dijeta 24 sataAko želite da imate lepu figuru uvedite jednom nedeljno dan za dijetu 24 sata sa voćem, mekim sirom ili krompirom…

Rezultat dijete 24 sata biće odvođenje vode iz tela, oslobađanje od bolesnih materija i oživljavanje metabolizma, a vaga će već sledećeg dana pokazati i do kilogram manje težine.
Dijeta 24 sata ili jednodnevna dijeta se sprovodi jednom sedmično. Najbolje je da za to odaberete dan kada imate i mira i vremena i kada vam u kalendaru nije zabeležen ni jedan poziv ili poslovni ručak. Da li ćete se odlučiti za voćni dan ili dan kada ćete jesti samo neki posni sir ili samo krompir, to prepuštamo vašem ličnom ukusu. Naravno, da možete, na primer, već u prvoj sedmici da se opredelite za dan kada ćete piti samo sokove, a naredne sedmice za dan kada ćete jesti samo povrće itd. Koliko ćete sedmica sa takvim po jednim danom izdržati, zavisi od potrebe i vaše upornosti.

VOĆNI DAN
Deluje to kao kura podmladivanja: Koža postaje lepša, san dublji, a osim toga gubi se i pola kilograma težine. Sveže voće bogato je vitaminima, mineralnim solima, a zbog visokog sastojka balastnih materija u njemu stalno se održava rad creva.

Dnevno se utroši jedan do jedan i po kilogram voća po izboru. Ta količina se deli na 5-6 malih obroka. Svakom ostaje da po svojoj volji odluči kako će pojesti ove svoje porcije da li kao cele plodove ili grubo nastrugane ili sitno isečene. Polovina dnevne količine voća može se popiti i kao sveže isceđen sok. Dodatno je dozvoljeno crna kafa ili čaj (bez šećera) ali sa zaslađivačem. Oni koji žele da zaštite želudac od
prekiseljavanja mogu da grickaju parče dvopeka.

ŽIVINSKI DAN
Moglo bi se reći da je ovo dan obilne ishrane toko dijete 24 sata. Uspeh ove dijete kojom se za oko pola kilograma može smanjiti težina zasniva se na njenom bogatom belančevina sadržaju. Dnevno je po ovoj dijeti dozvoljeno 500 g nemasnog živinskog mesa.koje sadrži oko 120 g belančevina.
Doručak: 1 jaje, 1 kriška graham hleba sa 5 g maslaca i 1 šolja crne kate ili čaja (bez šećera, sa zaslađivačem.
Užina: 1 pileći batak (bez kožice) ispečen na roštilju, 1 mali paradajz ili 150 g krastavca
Ručak: 1 pileći batak (bez kožice) na roštilju ili 200 g pilećih grudi (bez kožice). 1 porcija zelene salate sa marinadom od sirćeta i i ulja, 1 čaša svežeg soka od paradajza.
Popodnevni međuobrok: 1/2 grejpfruta (sa zaslađivačem).
Večera: Salata od živinskog mesa napravljena od 100 g živinskog mesa, 1/2 jabuke, celera, hrena, 1 koščica majoneza, 1 čaša crnog čaja ili 1/8 I svežeg soka od paradajza.

DAN SOKOVA
Za ovu dijetu treba naći mnogo vremena i mira. Ona je, naime, veoma naporna zato što jako dehidrira telo. Smanjenje težine je individualno različito – zavisi od nakupljene vode u organizmu svakog pojedinca. U prošeku se za taj dan gubi kilogram težine.

1 litar sveže isceđenog soka od povrća – prema ukusu, deli se na 5-6 porcija koje se tokom dana piju gutljaj po gutljaj. Oni koji imaju teškoće sa želucem mogu takve sokove da vežu sa malo zobene sluzi.

DAN MEKOG SIRA
Ovom dijetom se ne gubi u težini kao sa ostalima, otprilike četvrt kilograma za dan. Ali zato tokom tog dana ne osećate veliku glad. Pored kilograma mekog posnog sira na jelovniku za taj dan su vam i druga jela.
Doručak: 1 kriška graham hleba sa 250 g posnog sira, a preko toga 2 kašičice niskokalorične marmelade, 2 šolje bele kafe.
Užina: 250 g mekog posnog sira sa svežim zelenišem, 1/4 litra mlaćenice.
Ručak: 1 šolja bistre jake goveđe supe, 250 g mekog posnog sira sa 100 g svežih plodova po izboru, zasladiti zaslađivačem, porcija zelene salate prelivena sa mato jogurta, 1 šolja bele kafe.
Popodnevni međuobrok: Jedna šolja bele kafe, 1 komad voća po izboru.
Večera: 1 šolja bistre jake goveđe supe, 250 g mekog posnog sira sa kiselim krastavcima i kaparom, jedna porcija salate od paradajza i krastavaca, začinjena po ukusu ali bez ulja.

DAN POVRĆA
Ko voli mnogo izmena. trebalo bi da pokuša sa ovom kurom. Preporučljiva je i za one sa osetljivim stomacima Osim toga će narednog dana vaga pokazati bar pola kilograma manje
Doručak: 40 g posnog mekog sira sa zelenišom, 50 g graham hleba, 1 paradajz, 1 šolja cvetnog čaja (sa zaslađivačem).
Užina: 150 g prijanog povrća po izboru, 5 g maslaca, sveže zeleni, malo soli.
Ručak: 250 g pirjanog povrća po izboru. 50 g krompira, 1 čaša svežeg soka od povrća.
Popodnevni međubrok: 150 g salate od jabuka i mrkava sa lumunovim sokom i zaslađivačem.
Večera: 200 g povrća po izboru, 3 g maslaca, malo soli, 2 tanke kriške graham hleba, jedna šolja čaja sa limunom.

Možda vam gubitak kilograma koji nudi dijeta 24 sata izgleda mali ali ne zaboravite da tokom godine imate mogućnost za 52 dijetalna dana što je dovoljno da budete uvek vitki bez mnogo muka i odricanja.