Pritikin dijeta pomoći da izgubite kilograme, smanjite nivo holesterola, i eliminišete rizike od bolesti srca. Uz malo eksperimentisanja ova dijeta može biti sjajno životno iskustvo. Za one kojima je potrebna pomoć da smanje njihovo holesterola ovo može biti dobro rešenje.
Pogledajte > > > NAJPOZNATIJE SVETSKE DIJETE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *