Beverli Hils dijeta:smršajte 7 kg za mesec dana

BEVERLI hils dijeta
Jedite sve, ali pravilno kombinujte namirnice,nije važno šta jedete i koliko jedete, već koje namirnice kombinujete i u koje vreme! Ovo je princip na kome se zasniva nova Beverli Hils dijeta uz koju možete da oslabite i do 7 kg za pet nedelja! Džudi Mazel sa Beverli Hilsa, autorka lake i efikasne Beverli Hils dijete , smatra da nije količina hrane glavni krivac za višak kilograma. Po njoj, problem je u nedovoljno svarenoj hrani. Kada kombinujemo različite vrste namirnica koje se laički rečeno ne slažu dobro, dolazi do blokiranja enzima koji pospešuju varenje, što rezultira gojenjem. Uz novu Beverli Hils dijetu naučićete kako da pravilno kombinujete hranu i skidate kilograme!

Nova efikasna Beverli Hils dijeta

Ovoj dijeti je prethodio znatno restriktivniji režim ishrane koji je i duže trajao – 42 dana. Međutim, pošto je naišao na kritike zbog vrlo ograničenog broja namirnica, Mazelova je osmislila novu, bolju verziju Beverli Hils dijete koja je znatno blaža i predstavlja uravnoteženu ishranu koju možemo da primenimo u svakodnevnom životu. Nova Beverli Hils dijeta traje 35 dana, a garantuje da ćete mršaviti u proseku po kilogram svakih pet dana. Naravno, pod uslovom da poštujete osnovna pravila o kombinovanju namirnica.

4 grupe namirnica
Džudi Mazel, koja je i sama smršala preko 30 kg uzovakav režim ishrane, podelila je namirnice u četiri osnovne grupe:
l.proteini (meso, riba, mleko i mlečni proizvodi, jaja, orašasti plodovi…)
2. ugljeni hidrati (testo i proizvodi od testa, skrobne namirnice, žitarice, povrće…)
3. masti (puter, ulje, majonez…)
4. voće

Zašto je ova podela važna? Zato što je našem organizmu potrebno različito vreme da svaku od navedenih namirnica svari. Tako, kod proteina ovaj proces traje u proseku deset ili više sati. Kod ugljenih hidrata je situacija potpuno drugačija. Naš digestivni trakt utroši otprilike tri sata na njihovo razlaganje, a zanimljivo je da taj proces počinje i pre nego što progutamo hranu. Naime, zahvaljujući pljuvačnoj kiselini koja se luči kad žvaćemo hranu, ugljeni hidrati počinju da se vare još u ustima, pa se zato preporučuje da ne brzate s gutanjem, već da prethodno dobro sažvaćete hranu. Masti se praktično nikad ne jedu odvojeno, pa se ne može sa sigurnošću reći koliko je vremena potrebno za njhovu obradu. Voće, iako je po sastavu ugljenohidratno, spada u posebnu kategoriju jer praktično samo sebe vari. Njegovi enzimi deluju u stomaku i razlažu ga na hranljive sastojke u roku od 15 do 20 minuta nakon što je pojedeno.

Dobro varenje je ključ
Podela hrane prema vremenu neophodnom za njeno varenje, po Mazelovoj je ključna za uspešan dijetalni režim ishrane i osnova jedostavne Beverli Hils dijete.Od toga kako je naše telo obradilo unetu hranu zavisi da li ćemo i koliko ćemo se gojiti.Tako, na primer, ako istovremeno jedemo proteine i ugljene hidrate (sporo i brzo svarljive namirnice), zbunićemo organizam. On će želudačnim kiselinama pokušati da razloži proteine, ali će istovremeno neutralisati enzime iz pljuvačke koji se bave ugljenim hidratima. Rezulat je loše svarena hrana, a samim tim i višak kilograma. Zaključak je da čak i uz gurmanluke, ako ih pravilno kombinujete, možete da budete vitki!

Kombinovanje hrane
Nova Beverli Hils dijeta se zasniva na pravilnom kombinovanju različitih grupa namirnica u određeno vreme. Evo nekoliko pravila Beverli hils dijete koje treba da zapamtite:

Svaka grupa za sebe
Osnovno pravilo je da se u jednom obroku nikako ne kombinuju različite grupe namirnica.Tako se proteini ne kombinuju sa ugljenim hidratima i voćem i obrnuto. Masti mogu da se uklapaju sa ugljenim hidratima i proteinima, ali ne i sa voćem. Voće se, zapravo, ne kombinuje ni sa jednom grupom.

Voće za doručak
Dan započnite jednom vrstom voća koje možete jesti u neograničenim količinama. Ako vam se kasnije prijede neka druga voćka, morate sačekati da prođe sat vremena pre nego što je uzmete.Takođe, ako posle voća poželite neku namirnicu iz druge grupe, sačakajte dva sata. U tom slučaju, završili ste s voćem za taj dan. Što se izbora tiče, sve je dozvoljeno, mada se preporučuje ono koje sadrži enzime koji pospešuju probavu, kao što su ananas, kivi, šljive, smokve, kajsije (suve), jagode (mogu i odmrznute)… Voćni sokovi se kombinuju s voćem.

Ugljeni hidrati traže ugljene hidrate
Ako ste posle voćnog doručka prešli na ugljene hidrate, možete ih jesti u toku celog dana, pod uslovom da ne uzimate proteine, kao ni voće.

Proteini prate proteine
Ako ste posle voća ili ugljenih hidrata počeli da konzumirate namirnice bogate proteinima, 80% hrane koju ćete jesti u nastavku dana mora biti proteinska. Ovo pravilo važi čak i ako ste samo popili kafu s mlekom (proteini).

Bez aditiva
Dijetetski napici, veštački zaslađivači, proizvodi koji sadrže aditive, kao i margarin, nisu poželjni u ovom režimu ishrane

Alkohol uz voće ili ugljene hidrate
Vino može da se konzumira uz voće, dok većina ostalih alkoholnih pića spada u ugljene hidrate pa se prema njima treba tako i odnositi. Šampanjac je neutralan i može da se pije uz bilo koju grupu namirnica.

Skoro sveje dozvoljeno!
U novoj Beverli Hils dijeti praktično nema zabranjene hrane. Možete čak da jedete čips i pijete pivo i isto vreme, jer obe namirnice spadaju u istu grupu. Naravno, ova kombinacija se ne preporučuje u obilnim količinama. Slatkiši su takođe dozvoljeni, ali vodite računa o sastavu namirnica od kojih su napravljeni, da biste znali uz koju hranu da ih kombinujete. Na primer, čizkejk se najviše sastoji od sira, pa tako spada u proteinsku grupu, dok su keksići ugljenohidratni. Sveže namirnice, poput voća i salata, mogu se jesti u neograničenim količinama, slično važi za proteine, dok ostalu hranu treba jesti umereno.

Dozvoljen izuzetak
Jednom dnevno možete da pojedete obrok koji sadrži proteine i ugljene hidrate (npr. krompir i riba, piletina i pirinač). U tom slučaju, 80% hrane koje ćete uneti u nastavku dana mora biti proteinska.

BEVERLI HILS DIJETA PRIMER JELOVNIKA

Primer jelovnika sa ugljenim hidratima
Doručak: -suve kajsije, količina po izboru.
Ručak: čorba od povrća, salata od spanaća sa prazilukom, pečurkama i dresingom od pirinčanog sirćeta,susamovog ulja, karanfilića, belog luka, đumbira i bibera, kriška hleba
Večera: pasta u marinara sosu sa brokolijem.

Primer jelovnika sa proteinima
Doručak: kivi, količina po izboru
Ručak: bistra supa s mesom (bez rezanaca), pečeno pileće belo meso
Večera: pržena slanina s jajetom