organska-hrana-devojka

Organska dijeta je pristup ishrani koji daje prednost konzumiranju hrane koja je proizvedena bez sintetičkih pesticida, đubriva ili drugih hemikalija. 

Ova dijeta je stekla popularnost poslednjih godina zbog zabrinutosti oko potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih sa konzumiranjem hrane koja je tretirana sintetičkim hemikalijama, kao i zbog brige i oko uticaja konvencionalne poljoprivrede na životnu sredinu. 

U ovom članku ćemo detaljnije istražiti organsku dijetu, uključujući njene potencijalne zdravstvene koristi i vrste namirnica koje su obično uključene u ovaj pristup.

Namirnice koje treba jesti na organskoj dijeti

Organska ishrana naglašava potrošnju hrane koja se proizvodi bez štetnih supstanci. Ovo uključuje širok spektar voća, povrća, žitarica i proteina, kao i mlečnih proizvoda i jaja koji se proizvode prirodnim i održivim metodama.

Neke od najboljih namirnica koje možete jesti na organskoj ishrani uključuju: Organsko voće i povrće, uključujući lisnato povrće, bobičasto voće i povrće krstaša, zatim cela zrna, kao što su smeđi pirinač, kinoa i ovas, kao i organsko meso i živina, uključujući govedinu hranjenu travom, piletinu iz slobodnog uzgoja i ribu ulovljenu u divljini.

Dodatno, organski mlečni proizvodi, kao što su mleko, sir i jogurt, i  orašasti plodovi i semenke, kao što su bademi, čia semenke i laneno seme. 

Prodaja organske bio hrane je dosupna preko online prodavnice, pa ne morate se mnogo namučiti kako bi našli sve sastojke ove dijete.

Da rezimiramo, fokusirajte se na konzumiranje sveže hrane koja se proizvodi bez sintetičkih hemikalija. Ovo može uključivati različito voće, povrće, integralne žitarice i proteine.

Dok što se tiče šećera, preporučuje se da se umesto rafinisanog belog šećera biraju prirodni zaslađivači, poput meda, javorovog sirupa, kokosovog šećera. 

Međutim, važno je napomenuti da čak i prirodne zaslađivače treba konzumirati umereno, jer prekomerna konzumacija šećera može dovesti do zdravstvenih problema.

joga-hrana-osoba

Zdravstvene prednosti organske ishrane

Cilj ovog pristupa je smanjenje potencijalnih zdravstvenih rizika povezanih sa konzumiranjem hrane koja je tretirana sintetičkim hemikalijama, kao i podrška održivijim i ekološki prihvatljivijim poljoprivrednim praksama. 

Međutim za celokupno zdravstveno stanje nije dovoljna samo zdrava ishrana već i fizička ishrana koja promoviše istezanje mišića kao i pronalaženje unutrašnjeg mira što Hatha joga može da pruži.

Kombinacija joge i organske ishrane može biti moćan pristup unapređenju opšteg zdravlja i dobrobiti, a Hatha joga je fizička praksa koja uključuje niz položaja i vežbi disanja dizajniranih da uravnoteže telo i um, dok organska ishrana naglašava potrošnju sveže, celovite hrane koja se proizvodi bez sintetičkih hemikalija.

Da bi se hrana smatrala organskom, ona mora biti proizvedena u skladu sa strogim propisima regulatornih tela. Oni zabranjuju upotrebu sintetičkih pesticida, đubriva i drugih hemikalija i zahtevaju da se organska hrana proizvodi korišćenjem prirodnih i održivih metoda.

Jedna od primarnih prednosti organske ishrane je potencijal da se smanji izloženost sintetičkim hemikalijama, kao što su pesticidi i herbicidi, koji mogu imati štetne efekte na zdravlje ljudi. Neke studije sugerišu da izloženost ovim hemikalijama može biti povezana sa povećanim rizikom od određenih zdravstvenih stanja, kao što su rak, poremećaji u razvoju i reproduktivni problemi.

Pored toga, organska hrana može imati više određenih hranljivih materija u poređenju sa konvencionalno proizvedenom hranom. Na primer, neke studije sugerišu da organsko voće i povrće može imati više vitamina C, antioksidansa i drugih korisnih jedinjenja

Organsko meso i mlečni proizvodi takođe mogu imati više određenih hranljivih materija, kao što su omega-3 masne kiseline.

Potencijalni nedostaci organske ishrane

Iako organska ishrana ima mnogo potencijalnih prednosti, postoje i neki potencijalni nedostaci koje treba razmotriti. Jedna od glavnih briga je veća cena organske hrane u poređenju sa hranom koja se proizvodi konvencionalno. 

Naime, mnoge organske farme su malog nivoa proizvodnje koje daju prioritet održivoj poljoprivredi i zaštiti životne sredine, a kupovinom organske hrane se podržava njihov rad i pomaže u promovisanju pravednijeg i održivijeg sistema ishrane.

Organska hrana je često skuplja zbog većih troškova proizvodnje i nižih prinosa u poređenju sa konvencionalnom poljoprivredom, što je neophodno da bi bila kvalitetnija i sa više uloženog truda proizvedena.

Još jedan potencijalni nedostatak organske ishrane je to što može biti teže pronaći organsku hranu u određenim oblastima, posebno u ruralnim područjima ili oblastima sa niskim prihodima, što sa mogućnošću onlajn prodaje ne predstavlja problem.

Pored toga, nekim ljudima može biti izazov da održavaju raznovrsnu i uravnoteženu ishranu dok prate organsku ishranu, jer određene organske namirnice mogu biti teže pronaći ili mogu biti skuplje u poređenju sa konvencionalno proizvedenom hranom.

Mada treba imati na umu da iako prednosti organske ishrane možda neće biti odmah, one mogu imati značajne dugoročne efekte na vaše zdravlje i životnu sredinu. 

Dajući prioritet organskoj hrani, ulažete u svoje zdravlje i zdravlje planete!