dijeta sa suvim sljivamaUkoliko do sada niste čuli za dijetu sa suvim šljivama, onda je ovo definitivno pravi trenutak. Nije, zapravo reč o klasičnoj dijeti, već pre o brzom načinu gubitka nekoliko kilograma. Nemojte misliti da će vam dijeta sa suvim šljivama biti poput čarobnog štapića za mršavljenje, jer se to svakako neće dogoditi. Pre nego što počnete sa njom, imajte na umu da je ona na neki način pomoćno sredstvo u trenucima kada se malo zaboravite, pa dobijete koji kilogram viška.

 
U principu, suve šljive je poželjno koristiti u svakodnevnoj ishrani, jer su one izuzetno bogate vitaminom C, ali i vitaminima A i B2, te su odličan, prirodan izvor kalijuma i vlakana. Ne treba zaboraviti ni vrlo bitnu karakteristiku ovog voća, bilo da se jedu sveže ili suve šljive, one omogućavaju organizmu da bolje iskoristi gvožđe.

 
Vrlo je zanimljiv podatak da se jedan od najstarijih prirodnih lekova na području drevne Kine, koji je korišćen za ublažavanje kašlja, te groznice i mučnine, pripremao upravo od dimljenih šljiva. Smatra se da su za lekovitost šljiva znali još Stari Grci i Rimljani, mada ne postoji precizan podatak ko je i kada uveo u ishranu dimljenu, odnosno suvu šljivu.

 
Suva šljiva ima izrazito laksativno dejstvo i kao takva se preporučuje za lečenje zatvora, ali i hemoroida. Pored toga, poznato je da šljiva sadrži i supstance koje povoljno utiču na jačanje imuniteta, takozvane fitonutrijeti. A ove supstance, pored toga što jačaju imunitet, pomažu organizmu da neutrališe slobodne radikale, te na taj način učestvuju u očuvanju ćelija, sprečavajući njihova oboljenja.

 

Dijeta sa suvim šljivama – recept

Nakon svega navedenog sasvim je jasno zbog čega je upravo dijeta sa suvim šljivama preporučljiva kada dođete u situaciju da treba za relativno kratko vreme izgubiti koji kilogram viška. Međutim, pre nego što pređemo na recept po kome se drži dijeta sa suvim šljivama važno je napomenuti da se ova dijeta preporučuje zdravim osobama, to jest osobama koje nemaju oboljenja. A sa druge strane, čak i njima se preporučuje konsultovanje se stručnim licem, to jest lekarom, pre nego što odlučite da počnete sa ovom brzom dijetom.

 
Osnovni razlog za ovakva upozorenja i mere opreza je taj što je suva šljiva poznata kao izuzetan diuretik, pa može izazvati ni malo prijatne tegobe. Zato je najbolje da dijeta sa suvim šljivama bude pažljivo sprovođena, bez obzira što smatrate sebe zdravim. Svakako je najbolje da ostanete kod kuće dok sprovodite ovu dijetu,ukoliko je to moguće u vašem slučaju, kako ne biste doživeli neprijatnosti.
Da bi dijeta sa suvim šljivama zaista imala efekta, kao uostalom i bilo koja druga dijeta, neophodno je biti fizički aktivan barem jedan sat u toku dana. Pod fizičkom aktivnošću se svakako ne podrazumeva sporo hodanje ili šetnja po tržnim centrima, već boravak na svežem vazduhu uz, recimo brzo hodanje, trčanje ili drugi vid fizičke aktivnosti koji vam odgovara.

 
Postoji više različitih recepata po kojima se sprovodi dijeta sa suvim šljivama. Mi smo izdvojili samo jedan od njih, ali je suština ista: smanjiti unos hrane i uvesti suve šljive u svakodnevnu ishranu. Napominjem još jednom da se dijeta sa suvim šljivama ne drži duži vremenski period i da sa njenom primenom treba biti vrlo obazriv. Rezultati pokazuju da se sprovođenjem ove dijete gubi po kilogram dnevno, pa se preračunajte koliko je dana potrebno da se pridržavate ovakvog načina ishrane.

 
Najbitnije je da imate pet obroka u toku dana. Za doručak, na prazan želudac bi trebalo da pojedete 5 – 6 komada suvih šljiva. Za prvu užinu pojedite jednu celu jabuku. Potom za ručak: jednu kuvanu viršlu i jedno kuvano jaje. Popodnevna užina je, takođe jedna kuvana viršla i jedno kuvano jaje, a večera 250 ml jogurta. Preporučljivo je da jogurt bude sa što manjim procentom masti.
Ne treba zaboraviti ni vodu, koju možete unositi između obroka.Dnevno treba popiti najmanje 2 litra vode.

Dijeta sa suvim šljivama – iskustva

Kao i za gotovo sve dijete, svako ima svoju priču, pa zato ne bi trebalo da obraćate mnogo pažnje na iskustva drugih. Najvažnije je da imate na umu da dijeta sa suvim šljivama služi zaista kao priručno sredstvo za gubitak suvišnih kilograma, a ne kao trajan način ishrane. Ukoliko je prihvatite kao takvu, sigurno ćete biti fascinirani postignutim rezultatom, ali ni u kom slučaju ne bi trebalo da razmišljate o dužoj primeni ove dijete.