Opšte je poznata izreka: Jedna jabuka na dan, iz kuće doktor van. Ipak, teško je pobrojati sva pozitivna dejstva ovog voća. Činjenica je da su jabuke bogate vlaknima (posebno rastvorljivim koji pomažu u snižavanju holesterola), gvožđem, vitaminima C i A, kalijumom, i drugim hranljivim materijama. One jačaju imunitet, doprinose mršavljenju i pomažu u prevenciji bolesti srca, metaboličkog sindroma, Alchajmera, karcinoma i dijabetesa.

S obzirom na to da jabuka pomaže pri mršavljenju i doprinosi čišćenju organizma od štetnih materija, valja se osvrnuti na nekoliko razlilčitih vrsta dijeta sa jabukama.

dijeta sa jabukama

Jabuka mono dijeta

Kao što se naslućuje iz naziva, tokom ove dijete sa jabukama ne sme se jesti ništa drugo osim 1 – 1.5 kilograma jabuka dnevno. Preporučuje se uzimanje jabuke odmah pošto se oseti glad. Takođe, tokom dijete neophodno je piti najmanje 1.5 – 2 litra tečnosti dnevno (soda voda ili čaj). S obzirom na to da se jabuke obično uzimaju pre jela, ali ne nadomešćuju glavni obrok, ova jabuka dijeta je teška za držanje, te ne bi trebalo da traje duže od nekoliko dana.

Jabuka i kefir dijeta

Jabuka i kefir dijeta je lakša od jabuka mono dijete, jer kefir sprečava glad, pa ju je moguće držati duže od tri dana. Tokom ovog perioda pored jabuka, koje se jedu čim se oseti glad, potrebno je piti po čašu kefira na 1 do jedan ipo sat. Kefir i jabuke treba da budu u srazmeri 1:1, tj. 1 kilogram jabuka : 1 litar kefira.

Drugi prozivod koji bi bio odličan dodatak Jjbuka dijeti je med. Potrebno je jesti tri kafene kašičice meda (ne posle 18 časova) i piti 2 litra tečnosti dnevno.

Jabuka dijeta sa kefirom i proteinima

Ova dijeta može trajati sedam dana, a predstavlja kombinaciju tri popularne dijete: jabuka, kefir i proteinske. Iako proteini usporavaju gubitak težine, oni će “spaliti” masti kojih se treba osloboditi.
Tokom ove dijete pored jabuka i kefira moguće je jesti i kuvano meso (govedina, teletina, piletina), morsku ribu i belance. Dnevno se može uzeti samo jedna vrsta proteina. Na primer, ako uzmete 100 grama mesa prvog dana, onda možete uzeti 150 grama ribe drugog i 2 belanca trećeg. Proteine je najbolje jesti za ručak između 14 i 15 časova. Tokom dana može se piti 2.5 litra soda vode i jesti jabuke u neograničenim količinama. Pre odlaska na spavanje treba uzeti čašu kefira.

Devetodnevna jabuka dijeta

Ako vam Jabuka dijeta deluje jednostavno i zadovoljni ste rezultatima, možete preći na devetodnevnu dijetu. Za nju je potrebno kefiru, jabukama i proteinima dodati sirovo povrće. Preporučuju se po dve šargarepe i dva paradajza dnevno. Možete povećati unos proteina, te možete jesti meso i ribu za ručak (u intervalu od 13 do 14 časova) i večeru (između 16 i 17 časova). Unos jabuka je neograničen, a najbolje je jesti nekisele jabuke.

Mane Jabuka dijete

Nažalost, Jabuka dijeta ne odgovara svima. Ne bi trebalo da je drže ljudi koji pate od gastritisa, čira, povećane kiseline i nepravilnog rada želuca. Oni ne bi trebalo da jedu sirove kisele i kiseloslatke jabuke. Njima je dozvoljeno da jedu pečene kisele jabuke i sirove slatke. Istovremeno ljudima sa manjkom kiseline preporučuju se kisele jabuke. Ovo je posebno korisno za ljude sa hroničnim kolitisom i kamenjem u mokraćnim kanalima. Osobe koje pate od alergija ne bi trebalo da jedu više od jedne crvene jabuke dnevno.

Ukoliko vam jabuka dijeta ne škodi, izaberite onu koja vam najviše odgovara i počnite sa gubljenjem kilograma.