priprema-hrane

Ako pokušavate da smršate, ubrzanje metabolizma može da vam omogući da izgubite veću težinu bez velikog smanjenja unosa kalorija.

Ako imate višak kilograma, možda vaše telo ne sagoreva brzo kalorije zbog loših navika u ishrani i nedovoljnog kretanja. Na sreću, postoje jednostavni načini pomoću kojih se može ubrzati metabolizam

Pet do šest manjih obroka dnevno omogućava neprekidan unos energije.To ubrzava i metabolizam i mozak. Uvek imajte uz sebe voće, povrće, lešnike ili jogurt, koje možete da pojedete kada vam se nešto gricka. U tom slučaju, glavni obroci treba da budu manji da ne biste uneli previše kalorija. Najveća greška je preskakanje obroka.Tada metabolizam usporava i čuva kalorije za period kada ne jedete. Kada najzad nešto pojedete, telo će uskladištiti više kalorija za sledeći put kada ga budete izgladnjivali.

Doručak i jutarnje vežbe će ubrzati metabolizam

Da li se vaš jutarnji ritual sastoji samo od tuširanja, pranja zuba i oblačenja? Onda preskačete dve važne stvari koje mogu ubrzati metabolizam – doručak i vežbanje. Ako ujutru pojedete činiju ovsenih pahuljica s mlekom, pokrenućete uspavani metabolizam. Druga važna stvar za započinjanje dana jesu vežbe. Verovatno će vam biti teško da vežbate ćim ustanete iz kreveta, ali je vredno napora, jer ćete u toku dana sagoreti više kalorija iako radite isto što i uvek. Čak i jutarnja šetnja od 20 minuta ili džogiranje će imati isti efekat.

Voda ubrzava metabolizam

Ako u toku dana ne popijete dovoljno vode, rizikujete da se ugojite! dehidracija može da prevari mozak, pa da pomislite da ste gladni. Tako, umesto da popijete čašu vode, uzećete prvi slatkiš ili grickalice koji su vam na dohvat ruke. Zato, k-da vam se prijede nešto, prvo popijte čašu vode i sačekajte da prođe 20 minuta da vidite da li ste zaista gladni.Neki stručnjaci tvrde da telo sagoreva dodatne kalorije dok podiže temperaturu hladne vode koju ste popili na nivo telesne temperature. Oko te tvrdnje se još uvek raspravija, ali će vas voda u svakom slučaju osvežiti.

Ljuta hrana može ubrzati metabolizam

Ljuta hrana, kao što su paprika i začini, poput karija, povećavaju unutrašnju temperaturu tela, čime se privremeno ubrzava metabolizam i koriste masne naslage kao energija. Stručnjaci još uvek ispituju ovu teoriju, navodeći da to nije dovoljni podsticaj za metabolizam da bi razlika bila primetna, ali se slažu da konzumiranje ljute hrane može da poveća osećaj sitosti. A što pre osetite sitost u toku obroka, pre ćete prestati da jedete. Tako na lak način možete da unesete 100 kalorija manje po obroku. Zato, navalite na ljuto!

Spavanje i metabolizam

Nedostatak sna može da poremeti rad hormona koji regulišu glad i apetit. Hormon leptin, koji reguliše osećaj gladi, opada kod osoba koje ne spavaju dovoljno, zbog čega im se povećava apetit i dolazi do prejedanja i gojenja. Stručnjaci preporučuju sedam do osam sati neprekidnog sna. Mislite da vam nije potrebno toliko? Istralivanje obavljeno na Univerzitetima Viskonsin i Stenford u Americi, koje je trajalo četiri godine, pokazalo je da odrasli koji spavaju samo pet sati imaju smanjen nivo hormona koji suzbija apetit.

Hrana za ubrzanje metabolizma

Ubrzanje metabolizma se može postići hranom i povećanjem fizičke aktivnosti.Izbor pravih namirnica i promene navika u ishrani značajno će pomoći u ubrzanju metabolizma…

Hrana koja se unese u organizam oslobađa određenu količinu energije, neophodnu za njegovo funkcionisanje. Ta energija izražava se u kilokalorijama (kcal) i služi kao “pogonsko gorivo” za rad unutrašnjih organa. kao i za odvijanje svih procesa u organizmu (razmena materija, disanje, rad srca, izlučivanje…), a čoveku omogućava da svakodnevno obavlja različite aktivnosti. Ukoliko je energija koja se unese veća od utrošene, višak se akumulira u organizmu u vidu masnih naslaga. Ako se to dešava tokom dužeg vremenskog perioda, dolazi do gojaznosti. U suprotnom, ako naš organizam ne dobije dovoljno energije, nedostatak će nadoknaditi iz masnih naslaga: masnoća nataložena u telu pretvaraće se u energiju i na taj način podmiriće se manjak. Tako dolazi do “topljenja” masnoće i do mršavljenja.

Kako podstaći ubrzanje metabolizma?

U toku dana potrebno je uzimati hranu u količini koja će stvoriti dovoljno energije da bi se podmirile osnovne potrebe organizma. Pored toga, potrebno je baviti se fizičkom aktivnošću koja dovodi do dodatne potrošnje energije (kalorija). Metabolizam se s godinama usporava, ali ovakvi poremećaji ne zaobilaze ni mlađe osobe, što je posledica smanjene fizičke aktivnosti, gladovanja, loše ishrane i životnih navika, kao i stalnog eksperimentisanja sa dijetama. Metabolizam je, međutim, moguće ubrzati: mišićna masa troši više energije (čak i u mirovanju!) nego ostali “masni” delovi tela. Smanjenjem “masne” mase tela, a povećanjem mišićne mase, trošiće se više energije i dok se sedi pred televizorom. Važno je unositi u organizam dovoljne količine hrane, tečnosti, vitamina, minerala i vlaknaste hrane i biti aktivan koliko god je moguće.

Bazalni metabolizam BMR

Količina energije neophodna za osnovne funkcije u organizmu naziva se BMR -bazalni metabolizam to je energija koju telo troši ako samo ležite bez bilo kakve aktivnosti ta količina energije je individualna i zavisi od mnogih faktora. Ne postoje “čarobne” namirnice koje će otopiti kilograme koji su posledica prekomernog unosa hrane i pogrešnog načina života. Mudrim izborom namirnica i usvajanjem adekvatnih navika u ishrani, moguće je postepeno se rešiti suvišnih kilograma. Ne treba zaboraviti da je veoma važna količina hrane koja se unosi tokom dana kao i raspored obroka savetuje se po 3 glavna obroka, dve užine tokom dana i užina pred spavanje što je obično voće ili jogurt.

Hrana za ubrzanje metabolizma

Greipfrut

Grejpfrut sadrži pektin — dijetaino vlakno koje izaziva osećaj sitosti ,zahvaljujući sadržaju dijetalnih vlakana, ovo voće smanjuje resorpeiju holesterola i triglicerida u tankem creva. Bogato je kalijumom pa ima i diuretsko dejstvo.

Cvekla

Cvekla pospešuje metabolizam i protok žuči, a to je veoma važno za sagorevanje masti. Gvožđe i folna kiselina iz cvekle snižavaju nivo masti u krvi, pa se ona ne taloži na krvnim sudovima.

Celer

Celer ima visok sad eteričnih ulja, te zbog toga ubrzava metabolizam i razmenu materija u organizmu.Sadrži i kalijum koji ima diuretsko dejstvo — podstiče izlučivanje tečnosti.

Ananas

Bogat je bromelinom koji podstiče ubrzanje metabolizma i razgiadnju masti. Ovaj enzim aktivan je samo u svežem voću.

Djumbir

Pikantni koren đumbira drži velike količine eteričnih ulja koja podstiču rad žuči, a samim tim i razgradnju masti. Takođe, enzimi iz đumbira pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam.

Cerealije

Lešnici i žitarice sadrže veliku količinu magnezijuma koji podstiče razmenu materija, što dovodi do povećanja potrošnja energije i ubrzanja metabolizma, pa mast ne uspeva da se zadrži u organizmu.

Jabuke i kruške

Ovi plodovi bogati su pektinom, dijetalnim vlaknima rastvorljivim u vodi. Pektin se pokazao kao odlično sredstvo za smanjenje holesterola u krvi. Vezuje se za žučne kiseline i na taj način snižava nivo holesterola.

Osobe sa povećanom telesnom težinom imaju problema sa nagomilavanjem tečnosti u organizmu i osećajem nadutosti i tromosti, zbog čega im je nophodna detoksikacija i pokretanje metabolizma. Preporučuju se prirodni diuretioci kao što su peršun, špargla, radić i cikorija, koji podstiču rad bubrega i jetre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *