Svakako se ne može reći da postoji mnogo dijeta koje uključuju isključivo jednu namirnicu, ali nekim ljudima je upravo to potrebno kako bi izgubili suvišne kilograme.

Kao što joj ime kaže, dijeta sa ovsenom kašom se bazira na ovsenoj kaši, koja ima brojna blagotvorna svojstva po zdravlje i laka je za pravljenje.

Ovsena kaša dijeta je nedavno postala popularna, ali kao i većina drugih, ima svoje dobre i loše strane.
Iznosimo procenu ove dijete, „za“ i „protiv“, tako da na kraju sami odlučite da li je ova dijeta prava stvar za vas.

ovsena kasa dijeta

Po kom principu funkcioniše dijeta sa ovsenom kašom?

Ovsena kaša je poznata po tome da podstiče mršavljenje, snižava holesterol i znatno smanjuje rizik od karcinoma.

Dijeta ima tri faze i traje 30 dana.

Tokom prve dve faze, zamenjujete jedan ili dva obroka ovsenom kašom.

Tokom prve nedelje, dozvoljeno je jesti samo ovsenu kašu.

Do kraja druge faze polako uvodite više namirnica – bobičasto voće, banane, jabuke, šargarepu, celer, zelenu salatu, pileće belo meso, kafu i puding bez šećera.

Treća faza počinje nakon ovih 30 dana redovnog jedenja ovsene kaše, nakon čega ćete sigurno smršati. Onda se vraćate na stari režim ishrane, ali ubacujete ovsenu kašu jednom dnevno na svakih nekoliko dana (po želji).

„Za“
– Pošto je ovsena kaša veoma bogata rastvorljivim vlaknima, nakon što je pojedete, duže ćete biti siti
– Pomaže u snižavanju holesterola i nivoa šećera u krvi i kod srčanih problema
– Ovsena kaša je jeftina i laka za spravljanje
– Dijeta sa ovsenom kašom podrazumeva po 30 minuta vežbanja 5 dana nedeljno

„Protiv“
– Iako je hranljiva, dnevni unos kalorija neće biti više od 1300, što je nešto ispod preporučene dnevne doze
– Može uzrokovati razne poremećaje, jer ne sadrži sve hranljive sastojke i ishrana je jednolična
– Drastična promena tokom prve nedelje može dovesti do jo-jo efekta nakon dijete

Zaključak
Dijeta sa ovsenom kašom je definitivno zdrava, ali samo do određenog stepena. Iako je ova kaša izuzetna za mršavljenje, dijeta sama po sebi ne sadrži optimalnu količinu različitih, neophodnih nutrijenata bez kojih organizam ne može pravilno da funkcioniše.

U suštini, ako izdržite celu prvu nedelju, možete nastaviti. Sve što Vam je potrebno je jaka samokontrola i odlučnost i svakako ćete biti zadovoljni kako ukusnom ovsenom kašom, tako i izgubljenom kilažom na kraju dijete.

Kako se radi o ovako restriktivnim dijetama treba biti oprezan jer nisu za svakoga.Nemamo svi isti organizam i metabolizam pa svi različito reagujemo na ovakve promene u ishrani.Zato ako osećate slabost, malaksalost, vrtoglavicu ili neke druge zdravstvene probleme pojedite još nešto npr. jednu jabuku, bananu i slično.Ako se problemi nastave odmah prekinite dijetu i potražite neku koja je manje restriktivna.Bolje je smršati sporije a po cenu manjeg iscrpljivanja organizma.

Pre početka bilo koje dijete pa i ove sa ovsenom kašom, dobro proučite način sprovodjenja i jelovnik i razmislite da li je to prava stvar za vas.Bolje je duže birati i izabrati pravu stvar nego sto puta započinjati i prekidati dijetu bez ikakvih konkretnih rezulatat u mršavljenju.

Mono dijete poput dijete sa ovsenom kašom su monotone i zahtevnije kako fizički tako i psihički pa ljudi popuste pre nego što postignu bilo kakve rezultate.