jutarnja banana dijeta

Na Dalekom Istoku je ova dijeta za kratko vreme postala hit za brzo i jednostavno mršavljenje.
Jutarnja banana dijeta je jednostavna: Jedini uslov je da za doručak jedete samo bananu i pijete samo vodu na sobnoj temperaturi. Nakon toga možete da konzumirate šta god hoćete za ručak, večeru i užine, ali ne bi trebalo da jedete posle 8 časova uveče.

jutarnja banana dijeta
Jedine zabranjene stvari su:

– Sladoled
– Mlečni proizvodi
– Alkohol
– Desert posle večere
– Sve pića osim vode na sobnoj temperaturi.

Jedan od najpopularnijih (i atraktivan za mnoge ljude) aspekata ove dijete je nedostatak fizičkih aktivnosti. Preporučuju se samo kada sami želite, pa čak i tada treba da budu naporne za telo.

Kako banana dijeta funkcioniše:
Postoje različita objašnjenja za to, šta je uzrok uspeha jutarnje banana dijete. Jedna teorija kaže da neki enzimi u banani stimulišu proces varenja i eliminaciju hrane, što izaziva brz gubitak težine. Međutim, ljudsko telo je u stanju da proizvede sve neophodne enzime.Tačno je da vlakna iz banane prolaze kroz gastrointestinalni trakt nepromenjena i na taj način uštede nešto energije za telo, ali ne dovoljno da značajno utiče na proces gubitka težine, kažu nutricionisti.

Prema drugoj teoriji, banane sadrže određenu vrstu nesvarljivih vlakna koja daju osećaj sitosti i pojačavaju proces sagorevanja masti. Ova vrsta skroba sadržana je u mnogim ugljenim hidratima, kao što su krompir, žitarice i mahunarke – ali ima efekata samo ako ih jedete hladne.ovaj skrob se ne vari u tankom crevu i prolazi kao nepromenjen kroz ceo digestivni trakt.

Studije su pokazale da nesvarljiva vlakna mogu da blokirju apsorpciju nekih ugljenih hidrata, ali i pored toga, banane sadrže relativno malu količinu vlakana- samo 2-4 grama vlakana, a najbolji izvori vlakana sadrže 3,5 do 4,9 grama za istu porciju.

Banane i većina voća su važan deo svake zdrave dijete za mršavljenje ali iako nesumnjivo imaju mnoge vredne kvalitete, banane neće magično sagorevati višak masti.

Šta kažu stručnjaci:
Jesti sve što poželite za ručak, večeru i užine nije uspešan recept za mršavljenje kažu nutricionisti. Zdrava ishrana treba da se nastavi tokom celog dana ali treba paziti i na količine hrane.

Ograničavanje unosa hrane nakon 8 uveče je dobra stvar za ljude koji imaju tendenciju da se prejedaju nesvesno uveče. Ali, ne dozvolite da vas zavara preporuka: Ne postoji ništa magično ako ne jedete posle 8 časova. Još važnije je koliko kalorija unosite tokom dana i koliko kalorija ste sagoreli.

Redovni doručak pomaže da se ubrza metabolizam, ali ne postoji ništa posebno korisno ako svako jutro jedete banane i pijete čašu vode na sobnoj temperaturi. Priprema ovog doručka može biti jednostavna i sadrži malo kalorija, ali sa druge strane, banane su prilično bogate šećerima i sa malo vlakana.Svaki doručak koji sadrži samo ugljene hidrate obično dovodi do osećaja gladi prilično brzo, a to je neprijatelj svakog uspeha u mršavljenju, kažu stručnjaci.

Umesto “čistog” banana doručka, bananu pomešajte sa nekim ledom i dodajte šolju jogurta sa niskim sadržajem masti – za više energije tokom dana.

Rezime:
Da bi se osećali dugo sitost i da bi konzumirali manje kalorija, usredsredite se na zdravu hranu bogatu vlaknima i vodom – pasulj, supe, povrće i voće. Uključite u vaš svakodnevni meni i nemasno meso i druge izvore proteina – nisko-masne mlečne proizvode, jaja i orahe. To će sprečiti glad ali i gojenje.

Istina je da dijeta sa niskim unosom ugljenih hidrata , koja ozbiljno ograničavaju unos kalorija može zaista pomoći da izgubite težinu, ali gotovo uvek postoji takozvani jo-jo efekat ili brz povratak stare težine. Stručnjaci se slažu da ne postoji hrana koja je u stanju da bukvalno sagoreva masti.

To možda ne zvuči tako privlačno i lako kao jutarnja banana dijeta , ali morate shvatiti ,da bi izgubili na težini, potrebno je da se sagorite svakog dana više kalorija nego što unosite hranom.
POVEZANI POSTOVI Dijeta sa bananama
Japanska dijeta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *