sendvic-merenje-subler

Dijeta je nešto što niko od nas ne voli da čuje. Sama ta reč,asocira na gladovanje. A mora li da bude tako?

Dijeta je sinonim za ishranu.  Ako bolje i dublje razmislimo, svaki obrok koji unesemo u sebe na neki način označava dijetu, samo što ona nije kalorijski ograničena i dopušta nam da jedemo sve što poželimo. 

Kada dođe vreme da se nužno odlučimo za “dijetu za mršavljenje”, znači da je svakodnevni režim ishrane prešao kalorijske granice i da se broj kilograma znatno povećao u odnosu na raniji period. 

Tada je najbolje da u svojoj glavi odmah razgraničimo da dijete za mršavljenje nemaju nikakve veze sa gladovanjem, već je samo neophodno da se režim ishrane, kao i životni stil u ishrani znatno promeni i koriguje. To je takozvano prirodno gubljenje kilograma. 

Na internetu se mogu pronaći zaista pregršt dijeta koje za kratko vreme obećavaju dobre rezultate, a nama je to u suštini i najbitnije – da brzo i lako izgubimo kilograme, bez mnogo muke. Da li je to u stvari tako lako?

Ako samo pomislimo na onaj čuveni “Jo, Jo” efekat, gde se izgubljeni kilogrami lako vraćaju, i na to se još dodaju i novi, ipak ćemo izabrati neki onaj sporiji tempo, gde se kilogrami gube postepeno i što je najvažnije, ne vraćaju se. 

Zasigurno jedna od dijeta koja brzo topi kilograme, a još brže ih vraća, jeste čuvena keto dijeta, koja je svoju ekspanziju napravila upravo zbog rezutata koji se njom postižu. 

Keto dijeta, za mršavljenje bez gladovanja

Dijeta poznata kao proteinska ili ketogena dijeta, savršena je za sve one koji žele da u kratkom vremenskom periodu postignu brzo gubljenje kilograma, ukoliko su ograničeni vremenom za neki bitan događaj, poput svadbe, rođendana ili slavlja neke druge vrste. 

Ketogena dijeta za mršavljenje nikako nije dobra ukoliko se drži na duge staze, iz prostih zdravstvenih razloga, jer je vitaminski dosta ograničena. 

Ono što je osnova kada je ova dijeta u pitanju, jeste unos proteinskih obroka, koji nisu količinski ograničeni. Prostim rečima rečeno, postoji nekoliko namirnica koje su dozvoljene i one se uglavnom svode na proteine životinjskog porekla. Dostupno za upotrebu i kombinaciju kod keto dijete jeste meso (bilo koje vrste), riba, jaja, mlečni proizvodi, kao i povrće koje raste iznad nivoa zemlje, nikako korenasto (kupus, zelena salata, peršun, krastavac, paradajz). Od začina je dozvoljen senf i ajvar po jedna kašičica uz obrok. 

Ova dijeta je dobra samo za nekog ko želi da za kratko vreme izgubi mali broj kilograma, ali na duže staze se ne preporučuje.

Ona nije jedina u kojoj nema gladi.

Hrono ishrana – bitan je tajming

I ova dijeta postala je popularna jer se uz nju ne gladuje, a kilogrami se tope. Suština hrono ishrane je u biranju namirnica, ali i u biranju vremena kada se one jedu. Između obroka treba da prođe bar 4 sata, a poslednji obrok treba pojesti bar 2 sata pred spavanje. Ugljeni hidrati nisu sasvim isključeni ( osim u početku, kada ste u periodu restrikcije), ali se konzumiraju samo prepodne. 

Ovakav način ishrane zapravo vas navede da pažljivije birate izvor svoje hrane i da se okrenete zdravijoj, neprerađenoj hrani i spremate je na zdraviji način.Onda kada vam to posane navika u životu, višak kilograma biće prošlost. 

Dijeta nije gladovanje, važno je znati!

Gladovati znači unositi jako male količine hrane u svoj organizam, koja nije dovoljna za stvaranje energije koja se tokom dana potroši. Ako se već odlučimo za držanje dijete, to automatski znači da je jako važno da odnos unetih namirnica bude manji od energije koju potrošite istog dana. 

Da bi energija bila odgovarajuća, potrebno je u organizam unositi namirnice koje se polako resorbuju i razgrađuju, niskokalorične obroke, žitarice koje vas dugo drže sitima i pomažu vam da prevaziđete tzv krizu gladi, koja na samom početku bilo kakve restrikcije bude itekako izražena. 

Čiste ugljene hidrate i proste industrijske šećere treba u širokom luku izbegavati, jer je njihova razgradnja brza i brzo vas nakon toga ostavljaju gladnima. Energetska vrednost koju oni daju jeste visoka, ali kratkog daha, gde vam je duplo više vremena potrebno da ih utrošite, nego bilo koju drugu namirnicu. Tu takođe spada i belo brašno i lisnata peciva, gazirani napici koji samo zadržavaju višak vode u organizmu. 

Dijeta nije gladovanje, to je uvođenje novih i zdravih navika u svoju ishranu, pažljivo birajući namirnice koje će vaš dnevni jelovnik posedovati. Takođe podrazumeva uzimanje češćih, a manjih obroka u toku dana, koji neće dozvoliti da se metabolizam uspori. Rešenje da dijetu shvatimo na najlakši mogući način, je da budemo svesni svega što u toku dana unesemo u naše telo, pravilnim koncipiranjem svojih obroka, bez potrebe da se oni ograničavaju količinski. 

jabuka-krofna-zenske-ruke

Dijeta znači napraviti dobar balans u svakodnevnoj ishrani

Balansirani plan ishrane omogućava svima da svoje telo dovedu u ravnotežu, da izgube kilograme i da se osećaju jače i energičnije. Kada poštujete balans u ishrani, imate velike šanse da svoje telo dovedete u dobro zdravstveno stanje celog organizma i da promenite svakodnevne navike. 

Naći balans u životu nimalo nije jednostavno ni lako. Bilo o kojoj životnoj sferi da se radi. Naročito kada je ishrana u pitanju, jer priznaćete, svi smo mi pomalo zavisni od dobrog i kvalitetnog, gurmanskog obroka. Neki su zavisni od slatkiša. Sve je individualno, ali ništa nije nemoguće prevazići. Kako biste lakše balansirali kada su pojedine smernice u pitanju, pripremili smo za vas par koraka, kako bismo vam ovaj put i olakšali. 

Smanjite porciju i sporije jedite

Onaj čuveni izraz, “gladne oči” zapravo i dovode do naglog debljanja, jer su porcije hrane koje jedemo jako obilne. Često se verovatno i desi da ne možete pojesti sve iz tanjira, ali iz kulture, a i da se ne baci, završite je do kraja. I to se tako ponavlja, svaki put kada sednete da jedete. 

Umesto do dosadašnjeg velikog tanjira, sipajte vašu porciju hrane u manju posudu i ma koliko bili gladni, trudite se da jedete sporije. Potrebno je  oko 7 minuta da signal da ste jeli stigne do mozga, tako da je to taman idealano vreme da svoje male zalogaje rasporedite ravnomerno. Ako tri dosadašnja tanjira smanjite na jedan, koji će vas takođe učiniti sitima, a ostala dva rasporedite kasnije u toku dana, organizam će brže variti hranu, a metabolizam će konstantno raditi, što je jako važno za održavanje balansa o kome i pričamo. 

Industrijske grickalice zamenite zdravim

Verujemo da je svima teško da se odreknu onih grickalica koje nas čine srećnima dok gledamo omiljeni film ili prosto se zabavljamo u društvu. I ne, ne kažemo da ih treba izbaciti potpuno, jednostavno ih samo zamenite nečim zdravim, što će vam uvek biti tu na dohvat ruke. 

Idealna zamena za industrijske grickalice su orašasti plodovi, bademi, indijski orasi, lešnici, pistaći. Ona količina koja vam stane u šaku, sasvim je dovoljna da nadoknadi želju za grickanjem i doda vam energiju koja vam u tim trenucima nedostaje. 

Belo brašno zamenite heljdinim

Možda i najvažnija navika koju treba nekako izbaciti jeste uzimanje hleba uz svaki obrok. Ako ga baš ne možete potpuno isključiti iz ishrane, makar ga zamenite nekom zdravijom varijantom. 

Mi smo ponudili heljdino brašno kao izbor, evo i zbog čega. U odnosu na belo brašno, koje ima puno skroba, a malo proteina, jer se pravi od unutrašnjeg dela pšeničnog brašna, heljdino brašno je puno vitamina i minerala, proteina, gvožđa i selena. Sporije otpušta svoje hranljive sastojke, niskokalorično je i dugo vas drži sitima. Možete čak i sami umesiti hleb od ovog brašna, a ako niste ljubitelj mešanja testa, u prodaji ga ima dostupno u nekoliko oblika, kao testenina, kore i običan hleb. 

Iz priloženog možete videti da dijeta zaista nije nešto što vas treba uplašiti. Samo je razumite na pravi način, napravite u svojoj glavi idealan jelovnik koji nije mnogo restriktivan, već sadržan od pravih namirnica i za kratko vreme ćete imati rezultate pred svojim očima.

Dijeta ne znači gladovanje, već samo dobar balans!