dijeta po krvnim grupama

Dijeta za krvnu grupu A podrazumeva isključivanje iz ishrane namirnica koje podstiču gojenje:meso,mlečne proizvode,mahunarke…
Dijeta za krvnu grupu A
Može se reći da je ishrana koja se preporučuje ovoj krvnoj grupi u priličnoj suprotnosti sa ishranom koja pogoduje krvnoj grupi O, bar kad je reč o metabolizmu, jer nosioci krvne grupe A bolje vare jela u kojima preovladavaju povrće i proteini biljnog porekla nego namirnice životinjskog porekla.

Namirnice koje podstiču gojenje
• Meso: budući da se teško vari i loše “sagoreva”, skladišti se u obliku masnih naslaga.
• Mlečni proizvodi: ne vare se lako i izazivaju metaboličke smetnje.
• Mahunarke: ometaju rad probavnih enzima i usporavaju metabolizam.

Dijeta za krvnu grupu A-spisak namirnica
Napici
Ovoj krvnoj grupi preporučuje se da počne dan s čašom vode i sveže isceđenim sokom od pola limuna, jer to pomaže u održavanju čistoće organa za varenje. Preporučuju se i crno vino, kafa i sokovi od baznog voća.
Preporučuje se:voda, voda s limunom, kafa (po mogućnosti biološka), sok od ananasa, celera, šljive, kajsije, jabuke, borovnice.
• Izbegavati sok od pomorandže, papaje, paradajza, pivo, veštačke osvežavajuće napitke, likere, crni čaj.

Dijeta za mršavijenje
• Biljne masti: podstiču varenje.
• Povrće: najbolje je prilagođeno probavnom traktu krvne grupe A i brzo se metabolizuje.
• Namirnice na bazi soje: najbolji su izvor proteina za ovu krvnu grupu, a uz to su i lako svarljive.
• Ananas: podstiče sagorevanje kalorija.

Meso
Nosioci ove krvne grupe trebalo bi da izbegavaju meso bilo koje vrste, jer imaju poteškoća da ga svare. U svakom slučaju, ako želite da promenite svoju ishranu i postepeno pređete na vegetarijanstvo (ili laktovegetarijanstvo) odaberite piletinu ili ćuretinu iz biološkog uzgoja.
Odgovara:piletina, ćuretina.
• Izbegavati svo crveno meso, svinjetinu, iznutrice, suhomesnate prozvode, teletinu, meso fazana, srnetinu, guščje meso.

Žitarice
Po pravilu, prijaju nosiocima krvne grupe A. Ipak, osobe koje su sklone stvaranju sluzi treba da ograniče konzumaciju pšenice, koja podstiče njeno nastajanje.
Odgovara:pirinač, ovas, ječam, kukuruz, proso, ražani hleb, kukuruzni hleb, heljda, ovseno brašno, kuskus.
• Izbegavati pšenični hleb i testeninu, pšenične klice, musli (koji sadrže pše-nicu).

Voće
Ovoj krvnoj grupi pre svega se preporučuje konzumacija voća baznih karakteristika, da bi se uravnotežile kiseline koje nastaju u mišićnim tkivima unosom žitarica.
Odgovaraju:borovnice, jabuke, dinje, breskve,kupine, kruške, kajsije, maline, jagode, trešnje, šljive, urme, šipak, ribizle, smokve, limun, limeta, ananas, grejpfrut, kivi, lubenica, kaki, grožđe, citrusi, limun i grejpfrut nakon što su svareni ostavljaju bazni trag.
• Izbegavati kokos, mandarine, mango, papaju.

Suvo voće i semenke
Suvo voće je izuzetno pogodna namirnica za nosioce krvne grupe A, odličan izvor proteina i ulja.
Odgovaraju:kikiriki (i maslac od kikirikija), semenke bundeve, badem, lešnik, kesten, tahini (namaz od susama), orasi, pinjoli, seme maka, suncokreta i susama. Izbegavati indijski orah, pistaće.

Masnoće
Posebno maslinovo ulje, ali u ulje semenki lana i jetre bakalara, kikiriki maslac, tahini (namaz od susama), namaz od badema.
• Izbegavati kukuruzno, ulje od kikirikija, susama, maslac, majonez.

Prihvatljiva je za ovu krvnu grupu povremena i umerena konzumacija jaja, ali nemojte zaboraviti da tu ubrajamo i sve one namirnice u kojima se jaja nalaze, a to su keks, sladoled, itd. Što se tiće mlečnih proizvoda, nosioci krvne grupe A, ako dođu u dodir sa šećerom punomasnog mleka, stvaraju antitela, zato su za njih bolji fermentisani mlečni proizvodi (kravlje mleko uvek se može zameniti sojinim, a sirevi tofuom). Osobe koje su sklone alergijama treba da izbegavaju mleko i mlečne proizvode jer podstiču nastajanje sluzi, a treba uzeti u obzir da nosioci krvne grupe A stvaraju više sluzi nego ostale krvne grupe.

Mahunarke
Po pravilu, ova krvna grupa dobro podnosi mahunarke, iako postoji poneki izuzetak, kao crveni pasulj i leblebije, jer sadrže lektin koji smanjuje stvaranje insulina, a to direktno utiče na gojaznost i dijabetes.
Odgovaraju:grašak, soja (i sojini proizvodi kao tempeh, tofu, miso itd.), sočivo, beli pasulj, boranija.
• Izbegavati leblebije, crveni pasulj.

Povrće
Povrće je osnova na kojoj treba da se temelji ishrana krvne grupe A, a trebalo bi da se konzumira jednostavno pripremljeno, sirovo ili kuvano na pari. Međutim, ima povrća koje osetljiv sistem za varenje ove krvne grupe malo teže vari, kao što su krompir, paradajz i karfiol.
Odgovaraju:blitva, beli luk, artičoke, zelene masline, avokado, celer, sve vrste kupusnjača, brokoli, tikvice, crni luk, mladi luk, keleraba, karfiol, endivija, ljutika, spanać, gljive, šargarepa.
• Izbegavati crne masline i krompir

Fizička aktivnost
Krvnoj grupi A odgovara umerena fizička aktivnost i opuštajuće discipline kao tai či, joga, brzo hodanje, golf, plivanje, ples i aerobik umerenog intenziteta.
Pogledaj>>>Dijeta po krvnim grupama
Slične dijete>>> Paleo dijeta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *