kako ubrzati metabolizam

Kako ubrzati metabolizam-Ako pokušavate da smršate, ubrzanje metabolizma može da vam omogući da izgubite veću težinu bez velikog smanjenja unosa kalorija. kako ubrzati metabolizam

Ako imate višak kilograma, možda vaše telo ne sagoreva brzo kalorije zbog loših navika u ishrani i nedovoljnog kretanja. Na sreću, postoje jednostavni načini pomoću kojih se može ubrzati metabolizam

Pet do šest manjih obroka dnevno omogućava neprekidan unos energije.To ubrzava i metabolizam i mozak. Uvek imajte uz sebe voće, povrće, lešnike ili jogurt, koje možete da pojedete kada vam se nešto gricka. U tom slučaju, glavni obroci treba da budu manji da ne biste uneli previše kalorija. Najveća greška je preskakanje obroka.Tada metabolizam usporava i čuva kalorije za period kada ne jedete. Kada najzad nešto pojedete, telo će uskladištiti više kalorija za sledeći put kada ga budete izgladnjivali.

Doručak i jutarnje vežbe će ubrzati metabolizam
Da li se vaš jutarnji ritual sastoji samo od tuširanja, pranja zuba i oblačenja? Onda preskačete dve važne stvari koje mogu ubrzati metabolizam – doručak i vežbanje. Ako ujutru pojedete činiju ovsenih pahuljica s mlekom, pokrenućete uspavani metabolizam. Druga važna stvar za započinjanje dana jesu vežbe. Verovatno će vam biti teško da vežbate ćim ustanete iz kreveta, ali je vredno napora, jer ćete u toku dana sagoreti više kalorija iako radite isto što i uvek. Čak i jutarnja šetnja od 20 minuta ili džogiranje će imati isti efekat.

Voda ubrzava metabolizam
Ako u toku dana ne popijete dovoljno vode, rizikujete da se ugojite! dehidracija može da prevari mozak, pa da pomislite da ste gladni. Tako, umesto da popijete čašu vode, uzećete prvi slatkiš ili grickalice koji su vam na dohvat ruke. Zato, k-da vam se prijede nešto, prvo popijte čašu vode i sačekajte da prođe 20 minuta da vidite da li ste zaista gladni.Neki stručnjaci tvrde da telo sagoreva dodatne kalorije dok podiže temperaturu hladne vode koju ste popili na nivo telesne temperature. Oko te tvrdnje se još uvek raspravija, ali će vas voda u svakom slučaju osvežiti.

Ljuta hrana može ubrzati metabolizam
Ljuta hrana, kao što su paprika i začini, poput karija, povećavaju unutrašnju temperaturu tela, čime se privremeno ubrzava metabolizam i koriste masne naslage kao energija. Stručnjaci još uvek ispituju ovu teoriju, navodeći da to nije dovoljni podsticaj za metabolizam da bi razlika bila primetna, ali se slažu da konzumiranje ljute hrane može da poveća osećaj sitosti. A što pre osetite sitost u toku obroka, pre ćete prestati da jedete. Tako na lak način možete da unesete 100 kalorija manje po obroku. Zato, navalite na ljuto!

Spavanje i metabolizam
Nedostatak sna može da poremeti rad hormona koji regulišu glad i apetit. Hormon leptin, koji reguliše osećaj gladi, opada kod osoba koje ne spavaju dovoljno, zbog čega im se povećava apetit i dolazi do prejedanja i gojenja. Stručnjaci preporučuju sedam do osam sati neprekidnog sna. Mislite da vam nije potrebno toliko? Istralivanje obavljeno na Univerzitetima Viskonsin i Stenford u Americi, koje je trajalo četiri godine, pokazalo je da odrasli koji spavaju samo pet sati imaju smanjen nivo hormona koji suzbija apetit.
Hrana za ubrzanje metabolizma

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *