ravan-stomak

Put do ravnog stomaka nije nimalo jednostavan. Pored toga što vas čekaju svakodnevni iscrpni treninzi, moraćete da se pridržavate posebnog režima ishrane te ujedno korigujete sve nezdrave navike. Kako bismo vam olakšali taj put, potrudili smo se da pripremimo listu najbitnijih saveta koji će vas dovesti do savršenog atletskog tela.

zdrava-hrana

Pazite šta jedete

Korigovanje režima ishrane je ključan korak ka stvaranju ravnog stomaka, tako da bi definitivno trebalo da pazite šta jedete. Pre svega, vodite računa o unosu kalorija te težite ka tome da stvorite kalorijski deficit. Potrudite se da unosite optimalnu količinu dijetalnih vlakana (oko 30g dnevno), te obezbedite telu dovoljno proteina. Fodmap dijeta može biti odličan način da skinete stomačno salo, ali i pored toga savetujemo da agnažujete stručna lica koja će vas detaljnije uputiti o ispravnom pridržavanju režima.

Sastavite plan treninga

Bez obzira da li želite da krenete u teretanu ili treninge obavljate kod kuće, kako biste se efikasno rešili stomačnog sala moraćete da trenirate minimum tri puta nedeljno. Kako biste sastavili kvalitetan plan treninga bez angažmana fitnes stručnjaka, preporučujemo da potražite besplatne savete na internetu. Fokusirajte se na video materijal sa Jutjuba te sačuvajte nekoliko fotografija sa pretraživača. Imajte na umu da bi pre no što počnete sa treniranjem, trebalo da nabavite strunjaču, elastične trake za vežbanje, vijaču i svu drugu potrebnu opremu.

vežbanje

Eliminišite stres

Način da se smanji stres i makar na momenat zaboravi na sve probleme, ljudi neretko pronalaze u jelu i piću. Na to ukazuju i brojna naučna istraživanja koja upućuju da povišena koncentracija hormona stresa povećava apetit te da ujedno podstiče želju za grickalicama i gaziranim sokovima. I premda mogu poslužiti kao dobro rešenje u datom trenutku, ove namirnice na duže staze samo mogu stvoriti veće probleme. Kao najveći se definitivno ističe gojaznost.

Ukoliko prolazite kroz teške momente i patite od stresa, potrudite se da pronađete nadu u pravim vrednostima. Razgovarajte sa osobama koje vam popravljaju raspoloženje, prošetajte šumom, napravite plan dnevnih aktivnosti ili vodite dnevnik. Radite bilo šta što vas opušta i ubrzo ćete primetiti da stvari počinju da izgledaju bolje. Iako često osporavana, još jedna stvar koja može biti vrlo korisna jeste i odlazak kod psihoterapeuta. Otvorite se i izbacite van sve ono što vas muči.

Korigujte konzumaciju alkohola

Nekontrolisana konzumacija alkohola je u direktnoj vezi sa povećanjem telesne mase i stomačnog sala. Takozvani alkoholni stomaci, od kojih je verovatno najpoznatiji pivski stomak su upravo sinonim za takvu vezu. Oni nastaju usled taloženja viška unetih kalorija koje se kasnije pretvaraju u masne naslage. Stoga, ukoliko želite da što pre dođete u idealnu formu, definitivno bi trebalo da redukujete unos alkohola. Fokus, naravno, treba biti na napicima sa visokom stopom kalorija, kao što su:

  • Pivo – ovo piće sadrži između 450 i 600 kalorija po litru.
  • Vermut – od 100 do 150 kalorija po cašici u zavisnosti od sorte napitka.
  • Likeri – čak i na malom uzorku, ovaj napitak sadrži oko 190 kalorija.
  • Margarita – čak 280 kalorija po velikoj čaši.
  • Kosmopoliten – oko 200 kalorija.

Niskokalorična pića poput rakije, viskija, crvenog vina ili šampanjca neće stvarati ogromne „probleme”, ali u slučaju da želite brze rezultate, svesni ste šta vam je činiti.

Ne ispijajte pića na slamku

Naučne studije su dokazale da upotrebom slamčica pri ispijanju omiljenog napitka izazivamo proces koji najviše podseća na pumpanje balona (upumpavamo vazduh u naša creva). Vazduh u crevima dalje prouzrokuje konstantan osećaj nadutosti što dodatno otežava put do ravnog stomaka. Shodno tome, lekari preporučuju da sva osvežavajuća pića konzumirate direktno iz čaša ili flaša.

Važno: Ispijanje gaziranih napitaka na slamčicu naročito može dovesti do ozbiljnijih stomačnih tegoba. Potrudite se da što pre eliminišete ovu lošu naviku.

Izbegavajte žvakaće gume

Premda nekada mogu biti korisne (recimo, za odbijanje hrane), žvakaće gume imaju i svoja negativna dejstva. Naime, sličnim sistemom kao i slamčice, žvakanje žvake prouzrokuje zadržavanje vazduha u crevima, što kasnije može da izazove ozbiljnije gastrointestinalne tegobe. To bi svakako moglo da odloži vaš put ka ravnom stomaku za još nekoliko nedelja, tako da bi za vreme mesečnog plana treninga definitivno trebalo da izbegavate upotrebu žvakaćih guma (a posebno onih bez šećera).

Gubljenje stomačnog sala zahteva vreme i trud. Pored toga što će morati da korigujete svoj režim ishrane, od vas se takođe očekuje da pažljivo motrite na kalorijski unos, te da redovno trenirate. Znamo da nije jednostavno, ali smo sigurni da ste čitanjem ovog teksta već prešli prvi korak. Do ravnog stomaka – nastavite istim tempom!