grejpfrut dijeta,dijeta sa grejpfrutom

Grejpfrut dijeta se pojavila osamdesetih godina prošlog veka sa jelovnikom koji obezbeđivanje nešto više od 800 kalorija dnevno,i obećanjem da grejpfrut ‘sagorevanja masti’ i da može da da pokrene Vaš metabolizam.Jelovnik dijete sa grjpfrutom je očajan…crna kafa,kuvana jaja,parče tost hleba….
grejpfrut dijeta,dijeta sa grejpfrutom
U to vreme, stručnjaci za ishranu su odbacili grejpfrut dijetu kao budalaštinu, objašnjavajući da su svojstva grejpfruta kao što je “sagorevanja masti”, u stvari samo mit i bilo koji gubitak težine do koga je došlo tokom dijete sa grejpfrutom je zbog izuzetno niskog i potencijalno opasnog unosa kalorija.

Međutim, danas, čini se da će ovi nutricionisti možda morati da preispitaju svoje stavove o popularnosti grejpfruta kao “dijetalne hrane”.

Najnovije istraživanje, sprovedeno od strane naučnika za ishranu i medicinska istraživanja Centra na Skrips klinici u San Dijegu, Americi, je otkrilo da jednostavan čin dodavanja grejpfruta i soka od grejpfruta u vašu ishranu, zaista pomaže u gubitku težine. Ali za razliku od zaista ograničene grejpfrut dijete iz 80-tih,treba unositi malo više kalorija da ne bi ozbiljno oboleli!

Međutim, gubitak težine nije jedina zdravstvena korist koja se može videti kada se konzumira grejpfrut ili sok od njega. Istraživanje je takođe utvrdilo da učesnici u istraživanju koji konzumiraju grejpfrut imaju niži nivo insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi i metabolizam masti, što zauzvrat može pomoći da se smanji rizik od dijabetesa i moždanog udara ali i spreči gojaznost.

Koja je teorija iza grejpfrut dijete?
Istraživači veruju da grejp sadrži jedinstvene biljne supstance koje smanjuju nivo insulina, što zauzvrat pomaže mršavljenje.

Veza između nivoa insulina i viška kilograma je komplikovana i višeslojna. Za početak, visok nivo insulina može da znači da se šećerne koristi efikasno za energiju sa rezultatom da će verovatno biti sačuvan i metabolisan u salo. Drugo, visok nivo insulina može da učini da ljudi osećaju glad, tako da jedu više. I na kraju, visok nivo insulina sprečava pojavu sagorevanja masti (salo). Dodajte zajedno ovo, i lako je videti zašto niži nivoi insulina mogu da pomognu gubitak težine. Šta je to u grejpfrutu što utiče na insulin ostaje nejasno.

Ako niste spremni da se izgladnjujete dijetom sa grejpfrutom iz osamdesetih možete konzumirati pola grejppfruta (naravno bez šećera) ili sok od grejpfruta pre svakog obroka i sami smanjti koliine hrane koju unosite.Veoma je važno da imate 5 mala obroka dnevno a ne tri velika.Razmak izmedju obroka treba da bude prilično jednak.Nemojte piti bilo kakve druge sokove ni alkohol.Nemojte jesti bilo kakve grickalice.Umesto belog hleba jedite integralni i uopšte smanjite unos testenina i peciva.Nemojte jesti ništa 3 sata pre spavanja.Rezultati u mršavljenju neće izostati.

Važno je da jedete pet porcija različitog voća i povrća svaki dan da bi smršali. Ako uživate u grejpfrutu, sigurno vam neće biti teško da ga jedete redovno – ali budite sigurni da i dalje uključujete mnoštvo drugih voća i povrća u svoju ishranu.

Ako ipak želite grejpfrut dijetu iz osamdesetih morate znati – ona je sa suviše malo kalorija, izuzetno restriktivna, neuravnotežena i, budimo iskreni, neverovatno dosadna!

Grejpfrut dijeta jelovnik
Doručak :
1 / 2 grejpfruta ili sok od grejpfruta bez šećera
2 kuvana jaja
2 tanka parčeta šunke
Kafa ili čaj (1 šolja)
Ručak:
polovina grejpfruta ili sok od grejpfruta bez šećera
sezonsak salata
Belo pileće meso ,350 gr.

Večera :

polovina grejpfruta ili sok od grejpfruta šećera
Salata sa povrćem .
Riba ,350 gr.

Sva nova istraživanja pokazuju da je širok spektar hrane najbolji način da izgubite težinu. Kao i uvek, ako želite da smršate bezbedno i održite težinu zauvek, nikada ne bi trebalo da idete ispod 1.100 kalorija dnevno ili držite neuravnoteženu dijetu koja ograničava većinu namirnica, dok podstiče konzumiranje samo nekoliko.
DIJETA SA BANANAMALIMUN DIJETA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *