dijeta po krvnim grupama

Dijeta za krvnu grupu B ograničava namirnice koje podstiču gojenje i izazivaju zdravstvene probleme kod ove grupe: kukuruz, sočivo, kikiriki, semenke susama, pšenica…
Dijeta za krvnu grupu B
Krvna grupa B mogla bi da se nazove kameleonskom, jer objedinjuje “najbolje iz oba sveta” (iz sveta voća i povrća i iz životinjskog sveta) pa se može reći da su nosioci krvne grupe B zaista pravi svaštojedi. Teškoće im stvara pšenica (kao i krvnoj grupi 0) jer lektini glutena pšenice usporavaju varenje, ali odlično podnose mlečne proizvode. Ukratko se može reći da im najviše odgovara uravnotežena i raznovrsna ishrana.

Dijeta za krvnu grupu B ograni;ava namirnice koje podstiču gojenje kod ove krvne grupe
Kukuruz, sočivo, kikiriki, semenke susama, pšenica i heljda, jer sadrže lektine koji utiču na metaboličke procese i zadržavaju vodu, izazivaju umor i hipoglikemiju.

Najbolje namirnice za krvnu grupu B
Voda, voda s limunom, kafa, pivo, crni čaj, zeleni čaj, crno vino, belo vino, sok od borovnice, kajsije, celera, šljive, karfiola, jabuke, pomorandže i šargarepe.
• Izbegavati sok od paradajza, veštačke osvežavajuće napitke, likere.

Dijeta za krvnu grupu B
Meso
Iako piletina nije toliko masna, nosiocima krvne grupe B se ne preporučuje, jer pileće meso sadrži lektin aglutinirajućih karakteristika, koji ovoj krvnoj grupi uopšte ne odgovara.
Treba da jedu:crveno meso, ćuretinu, zečetinu.
• Izbegavati svinjetinu, piletinu, kokošje i guščje meso, pačetinu, pršutu, slaninu.

Zitarice
Nosioci ove krvne grupe trebalo bi da izbegavaju pšenicu, kukuruz, raž i heljdu, jer te namirnice usporavaju njihov metabolizam, pogoduju zadržavanju vode, podstiču umor, a osim toga sadrže lektin koji onemogućava pravilno dejstvo insulina.
Odgovara im:pirinač, ovas, krompir.
• Izbegavati ječam, raž, pšenične klice

Namirnice za dijetu za mršavljenje krvne grupe AB
Meso, povrće, jaja i mlečni proizvodi. Probavni trak krvne grupe B dobro je pripremljen za brzo i efikasno varenje tih namirnica.
-Ljuta papričica, beli luk, bosiljak, morske alge, karanfilić, kumin, korijander, kurkuma, čokolada (povremeno u malim količinama), maslačak.
-Aloe vera, cimet, kukuruzni sirup, crvena detelina.

Voće
Sistem organa za varenje ove krvne grupe dozvoljava konzumaciju voća koje se drugim krvnim grupama ne preporučuje. Razlog je to što nosioci krvne grupe B u svom organizmu imaju dobro usklađenu kiselost i baznost.
Najvi[e im odgovaraju:borovnice, kajsije, trešnje, šljive, urme, maline, ribizle, smokve (suve i sveže), kivi, limeta, nektarine, kruške, ananas, lubenica, grožđe.
• Izbegavati kaki, kokos, šipak.
Odgovara im:suvo voće i semenke ,badem, kesten, orasi.
• Izbegavati indijski orah, lešnik, kikiriki, pinjole, pistaće, seme maka, bundeve, suncokreta i susama.

Masnoće
Maslinovo i laneno ulje, ulje jetre bakalara, maslac.
Izbegavati ulje kukuruza, suncokreta, kikirikija, susama, tahini (namaz od susama).

Jaja i mlečni proizvodi
Ova krvna grupa, za razliku od ostalih, odlično vari mlečne proizvode. U slučaju netolerancije na laktozu, mogu se uzimati fermentisani mlečni proizvodi kao jogurt i kefir, koji se znatno lakše vare, a uz to imaju blagotvorno dejstvo na nežnu crevnu floru.

Odgovaraju:jaja, kefir, kozje i kravlje mleko, jo-gurt, meki sir, ovčji sir, gauda.
• Izbegavati sir rokfor, sladoled.

Mahunarke
Odgovaraju:pasulj beli i crevni, sojine klice, grašak, boranija.
• Izbegavati leblebije, sočivo.

Ribe i školjke
Ovoj krvnoj grupi preporučaju se ribe iz hladnih voda kao losos i bakalar. Školjke im uopšte ne odgovaraju jer sadrže lektine koji nepovoljno utiču na krvnu grupu B.

Vrste ribe koje treba da jedu:tuna, haringa, bakalar, som, ar-bun, lignje, šaran, kavijar, morski pas, riba list, štuka, oslić, pastrmka, sardina.
• Izbegavati rakove, puževe, kozice, škampe, dagnje, dimljeni losos, inćune.

Povrće
Nosioci krvne grupe B mogu na dijeti mogu da uživaju u obilju povrća i bilja jer im ne odgovara svega nekoliko namirnica. Jedna od njih je paradajz, koji sadrži lektine. Preporučljivo je povećati unos zelenog povrća jer sadrži magnezijum, mineral koji štiti od autoimunih bolesti, ka kojima krvna grupa B pokazuje nešto veću sklonost od ostalih.

Treba da jedu namirnice:cikoriju, beli luk, morske alge, celer, patlidžan, kupus, slatki krompir, bro-koli, prokelj, kupus, crveni kupus, karfiol, tikva, mladi luk, maslačak, cvekla, šargarepa.
Izbegavati crne i zelene masline, avokado, artičoke, kukuruz, paradajz.

Fizička aktivnost
Nosiocima krvne grupe B odgovaraju energične sportske aktivnosti, ali i one nešto umerenijeg intenziteta. Ne zaboravimo da je B uravnotežena grupa. Na pripadnike ove grupe povoljno deluju sledeće aktivnosti: aerobik, tenis, borilačke veštine, brzo hodanje, plivanje, biciklizam, vežbe s tegovima, golf.
Pogledaj>>>Dijeta po krvnim grupama
Slične dijete>>> Paleo dijeta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *